V finalu ženskega SP Američanke in Madžarke

Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti so bile včeraj odigrani polfinalni tekmi na ženskem vaterpolskem turnirju. V prvem polfinalu tekmi so ZDA s 14:6 (3:0, 3:2, 4:1, 4:3) premagale Italijo, v večernem pa je Madžarska po hudem boju ugnala Nizozemsko s 13:12 (2:3, 4:3, 5:4, 2:2). Finale bo na sporedu v soboto, ob 18. uri.

Američanke, ki branijo naslov iz Gwangjua v Južni Koreji, so prepričljivo premagale Italijanke in se še četrtič zaporedoma uvrstile v finale. Na prejšnjih treh so nato v finalu tudi zmagale, tako kot tudi še trikrat pred tem. Bolj ali manj je bila tekma odločena pred koncem druge četrtine, ko so ameriške vaterpolistke povedle s 5:0. Veliko zaslug za njihovo zmago je imela vratarka Amanda Longan, ki sicer običajno ni prva izbira selektorja Adama Krikoriana. Zbrala je kar 16 obramb.

Veliko bolj izenačena in napeta je bila druga polfinalna tekma, v kateri so se na koncu veselile Madžarke. Zanje je to prvi finale po letu 2005, ko so bile tudi še drugič svetovne prvakinje, na drugi strani so Nizozemke zadnjič v finalu igrale v Kazanu, pred sedmimi leti, ko so jih v finalu premagale ZDA. Na drugem svetovnem prvenstvu, zdaj že daljnega leta 1991 v Perthu pa so postale tudi svetovne prvakinje. Pri tem edinem naslovu bodo tudi ostale, čeprav je levoroka Simone van de Kraats z dvema zaporednima goloma sredi zadnje četrtine izid izenačila na 12:12. Toda tudi njen peti gol na tekmi njen ni bil dovolj vsaj za neodločen izid, kajti tri minute in pol pred koncem tekme je končni izid postavila še ena levičarka, tokrat v madžarski vrsti, Dora Leimeter, kar je bil njen četrti in najpomembnejši gol na tekmi.

Danes bosta v Budimpešti še moška polfinala, Italija bo ob 16. uri igrala z Grčijo, Španija pa ob 19.30 s Hrvaško.

Polfinalni tekmi

ZDA – Italija 14:6 (3:0, 3:2, 4:1, 4:3)

ZDA: A. Johnson, M. Musselman 1, T. Prentice 1, R. Fattal 2, A. Johnson, M. Steffens 1, S. Haralabidis 2, R. Neushul 2, D. Mammolito 1, K. Gilchrist 2, B. Weber, J. Raney 2, A. Longan.
Italija: L. Teani, C. Tabani, C. Marletta, S. Avegno 2, E. Queirolo, S. Giustini 1, D. Picozzi, R. Bianconi 2, G. Emmolo, V. Palmieri, G. Galardi 1, G. Viacava, C. Banchelli.

Madžarska – Nizozemska 13:12 (2:3, 4:3, 5:4, 2:2)

Madžarska: G. Edina, D. Szilagyi, V. Valyi 1, G. Gurisatti 2, Z. Mate 1, R. Parkes 1, G. Mahieu, R. Keszthelyi 2, D. Leimeter 4, N. Rybanska, K. Farago, K. Garda 2, A. Magyari Nizozemska: L. Aarts, I. Wolves 1, B. Sleeking 1, S. Van der Sloot, L. Moolhuijzen, S. Van de Kraats 5, B. Rogge 2, V. Sevenich 1, K. Joustra, I. Koolhaas, M. Schaap, N. Ten Broek 2, S. Buis.

Naslovnica – Orange Pictures -total-waterpolo.com

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.