Štirje kandidati za naslov v skupini B

Ljubitelji vaterpola in mediji so to skupino poimenovali “Skupina smrti”. V skupini B igrajo štiri močne evropske reprezentance – Srbija, Hrvaška, Španija in Črna gora. Te štiri ekipe imajo bolj ali manj enake možnosti za osvojitev 1. mesta v skupini. Presenečenje bo, če bo Avstralija končala na vrhu, a “morski psi” lahko premagajo vsakega in si zagotovijo uvrstitev v četrtfinale. Kazahstan je v tej skupini edini, ki je nekonkurenčen.

Skupina A: Italija, ZDA, Madžarska, Japonska, Grčija, Južna Afrika
Skupina B: Hrvaška, Srbija, Črna gora, Španija, Kazahstan, Avstralija

Moški olimpijski turnir v vaterpolu, skupina B

Po poročanju TotalWaterpolo portala igrajo kar tri reprezentance iz bivše Jugoslavije v skupini B – Srbija, Hrvaška in Črna gora. Tri ekipe so bile polfinalistke na prejšnjih dveh olimpijskih igrah. V Riu 2016 je Srbija v finalu premagala Hrvaško, Črna gora pa je zasedla 4. mesto. Štiri leta prej je Hrvaška osvojila naslov, Srbija pa bronasto odličje, po tem, ko je na tekmi za tretje mesto premagala Črno goro.

Skoraj vsako srečanje teh treh ekip je velika bitka in težko je napovedati zmagovalca.

Hrvaška je najstarejša ekipa na moškem turnirju (starostno povprečje na dan otvoritve bo 31 let in 77 dni), Srbija je druga na tem seznamu (30 let in 325 dni). Druga dva favorita v skupini B sta precej mlajša – povprečje Črne gore je 27 let in 129 dni, Španije pa 28 let in 226 dni.

Zanimivo je, da imajo vse ekipe v skupini B, razen Španije, predstavnike jugoslovanske šole vaterpola. Hrvat Elvis Fatović je glavni trener Avstralije, medtem ko je Hrvat Goran Tomašević, rojen v Splitu in igra za “Aussie Sharks”. Srb Nemanja Knežević Kazahstan vodi s klopi, njegova dva rojaka z državljanstvom Kazahstana pa sta na olimpijskem seznamu – Srđan Vuksanović in Dušan Markovič.

Srbija

Srbija je aktualni olimpijski prvak in je bila prva ekipa, ki si je z zlatom v svetovni ligi 2019 rezervirala vstopnico za igre v Tokiu. Kljub temu Srbi od leta 2019 še niso prišli do polfinala na tekmovanjih FINA in LEN. Trikrat so zasedli 5. mesto – na svetovnem prvenstvu 2019 (pomlajena zasedba brez velikih zvezd je igrala v Gwangjuju) na evropskem prvenstvu 2020 in v Svetovni ligi 2020/2021. Španija je v četrtfinalu na vsakem od teh treh turnirjev premagala Srbijo.

Vendar je Srbija na Japonsko prispela po medaljo. Izkušnje so eden glavnih adutov te ekipe. Od olimpijskih iger 2016 v ekipi ni bilo veliko sprememb. Na olimpijskih igrah bodo nastopili le trije igralci (Strahinja Rašovič, Nikola Dedovič, Đorđe Lazić). Preostalih deset jih je v Riu osvojilo olimpijsko zlato. Večina igralcev bo imela dodatno motivacijo v Tokiu, ker želijo kariero v reprezentanci končati z medaljo. Filipović, Prlainović, D. Pijelović, G. Pijetlović, B. Mitrović, S. Mitrović in Aleksić se bodo po olimpijskih igrah umaknili iz reprezentance.

Srbija je prevladovala med letoma 2014 in 2016. V teh treh letih so Srbi osvojili vse, kar so lahko. Leta 2016 je Srbija postala prva moška ekipa z naslovi na vseh petih večjih prvenstvih v vaterpolu: evropskemu prvenstvu, svetovnemu prvenstvu, svetovnemu pokalu, svetovni ligi in olimpijskih igrah.

Po Riu so tekmeci začeli dohitevati Srbe. Kljub temu ni treba posebej poudarjati, da je Srbija ena izmed kandidatk za naslov.

Olimpijske medalje: 3 (1 zlata, 2 bronasti medalji).

Hrvaška

Hrvaška si tako kot Srbija želi stopničk. Ena izmed številnih podobnosti med Srbijo in Hrvaško je, da bo veliko Hrvatov zadnjič igralo na olimpijskih igrah. Xavi Garcia je že potrdil, da se bo po Tokiu poslovil od vaterpola.

Ekipa je izkušena, igralci se zelo dobro poznajo. Devet od trinajstih jih je že nastopilo na olimpijskih igrah. Sedem jih je na olimpijskih igrah 2016 osvojilo srebrno medaljo: Bijac Lončar, Buslje, ​​Macan, Garcia, Jokovič, Bukić. Vrlic je igral tudi na igrah v Riu, a za Brazilijo. Povratnik Paulo Obradović si je skupaj z Busljejem in Jokovičem v Londonu priboril olimpijsko zlato.

Za razliko od Srbije je Hrvaška zamudila nekaj priložnosti za olimpijski primat, kljub temu da je igrala v treh zaporednih polfinalih. Hrvati so bili v svetovni ligi 2019 drugi. Bronasta medalja na svetovnem prvenstvu 2019 jim ni zagotovila vstopnice za Tokio. Na evropskem prvenstvu 2020 so bili 4. Nazadnje so z osvojenim bronom na turnirju olimpijskih kvalifikacij v Rotterdamu vzeli še zadnjo razpoložljivo vstopnico.

Hrvaška je zadnja ekipa, ki se je uvrstila v Tokio, a je med glavnimi favoritinjami za naslov.

Olimpijske medalje : 3 (1 zlata, 2 srebrni medalji).

Črna gora

Črna gora je bila na vsakem olimpijskem nastopu zelo blizu medalje. Črnogorci so trikrat zapored končali na 4. mestu (2008, 2012, 2016) in zdaj želijo prekiniti to serijo in na koncu vzeti medaljo.

Ekipa je bila v zadnjih nekaj letih pomlajena. Dolgoletnim članom reprezentance Aleksandru Ivoviču, Drašku Brguljanu, Urošu Čučkoviču … se je pridružilo že nekaj vzhajajočih zvezd. Pomlajevanje ekipe je dalo dobre rezultate. Črna gora je leta 2020 po izjemnem povratku na tekmi za 3. mesto proti Hrvaški osvojila evropski bron. Letos so osvojili dve zlati medalji – na turnirju olimpijskih kvalifikacij in v svetovni ligi, kar dokazuje, da lahko Črna gora poseže po najvišjih mestih.

Španija

Španija je bila ena od vodilnih vaterpolskih držav v poznih devetdesetih in na začetku 21. stoletja. Španija je edina moška ekipa, ki je na svetovnih prvenstvih (1998 in 2001) osvojila dve zaporedni zlati medalji. Leta 1996 so Španci osvojili olimpijski naslov, vendar se od Sydneyja (2000), kje so osvojili četro mesto, niso več uvrsili v polfinale.

Bolj ko se bližajo igre v Tokiju, je Španija vse boljša. Na svetovnem prvenstvu 2019 in nekaj mesecev za tem na evropskem prvenstvu v Budimpešti je osvojila srebrni medalji. Španci imajo očitno dober recept ekipe iz bivše “juge”. V zadnjih nekaj sezonah so večkrat premagali Srbijo in Hrvaško.

Toda Hrvaška in Srbija sta na pripravljalnih tekmah pred igrami v Tokiu premagali Španijo. Kljub temu prijateljskih tekem ni mogoče primerjati z uradnimi.

Olimpijske medalje: 2 (zlata in srebrna).

Avstralija

Velika neznanka je Avstralija. “Aussie Sharks” od svetovnega prvenstva 2019 niso igrali na velikih tekmovanjih. V Gwangjuju so zasedli 6. mesto. Pandemija koronavirusa je uničila športno leto 2020. Letos Avstralija ni želela sodelovati v svetovni ligi in se je osredotočila le na olimpijske igre.

Avstralci so na olimpijskem turnirju v vaterpolu igrali 16-krat, do polfinala pa doslej še niso prišli. Večina njihovih nastopov se je končala že v predtekmovanju.

Vendar noben izmed favoritov ne sme podcenjevati Avstralije. V zadnjih letih so dosegli nekaj odmevnih rezultatov (srebrna medalja v svetovnem pokalu 2018 in bron v svetovni ligi 2019).

Kazahstan

Kazahstan je že vrsto let ena najboljših azijskih ekip. Kazahstanci so na prejšnjih sedmih izdajah azijskih iger osvojili šest zlatih medalj. Kljub temu je njihova kakovost igre še vedno daleč od najboljših evropskih ekip. Kazahstanci so v svetovni ligi zasedli 6. mesto. Če se Kazahstan uvrsti v četrtfinale, bi bil to zgodovinski uspeh (njihova najboljša uvrstitev na olimpijske igre je 9. mesto v Sidneyju). Toda v “Skupini smrti” je težko pričakovati takšen čudež.

Skupina B, urnik (vse po slovenskem času)

25. julij: Avstralija – Črna gora (8.30), Srbija – Španija (11.20), Hrvaška – Kazahstan (12.50)

27. julij: Črna gora – Španija (4.30), Kazahstan – Srbija (7.00), Avstralija – Hrvaška (12.50)

29. julij: Kazahstan (4.30), Hrvaška – Črna gora (8.30), Srbija – Avstralija (12.50)

31. julij: Črna gora – Kazahstan (3:00), Avstralija – Španija (4:30), Hrvaška – Srbija (8:30)

2. avgust: Srbija – Črna gora (7), Španija – Hrvaška (8:30), Avstralija – Kazahstan (12:50)

Izločilni boji

Četrtfinale, 4. avgusta

QF1: A1 – B4 (7:00)
QF2: A2 – B3 (8:30)
QF3: A3 – B2 (11:20)
QF4: A4 – B1 (12:50)

Polfinale, 6. avgusta

5. – 8. mesto
Poraženci QF1 – QF3 (7:00)
Poraženci QF2 – QF4 (8:30)

1. – 4. mesto
Zmagovalci QF1 – QF3 (11:20)
Zmagovalci QF2 – QF4 (12:50)

Zadnji dan, 8. avgust

tekma za sedmo mesto (02:30)
tekma peto mesto (4:00)
tekma za bronasto medaljo (6:40)

FINALE (9:30)

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.