Med povabljenimi tudi Blažić in Stefanović

Do začetka evropskega prvenstva v vaterpolu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra, je še več kot dva meseca, selektor slovenske izbrane vrste, Krištof Štromajer pa je že objavil širši seznam dvajsetih vaterpolistov, na katere bo računal na pripravah pred tekmovanjem v Splitu. Med izbranci je nekaj novih imen, med njimi tudi Marko Blažić in Vukašin Stefanović, ki do zdaj za Slovenijo še nista igrala.

V primerjavi s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo, ki so bile februarja v Kranju in na katerih je bila slovenska reprezentanca tretja v svoji skupini, je med dvajseterico vabljenih vaterpolistov, nekaj sprememb. Ob Juretu Betonu sta na seznamu vratarjev še Gašper Žurbi in Marko Prcać, med igralci pa so novinci Matija Bernard Čanč, Aleksander Cerar, Marko Blažić, Jan Justin, Martin Stele, Blaž Briški in Vukašin Stefanović. Na seznamu je spet veliko mlajših igralcev, štirje od njih, Čanč, Lah, Paunović in Cerar, bodo konec meseca igrali na sredozemskih igrah za reprezentanco do 18 let, ki tudi še čaka na povabilo za svetovno prvenstvo, ki bo sredi avgusta v Beogradu.

»Vsak trener ima svojo vizijo in tako tudi jaz. Morda bi se kdo drug odločil za druge igralce, vendar smo se z Jako Mikoletičem in Nikolo Hajdinom, ki sta tudi v strokovnem vodstvu, odločili za te, ki so na seznamu. Z izjemo dveh, treh izkušenejših igralcev je povprečje preostalih igralcev okoli 22, 23 let, kar pomeni, da gradimo ekipo za prihodnost. Na tem evropskem prvenstvu si ne smemo delati kakšnih utopij, glede na našo skupino, v kateri so Srbija, Madžarska in Izrael pa je jasno, da bo za nas najbolj pomembna tekma z Izraelci. To bo tista tekma, ki jo bomo skušali zmagati,« je svoj izbor na kratko pojasnil Štromajer.

Na seznamu sta dva popolna novinca, Blažić in Stefanović, ki do zdaj nista igrala za nobeno slovensko mlajšo selekcijo. Prvi je kapetan reškega Primorja, star je 22 let in igra na mestu branilca, leta 2018 pa je mladinski reprezentanci Slovenije na EP U19 stal nasproti v kapici Hrvaške. Drugi, ki je še dve leti mlajši, pa je najboljši strelec slovenskega državnega prvenstva in igra za Ljubljano Slovan. V Ljubljano je prišel pred začetkom sezone iz Kruševca in je študent Fakultete za šport.

»O Blažiću smo prvič govorili, ko je bilo Primorje v jadranski ligi na turnirju v Kranju, ko je bil z Rečani tudi njegov oče in je povedal, da ima Marko tudi slovensko državljanstvo. Igra na mestu branilca, kjer potrebujemo moč, tako da smo že bili pri njem na Reki in se z njim vse dogovorili, zdaj pa je na zvezi, da to potrdi ali ovrže. Malo drugačna zgodba je glede Stefanovića, ki je v pogovoru za vaterpolo.info sam izrazil željo, da bi igral za slovensko reprezentanco. Ko sem to prebral, nisem veliko razmišljal, prijel sem telefon v roke in ga poklical. Trenutno smo v fazi pridobivanja državljanstva, gre za levičarja, kar je samo še dodana vrednost,« je njun izbor pojasnil slovenski selektor.

Prvi zbor je predviden po koncu članskega finala. Na njem bo Štromajer s svojima pomočnikoma, Mikoletičem in Hajdinom, igralcem predstavil načrt priprav. Z glavnim delom priprav bodo začeli 18. julija, pred tem pa bodo tisti, ki ne bodo na dopustu, lahko trenirali v Kranju. Tudi sicer bo večji del priprav potekal v Kranju. »V dogovorih smo s Hrvati za skupni trening, z njimi pa bi radi igrali še prijateljsko tekmo za promocijo vaterpola. V začetku avgusta, pred odhodom v Split pa računamo še na prijateljske tekme z enim od srbskih klubov,« je še dejal Štromajer.

Seznam slovenske vaterpolske reprezentance:

Vratarji: Jure Beton (Triglav), Gašper Žurbi (Calcit Kamnik), Marko Prcać (Grafist Koper) in Nejc Osel (Triglav – 4. vratar zaradi treningov)

Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne (oba Triglav) in Matija Bernard Čanč (Ljubljana Slovan)

Branilci: Andraž Pušavec, Juš Vončina (oba Triglav), Enej Potočnik (Ljubljana Slovan), Aleksander Cerar (Calcit Kamnik) in Marko Blažić (Primorje EB)

Krila in zunanji: Jaša Lah, Aleksander Paunović, Jan Justin, Benjamin Popović (vsi Triglav), Matej Nastran (Grafist Koper), Martin Stele, Blaž Briški (oba Calcit Kamnik), Martin Puš in Vukašin Stefanović (oba Ljubljana Slovan)

Strokovno vodstvo: Krištof Štromajer (selektor), Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin (pomočnika)

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.