Tim Kačič: Cilj igrati na olimpijskih igrah je želja vsakega športnika

V soboto in nedeljo bo na Reki potekal še tretji turnir Alpe Waterpolo lige, še vedno pa odmeva dosežek šele 17-letnega Tima Kačiča, vaterpolista mariborskega Branika, ki je na tekmi proti Grazu dosegel kar devet od trinajstih mariborskih golov za drugo zmago svojega moštva na preteklem turnirju v ljubljanskem bazenu Kodeljevo.

Dijak tretjega letnika Gimnazije Maribor, kjer obiskuje športni oddelek, se še ni odločil, kje bo po srednji šoli nadaljeval študij, zato pa ne skriva, da si v bazenu želi s slovensko reprezentanco nekega dne zaigrati tudi na olimpijskih igrah. V tem trenutku je to morda na prvi pogled nedosegljiv cilj, toda …

Tim, začeti morava s tekmo proti Grazu in devetimi doseženimi goli. Predvidevam, da je to tvoj strelski rekord, vsaj v članski konkurenci? Kako si sam videl to tekmo, si sploh vedel, da se jih na koncu »nabralo« kar devet golov?

»Devet golov na eni članski tekmi je res moj največji dosežek do zdaj v tej kategoriji. Nisem pa presegel osebnega rekorda doseženih zadetkov na eni tekmi, saj sem v eni od preteklih sezon na tekmi mlajših kategorij dosegel skupno 12 golov. Na tekmah se sicer ne obremenjujem z doseganjem strelskih rekordov, ampak želim igrati čim bolje v obrambi, v napadu pa nasprotniku zabiti čim več golov. Tako je bilo tudi na tekmi proti Grazu, ko sem šele po koncu tekme izvedel, kakšen je bil moj skupni izkupiček zadetih golov.«

Še bolj kot to, da si dosegel devet golov na eni tekmi, te je verjetno razveselilo, da je tvoja ekipa prišla še do druge zmage v AWL. Branik je letos očitno močnejši in nevarnejši kot lani. Čemu to pripisuješ?

»Da, res je. Če sem čisto odkrit, v nedeljo nismo pričakovali obeh zmag, hkrati pa smo vedeli, da lahko z dobro predstavo presenetimo. Po prvi tekmi in zmagi za en gol smo dobili še dodatno motivacijo, in kljub temu, da je bila druga tekma v istem dopoldnevu, smo dali vse od sebe in ja, na koncu nam je uspelo. Uspeh na zadnjih dveh tekmah pripisujem delu z novim trenerjem in trdemu delu na treningih v zadnjih treh mesecih.«

Kako pa bi ocenil ligo AWL? Ali je za vas igralce to dobrodošla sprememba?

»Vsekakor mi je igranje v AWL zelo velik izziv, veselim se vseh izkušenj, ki jih bom z igranjem pridobil in pa upam na čim več zmag. Za slovenski vaterpolo bi bilo dobro, da AWL liga postane stalnica in da se ji pridruži še kak klub iz tujine.«

Kakšni pa so cilji kluba v njej?

»V ligi klub nastopamo z zelo mlado ekipo (verjetno najmlajšo), ki je dokaj neizkušena. Tako da je glavni cilj ekipe na vsaki tekmi pokazati dobro predstavo, predvsem odigrati trdo igro v obrambi in osvojiti čim več zmag. Videli pa bomo, kam nas bo to pripeljalo. Zelo veseli bi bili že uvrstitve na zaključni turnir lige.«

Dotakniti se morava lanske sezone, tu mislim na mladinsko reprezentanco. Žal se vam v kvalifikacijah za EP ni izšlo vse po načrtih in željah, ampak na sredozemskih igrah ste prikazali nekaj zelo dobrih predstav. Kako sam gledaš na te nastope?

»Na kvalifikacije smo potovali s ciljem uvrstitve na EP in menim, da bi ekipa, če bi pokazala igro, kot jo je bila sposobna, tja tudi potovala. Pokazali smo dobro igro, odigrali npr. zelo dobro prvo tekmo proti močni Franciji, ampak na ostalih tekmah se je nekaj zalomilo in smo tako izpadli iz boja za EP.«

Z nastopi na Sredozemskih igrah ste vseeno dokazali, da znate igrati dober vaterpolo in da lahko igrate tudi z najboljšimi mladinskimi reprezentancami v Evropi?

»To smo dokazali z zelo dobro odigranimi četrtinami proti vaterpolskim velesilam, kot so Srbija, Grčija in Črna gora. S sproščeno in dobro igro smo na koncu dosegli šesto mesto, kar je bil lep uspeh«.

Kakšni so tvoji cilji v vaterpolu, kaj želiš doseči?

»Na klubski ravni si želim čim boljših uvrstitev v državnih prvenstvih in kvalitetno trenirati še naprej. Predvsem pa se želim še naprej uvrščati v državno reprezentanco v mladinskih kategorijah in v njej odigrati čim boljše. Kasneje je cilj uvrstitev v člansko državno reprezentanco in se z njo udeleževati mednarodnih tekmovanj. Cilj igrati na olimpijskih igrah je želja vsakega športnika. Ne vem, ali bo slovenskemu vaterpolu to v prihodnosti uspelo, če mu bo, pa je moj cilj biti del te ekipe.«

Kako to, da si se sploh odločil za vaterpolo, ki ne v Sloveniji ne v Mariboru ni ravno med najbolj priljubljenimi športi?

»Že ko sem bil mlajši, sem imel rad vodo, in želel sem se čim prej naučiti plavati, zato so me starši vpisali na plavalni tečaj. Na bazenu sem kar ostal in nadaljeval s treniranjem plavanja. Plavanje sem treniral štiri leta. Čeprav sem bil v plavanju dokaj hiter, sem se plavanja malo naveličal in sem hotel probat nekaj novega, nek ekipni šport z žogo in tako sem se odločil za vaterpolo. Takoj mi je bil šport zelo všeč, užival sem v vodi in ja, še danes ga rad treniram in grem vsak dan z veseljem na bazen.«

Pa imaš v vaterpolu ali kakšnem drugem športu kakšnega vzornika?

»Specifično nimam enega vzornika, ampak več. Rad spremljam tudi druge športe, kot so košarka, kjer je moj vzornik Dončić, spremljam tudi odbojko, kjer navijam za mladega in zelo uspešnega Mariborčana Roka Možiča, s sošolci, nogometaši, si ogledamo kakšno nogometno tekmo.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.