Kdo so najboljši strelci na OI pri moških vseh časov

Na olimpijskih igrah v moškem vaterpolu so le štirje igralci dosegli skupno več kot 60 golov.

Najboljši olimpijski strelci

Manuel Estiarte ima rekord z največ zadetkov v olimpijski zgodovini. Dosegel je neverjetnih 127 golov, veliko več kot kdorkoli drug.

Tibor Benedek je s 65 zadetki drugi na lestvici najboljših strelcev. Ker je Benedek levičar, je zaradi 65 golov hkrati tudi najboljši levičar vseh časov.

Aleksandar Šapić je na olimpijskih igrah dosegel skupno 64 golov za tri države.

Tony Azevedo z 61 zadetki drži rekord največ golov neevropskega vaterpolista v olimpijski zgodovini.

Še štirje igralci so bili blizu 60-im golom. Gianni De Magistris je dosegel 59 golov, Tamas Kasas 56, Eraldo Pizzo 53 in Charles Turner 50.

Največ golov na posameznem turnirju

Manuel Estiarte je tudi v tej kategoriji najboljši. Estiarte je leta 1984 dosegel 34 golov in postavil rekord z največ doseženimi goli na enem turnirju. Poleg tega je na olimpijskih igrah leta 1988 dosegel 27 golov, kar ga uvršča na četrto mesto na tem seznamu.

Zanimivo je, da so od vseh vaterpolistov z največ goli na enem turnirju trije dosegli ta podvig na istih olimpijskih igrah v Mexico Cityju leta 1968. Zadnji, ki se je uvrstil na ta seznam, je Alessandro Calcaterra, ki je leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu dosegel 27 golov.

Dvomestno število

Prvi igralec, ki je dosegel dvomestno število zadetkov, je bil švedski vaterpolist Erik Andersson, ki je leta 1920 dosegel 10 golov.  Rekord je že na naslednjih olimpijskih igrah leta 1924 podrl Pierre Dewin, ki je dosegel 14 golov.

Leta 1936 je na igrah v Berlinu Hans Schneider znova podrl rekord z 22 goli. Schneider je rekord držal več kot 30 let, dokler ni Nico van der Voet na olimpijskih igrah leta 1968 dosegel 33 golov. Manuel Estiarte je zadnji, ki je popravil rekord leta 1984 z 34 goli.

Najboljši strelci na eni tekmi

V zgodovini olimpijskih iger je samo enajst igralecev doseglo sedem ali več golov na eni tekmi, od tega štirje devet.

Janos Nemeth je prvi vaterpolist, ki je kdaj dosegel 9 golov na eni tekmi. To mu je uspelo z Madžarsko na olimpijskih igrah leta 1932 na tekmi proti Japonski.

Zoran Janković iz Jugoslavije je rekord dosegel leta 1968, ko je na tekmi proti Japonski dosegel 9 golov. Vendar nekateri viri trdijo, da je Janković na tej tekmi dosegel celo 10 golov. Če to drži, je rekorder on.

Manuel Estiarte je na tekmi proti Braziliji na olimpijskih igrah leta 1984, ko je takrat postavil rekord z največ doseženimi golovi (34) na enem turnirju olimpijskih iger, dosegel na eni tekmi 9 golov .

Zadnji vaterpolist, ki je na eni tekmi na olimpijskih igrah dosegel 9 golov in edini, ki je ta podvig dosegel v 21. stoletju, je Aleksandar Šapić . Leta 2008  mu je to uspelo proti Kitajski.

Manuel Estiarte je na tekmi proti Braziliji na olimpijskih igrah leta 1984, ko je postavil rekord z največ doseženimi goli (34) na enem turnirju olimpijskih iger, takrat prav tako dosegel 9 golov na eni tekmi .

Osem golov na eni tekmi sta dosegla Veit Herrmanns (1968) in Pierre Garsau (1988).

Oliver Halassy, ​​Laszlo Felkai,  Aleksei Barkalov, Ivan Zaitsev in Felipe Perrone so na eni tekmi dosegli sedem golov.

Vir: total-waterpolo

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.