S turnirjem v Gradcu začetek Alpe Waterpolo lige

S turnirjem prvega kroga kvalifikacij pokala LEN je slovensko sezono odprl kranjski AVK Triglav, preostali klubi se jim bodo pridružili v novoustanovljeni Alpe Waterpolo ligi. V njem bo ob petih slovenskih klubih nastopilo še šest tujih, iz štirih različnih držav. Prvi turnir bo na sporedu to soboto in nedeljo v Gradcu.

V Alpe Waterpolo ligi bodo od slovenskih klubov igrali aktualni državni prvak AVK Triglav, Calcit Water Polo, Ljubljana Slovan, Grafist Koper in Branik Maribor, iz Avstrije so WBC Graz, ASV Wien in WBC Tirol, edini hrvaški klub je Opatija, Pallanuoto Trieste prihaja iz Italije ter Borac Banja Luka iz Bosne in Hercegovine. Tekmovanje se bo odvijalo po turnirskem sistemu, se pravi v petih različnih mestih. Po Gradcu bodo turnirji še v Ljubljani (26. – 27. november), Reki (10. – 11. november), Kranju (21. – 22. januar) in Banja Luki (25. – 26. februar). Najboljše štiri ekipe rednega dela tekmovanja bodo marca igrale še na zaključnem turnirju. Tekme v Alpe Waterpolo ligi ne bodo štele za državno prvenstvo.

Če bi Kranjčani nastopili z lanskoletno ekipo, bi zagotovo sodili v najožji krog, toda potem, ko jih je zapustil Jaša Kadivec, ki bo kariero nadaljeval v reškem Primorju, prav tako pa v ekipi ni več Andraža Pušavca, Jake Štirna in Roka Bečića, je četa Krištofa Štromajerja zelo oslabljena. Vendar še vedno z ekipo, ki bo krojila sam vrh lestvice. Edini novinec je povratnik Aljaž Troppan. S prihodom dveh hrvaških vaterpolistov, vratarja Roka Lazića in Igorja Cuoma bo močnejša Ljubljana Slovan, tudi zato, ker bodo njegovi mladi igralci leto dni starejši. Seveda ne smemo pozabiti na kamniški Calcit Water Polo, ki ga bo v novi sezoni vodil Gašper Šenica, ekipa, ki ima v svojih vrstah tri slovenske reprezentante, Gašperja Žurbija, Martina Steleta in Aleksandra Cerarja ter še nekaj drugih izkušenih in mlajših igralcev, bo zagotovo sodila v sam vrh novoustanovljene lige.

Svoje cilje ima tudi Grafist Koper, ki so v novo sezono prav tako krenili z novim (starim) trenerjem, Marinom Cetinom, vrnil se je še vratar Alexander Deković, klub pa okrepil tudi Amel Turković, ki ima italijansko državljanstvo. Od lanske ekipe ne bo več Marka Prcaća ter Boruta Anzeljca in Andrije Šulića, ki bosta sicer registrirana in bosta pomagala po potrebi. Močnejši kot lani bodo tudi Mariborčani, prav tako z novim trenerjem, Tomislavom Gradskim, ki se pravzaprav vrača v Maribor, kamor prihajata še dva hrvaška vaterpolista.

Banjaluški Borac je dober znanec slovenskih ekip, saj je lani igral v slovenskem državnem prvenstvu, večja neznanka bodo avstrijski klubi, Tržačani bodo igrali s svojo drugo ekipo, z visokimi cilji pa se je AWL pridružila Opatija, za katero bo v novi sezoni igral slovenski reprezentant Marko Blažić.

V torek in sredo, 8. in 9. novembra bosta na sporedu četrtfinalni tekmi pokala Slovenije. Branilec naslova AVK Triglav bo v domačem bazenu igral z mariborskim Branikom, v Ljubljani pa bodo Ljubljančani igrali s Posejdonom iz Celja. Kamničani in Koprčani so v polfinale že uvrščeni. Zmagovalec srečanja med Triglavom in Branikom se bo v tem delu tekmovanja udaril s koprskim Grafistom. Prva tekma bo v Kranju ali Mariboru 12 ali 16. novembra (Triglav med 11. in 13. novembrom gosti evropski pokal Challenger), povratna pa na Obali 3. decembra. Zmagovalca drugega četrtfinala že čaka Calcit. Prva tekma tega para bo v Ljubljani ali Celju, povratna pa v Kranju, kjer Kamničani igrajo svoja srečanja. Datuma tega polfinala sta seveda enaka (tudi tu je možna prestavitev, saj Kranjčani, tako kot v pokalu LEN, upajo na pomoč drugih klubov). Finalno srečanje zmagovalcev polfinalnih bojev bo na sporedu 17. decembra, gostitelj pa še ni znan. Državno prvenstvo bo odigrano v aprilu in maju, po koncu AWL.

RAZPORED TURNIRJA V GRADCU:

Sobota, 29. 11.

11.30 Triglav – Borac
13.00 Tirol – Graz
15.30 Ljubljana Slovan – Calcit Water Polo
17.00 Opatija – Wien
18.30 PN Trieste – Tirol
20.00 Grafist Koper – Triglav

Nedelja, 30. 11.

9.00 Branik – Ljubljana Slovan
10.30 Borac – Opatija
12.00 Graz – Grafist Koper
13.30 Calcit Water Polo – PN trieste
15.00 Wien – Branik

Miha Štamcar
Jaka Mikoletič
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.