Jure Beton: Veliko je še prostora za napredek

Pred dobrim tednom dni so slovenski vaterpolisti, ki se pripravljajo na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu, igrali prijateljsko tekmo s Hrvaško. V slovenskih vratih se je spet izkazal Jure Beton. Vratar AVK Triglava je tako samo še enkrat več potrdil svojo kakovost. Ob tem je petindvajsetletni Kranjčan še eden tistih izbrancev selektorja Krištofa Štromajerja, ki dopoldne hodi v službo, popoldne pa se poti v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu. V petek bo slovenska reprezentanca odšla na krajše priprave v Bratislavo, kjer bo v soboto igrala še prijateljska tekma s slovaško reprezentanco.

Jure, vaše priprave so precej drugačne od reprezentanc, s katerimi boste igrali na evropskem prvenstvu. Nekateri od vas dopoldne hodite še v službo, tako da je šele popoldne oziroma zvečer čas za vaterpolo?

»Seveda bi bilo vse lažje, če bi se samo pripravljali na evropsko prvenstvo, vendar položaj pri nas ni takšen, da bi bilo to možno. Ampak saj ni tako samo v vaterpolu, tudi v marsikaterem drugem športu je tako. Na srečo je v reprezentanci, pa tudi v klubih, prisoten športni duh, želja po dokazovanju in to nas žene naprej. Svoje življenje pač skušamo uskladiti med službo in športom, zato si vsi igralci, ki so se odzvali igranju za reprezentanco, zaslužijo vse pohvale. Poudaril bi še, da je kemija v ekipi zelo dobra.«

Prejšnji teden so bili na pripravah v Kranju tudi hrvaški vaterpolisti in takrat ste videli, kako to poteka v reprezentancah, ki so v samem svetovnem vrhu?

»To je popolnoma druga raven. Nekaj trenerjev je bilo tam samo zato, da so nosili vodo in da so raztezali igralce, posebej imajo trenerja za razplavanje, posebej za zunanje vadbe, fizioterapevte … Skratka, ni, da ni.«

Ampak kljub temu ste jim na pripravljalni medsebojni tekmi nudili več kot dostojen odpor. Če ste se pred tekmo morda potihoma bali, da bo na koncu velika razlika, še zdaleč ni bilo tako?

»Tudi sam sem s tisto tekmo zadovoljen. Če analiziramo četrtino za četrtino, je bilo zadovoljujoče, le v tretji smo imeli padec, ko smo naredili nekaj juniorskih napak, kar je tako kakovostni nasprotnik, kot je Hrvaška, hitro izkoristil. Kar mi je bilo najbolj všeč v tekmi, je bilo, da smo držali obrambo, da nismo dobivali golov iz protinapadov in da smo pokazali dober odpor.«

Kar je pokazal tudi rezultat, kajti v kvalifikacijah ste proti Franciji in Nemčiji, ki sta slabši reprezentanci od hrvaške, izgubili s precej višjo razliko. Je pa res, da je šlo to za prijateljsko tekmo, ki je vseeno nekaj drugega, ampak kakorkoli že, v slabih šestih mesecih je vendarle prišlo do določnega napredka?

»Tudi sam mislim, da je tako. Dokazali smo, da lahko igramo na višji ravni. Dobro, Hrvati niso bili v polni zasedbi, tudi mi nismo bili, ampak igra je bila vsekakor boljša kot na kvalifikacijah v Kranju. Seveda pa je še veliko prostora za napredek, česar se moramo zavedati.«

Ta prostor za napredek boste morali najti v naslednjih slabih treh tednih. Naslednja priložnost bo Slovaška, ki bo že nasprotnik, proti kateremu se bo še bolj videlo, kakšne so vaše možnosti, da v Splitu presenetite Izrael?

»S Slovaki že zelo dolgo nismo igrali, tako kot bolj ali manj z nobeno drugo reprezentanco ne. Zato osebno sploh nimam občutka, koliko so oni pripravljeni, uigrani in na kakšni ravni so, so pa zagotovo po kakovosti slabša reprezentanca od hrvaške. Koliko bomo mi lahko igrali z njimi, pa bomo videli v soboto.«

Koliko vam je novica, da boste po izključitvi Rusije in Belorusije dobili priložnost igrati na evropskem prvenstvu, dala dodatnega zagona za treninge?

»Po vseh logičnih standardih mora biti članska reprezentanca osnova in pogoj za zdrav razvoj vsake športne panoge. V vaterpolu tega nekaj let tega ni bilo, zato je bila vedno želja, da končno spet dobimo člansko reprezentanco. V minuli sezoni smo končno spet prišli do nje, nato je prišla še ta novica, da gremo na evropsko prvenstvo, kar je za nas samo pomenilo, da smo svoje moči usmerili v to, da bi v Split odšli v svoji največji stopnji pripravljenosti.«

Predvidevam, da je eden od ciljev vaše generacije in teh mlajših, ki so v reprezentanci, da se v prihodnosti redno uvrščate na evropska prvenstva, morda tudi kaj več, bo pa seveda treba marsikaj spremeniti. Od klubov naprej …

»Kot sem že rekel, prostora za napredovanje je v vseh vidikih. Evropsko prvenstvo v Splitu bo za nas dobra odskočna deska, dobra priložnost, ki smo jo zagrabili. Morali pa bomo še naprej delati v mlajših selekcijah in tem, da bomo imeli redne članske tekme in nastope. Pravzaprav je zelo preprosto, s kakovostnimi tekmami, proti kakovostnimi nasprotniki lahko pridemo do kakovostnih rezultatov. Tu matematične formule ni.«

Dejali ste, da boste potrebovali kakovostne tekme, ki jih boste potrebovali predvsem v klubih. V Triglavu ste jih letos že imeli v jadranski ligi, kar vam je na koncu pripomoglo tudi k naslovu državnih prvakov, drugo leto pa se obeta le liga Alpe Waterpolo, kar pomeni, da boste imeli tekem več kot dovolj?

»Jadranska liga je za našo klubsko raven odlična zadeva. Nasprotniki so močni, vendar se z njimi da igrati. V minuli sezoni je bilo dobro tudi to, da je šlo za turnirski sistem in upam, da se bo nadaljevalo v to smer. Sam bi vsak klub v Sloveniji nagovoril, da se udeležijo takšnih tekmovanj, ker je to samo plus tako za igralce kot renome samega športa. Se pa strinjam, da se nam je to potem poznalo tudi v državnem prvenstvu. V Sloveniji je malo klubov in ves čas igrati samo z njimi, je lahko že dolgočasno. Tudi zato ta ideja z ligo Alpe Waterpolo odlična zadeva. Več bo tekem, več bo močnejših ekip, večja bo prepoznavnost vaterpola in več možnosti, da ta šport dobi na veljavi.«

Za konec pa še eno vprašanje, ali imate željo, da bi svojo kakovost potrjevali tudi v tujih klubih, v močnejših ligah?

»Željo po tem imam, je pa veliko odvisno od ponudb, predvsem kar se financ tiče. Nekaj ponudb sem že imel, vendar sem jih zavrnil, ker z načinom življenja, ki ga imam zdaj, bi bil na slabšem. Edina prednost bi bila, da bi igral v močnejši ligi, toda vse drugo pa bi bilo zame slabše. Ampak da, če bi dobil ponudbo, ki bi mi omogočila, da bi se stoodstotno posvetil samo vaterpolu, da bi preživel sebe in ženo, bi pa verjetno sprejel ponudbo. Najlepše bi seveda bilo, če bi bilo to možno pri nas, a kaj, ko še bazenov nimamo. Žalostno je, da glavno mesto Slovenije nima pokritega olimpijskega bazena.«

Naslovnica – Jure Beton na tekmi proti Hrvaški / Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.