Marko Gostić: Vedeli smo, da bo ključ do pokalne lovorike obramba

Vaterpolisti AVK Triglava so leto končali z zmago v finalu pokala Slovenije. Pred tednom dni so v ljubljanskem bazenu Kodeljevo premagali Ljubljano Slovan in s tem ubranili naslov, vendar so do njega prišli na veliko težji način kot lani. Pri obeh je sodeloval tudi Marko Gostić, z 29-leti najstarejši igralec v ekipi Krištofa Štromajerja, ki je eden redkih tistih vaterpolistov, ki je tudi v najtežjih časih slovenskega vaterpola vztrajal v bazenu.

Čeprav ste že lani osvojili pokalni naslov, skupaj jih imate v klubskih vitrinah zdaj osemnajst, imam občutek, da vam je bil zadnji eden ljubših? Morda tudi zato, ker ste se morali zanj pošteno potruditi, do zmage pa ste prišli v zelo kakovostni tekmi?

»V sezono smo krenili oslabljeni, nekateri igralci so prenehali z igranjem, Jaša Kadivec je šel v Primorje, tako da smo vanjo vstopili v nekoliko drugačni zasedbi. Na srečo se je vrnil Aljaž Troppan, prav tako smo dobro načrtovali prvi vrhunec sezone. Ljubljančani so pred letošnjo sezono pripeljali nekaj novih igralcev, tudi oni pridno trenirajo, tako da je njihov napredek opazen, zato smo pričakovali težko tekmo. Verjeli smo vase, vedeli pa smo, da bo ključ do zmage obramba. V prvem polčasu nismo delovali najboljše, tudi ne v obrambi, ampak v tretji četrtini, ki je, kot nam vedno govori trener, ključna, smo začeli stopnjevati svojo obrambo in naredili tisto razliko, ki nas je pripeljala do zmage.«

Koliko vam so vam pri načrtovanju forme pomagale tekme v obeh evropskih pokalih, v katerih ste igrali, pokala LEN in Challenger? Še zlasti v pokalu LEN ste imeli izredno težke nasprotnike, ki jih drugače med sezono ne srečujete?

»Takšne tekme ekipi samo koristijo. Na njih moramo dati svoj maksimum, ki je realno nižji od teh ekip, s katerimi smo igrali, ker gre vendarle za profesionalne ekipe, ampak to so tekme, v katerih se lahko veliko naučiš. Ob tem ti dajo izkušnjo, ki jo skušaš prenesti v domača tekmovanja, kar nam pride zelo prav. Takšne tekme so za našo ekipo, še zlasti za mlajše igralce, zelo dobrodošle.«

V zadnjih sezoni ste igrali v drugi regionalni ligi, tako da že imate določene izkušnje. Letos je sicer ne igrate, zato pa nastopate v Alpe Waterpolo ligi, v kateri so po kakovosti resda slabše ekipe, kot so v regionalni ligi, ampak ne glede na to, je tudi AWL primerno tekmovanje za vašo ekipo?

»Zagotovo, kajti v zadnjih letih je v državnem prvenstvu le pet klubov, edini, ki smo igrali na regionalni ravni, pa smo bili mi. Na začetku sezone smo imeli resda nekaj več tekem, nato se je to zmanjšalo, tako da smo bolj ali manj samo trenirali za končnico državnega prvenstva, kar za razvoj igralca ni dobro. Mislim, da smo letos z AWL vsi pridobili, predvsem mlajši igralci, ki imajo priložnost, da se pridružijo članski ekipi in dobijo ta občutek, kako se igra v članskih tekmovanjih. To je samo dobro. Upam, da se bo to ohranilo in nadaljevalo tudi v prihodnjih sezonah. Za ta ‘polamaterizem’, ki ga imamo v Sloveniji, je to odlično tekmovanje.«

Že kmalu po novem letu se začenja tudi državno prvenstvo. Tudi v njem branite naslov, sodeč po treh do zdaj odigranih turnirjih v AWL in glede napovedi, da se bodo nekateri klubi še okrepili, se obeta veliko bolj napet boj že za uvrstitev med prve štiri ekipe in s tem v končnico državnega prvenstva?

»Omenil sem že, da je Ljubljana Slovan močnejša, kot je bila lani. Nekaj podobnega velja tudi za Branik, ki bo dobil še nekaj novih igralcev, vemo, da so Kamničani vedno neugodni, potem so tu Koprčani, ki so predvsem doma zelo močni, tako da bo prvenstvo res zanimivo. Osebno se veselim teh tekem. Več kot je težkih tekem, večje veselje je igrati vaterpolo. Mi bomo še naprej trenirali, končni cilj pa je ubranitev naslova, vendar moramo iti korak za korakom, tekmo za tekmo in stremeti k svojim ciljem.«

Z 29-leti ste najstarejši v ekipi, ste pa tudi član, lahko bi rekli tiste nesrečne generacije, ki po mladinskih vrstah ni imela članske reprezentance. Veliko vaših takratnih soigralcev je prenehalo z igranjem vaterpola, kaj pa je bilo tisto, da vas je zadržalo v vodi?

»Dejstvo je, da ko sem začenjal z igranjem vaterpola, še zlasti na prehodu iz mladinske v člansko kategorijo, vaterpolo ni bil ravno na visoki ravni. Normalno je, da si vsakdo, ko začne trenirati nek šport, želi igrati tudi za člansko reprezentanco, kar nam takrat ni bilo dano. Zdaj je glede tega mlajšim vaterpolistom lažje, zato je tudi njihov motiv večji. V Sloveniji je veliko nadarjenih vaterpolistov in prepričan sem, da bodo nekateri od njih zaigrali v tujini in tudi na profesionalni ravni.«

Tako kot zdaj recimo Jaša Kadivec na Reki?

»Da. Jaša je moj zelo dober prijatelj in tudi on ima veliko zaslug, da sem ostal v vaterpolu. Veliko sva skupaj trenirala, potem je šel v Francijo, pa Avstralijo. Lani se je vrnil domov in vesel sem, da je letos spet dobil novo priložnost za igranje v tujini.«

Veliko vaših takratnih soigralcev je prenehalo z igranjem vaterpola, kaj pa je bilo tisto, kar vas je, ob Kadivcu, zadržalo v vodi?

»V prvi vrsti ljubezen do vaterpola. Rad imam ta šport, drugi razlog pa so prijatelji, ki jih imam v ekipi in to me drži, da še vedno vztrajam, čeprav včasih težko usklajujem s službenimi obveznostmi. Ampak ne glede na vse zvečer rad pridem na bazen.«

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.