Srbski mladinci so svetovni prvaki!

Srbija je dokazala, da se najboljši vaterpolo igra na Balkanu potem, ko je deveti dan v Pragi v finalu premagala Italijo. Srbija je osvojila tretji naslov, Italija je bila četrtič srebrna. Črna gora je kot samostojna država v konkurenci U20 osvojila prvo medaljo potem, ko je odpravila po petmetrovkah Madžarsko.

Le mesec potem, ko je članska reprezentanca osvojila zlato na OI v Tokiu je mladinska ekipa v olimpijskem kompleksu Podoli premagala Italijo z 10 : 8. To je hkrati že sedma zaporedna medalja v tej kategoriji za Srbijo.

Tekma se je začela “lomiti” ob koncu tretje četrtine, ko so Srbi po zadetku Marka Radulovića povišali na 7 : 6 in nato dodali še gol. Italija je imela možnost znižati zaostanek, vendar so zapravili napad. Dve minuti kasneje je srbski kapetan Stefan Branković  z močnim strelom povišal na 9 : 6. V tekmi, ki je bila ob koncu dodobra “pregreta”, znižal  italijanski igralec Felippo Ferrero na 9 : 7.

Srbija je po minuti odmora zapravila priložnost, ko je Italija ob izteku časa blokirala strel. Italija je nato poslala svojega vratarja v igro na sredino v upanju, da bi približali na gol zaostanka, žal je bila žoga ukradena, zadel je Branković za 10 : 7.  Radulović je prejel rdeč karton, podobno kot njegov moštveni kolega Nemanja Stanojević.

Končni gol je Ferrero, njegov tretji, dosegel sedem sekund do konca. Pri 10 : 8 je bila tekma odločena, Srbija je osvojila zlato. Štirje Srbi in trije Italijani niso zaradi kartonov videli konca tekme.

Srbija – Italija 10 : 8 (3 : 3, 1 : 1, 3 : 2, 3 : 2)

Črna gora je na srečanju za bronasto medaljo po petmetrovkah premagala Madžarsko z 12 : 11, po tem, ko se je redni del končal z 8 : 8. Črna gora je tako osvojila svojo prvo medaljo kot samostojna država. V letih 2009 in 2011 je v skupni državi Srbije in Črne gore osvojila zlato.

Črna gora – Madžarska 12 : 11 po petmetrovkah. Redni del: 8 : 8 (1-2, 2-2, 3-1, 2-3), petmetrovke:  4 : 3.

Za razvrstitev

5-6
Hrvaška – Španija 12 : 8 (6 : 2, 2 : 2, 1 : 1, 3 : 3)

7-8
ZDA – Grčija 12 : 11 (6 : 3, 1 : 5, 1 : 3, 3 : 1)

Končne razvrstitve

  1. Srbija; 2. Italija; 3. Črna gora; 4. Madžarska; 5. Hrvaška; 6. Španija; 7. ZDA; 8. Grčija; 9. Nemčija; 10 Brazilija; 11. Rusija; 12. Južna Afrika; 13. Argentina; 14. Kazahstan; 15. Slovaška; 16. Egipt; 17. Češka; 18. Uzbekistan

Vir Fina
Foto Laszlo Balogh/Total Waterpolo

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.