Ljubljančani snujejo maščevanje Kranjčanom

V soboto bo na sporedu drugi krog slovenskega vaterpolskega državnega prvenstva. Derbi bo vsekakor na kopališču Kodeljevo, kjer se bosta po finalu pokalnega tekmovanja spet pomerila Ljubljana Slovan in AVK Triglav. Za Kranjčane bo to prva letošnja tekma v domačem prvenstvu, enako pa velja tudi za mariborski Branik, ki bo gostil Calcit Water Polo. Obe tekmi se bosta začeli ob 19. uri.

Ljubljana Slovan – AVK Triglav (kopališče Kodeljevo, sobota, 19.00)

V decembrskem finalu pokala Slovenije, ki je navdušil vaterpolske navdušence, je na Kodeljevem AVK Triglav z 10:9 premagal Ljubljano Slovan, kar je bil prvi poraz varovancev Jureta Škofa, ki so, tako kot Kranjčani, še brez poraza v Alpe Waterpolo ligi (AWL). Toda tudi uvod v novo državno prvenstvo se ni izšel po ljubljanskih željah, saj so minulo soboto v Kamniku igrali neodločeno s Kamničani. 

»Težko bi rekel, da so nas Kamničani s čim presenetili. Mislim, da je bil neodločen izid bolj posledica tega, da smo bili po porazu v finalu pokala nekoliko slabše volje in smo popustili na treningih. Tako so nekateri malo manj trenirali, nekateri so bili tudi bolni in vse to se je potem poznalo v Kranju. Toda zdaj se nazaj vračamo s polno silo in prepričan sem, da bomo do konca sezone pokazali svojo moč, predvsem pa, da ne bo več presenečenj. Zagotovo pa je ta tekma samo dokaz, da bo letos liga zelo močna in da bomo morali vse tekme odigrati maksimalno resno,« se je uvodne tekme državnega prvenstva dotaknil Enej Potočnik, 19-letni vaterpolist Ljubljane Slovana.

V soboto na Kodeljevo prihajajo Kranjčani, ki bodo nekoliko oslabljeni. Nastopili bodo brez Jureta Betona, Matica Rahneta in Aljaža Troppana, vendar se v ljubljanskem taboru na to ne ozirajo. 

»Nikomur ne privoščim, da ostane brez nosilcev igre, ampak to nikakor ne pomeni, da bomo imeli zdaj kaj lažje delo. Nasprotno! Mislim, da se bomo morali še bolj potruditi. Naredili bomo vse, da jim vrnemo za poraz v finalu pokala,« zagotavlja Potočnik, ki tudi že komaj čaka, da se bo konec meseca spet nadaljevalo tekmovanje v AWL, kjer se bodo na turnirju v Kranju Ljubljančani in Kranjčani pomerili še enkrat. »Tekme v AWL so zelo koristne. Meni je super, ko gremo z ekipo za vikend na turnir, saj tako do izraza še bolj pride timski duh in po vsakem takšnem turnirju smo še bolj povezani.«

Nad AWL je navdušen tudi Juš Vončina, vaterpolist AVK Triglava. Ob tem so Kranjčani v začetku letošnje sezone igrali še v dveh evropskih pokalih. »S takšnimi tekmami se napreduje. Ko vidiš, da je nekdo boljši, se iz takšnih tekem lahko tudi veliko naučiš. Videli smo tudi, kako je, če igraš pod pritiskom in vse to nam je prav prišlo tudi v finalu pokala. Veseli me, da v AWL igramo tudi proti tujim ekipam, ne samo domačim,« je dejal še en devetnajstletnik. 

Čeprav bodo s soigralci v Ljubljani igrali oslabljeni, ne išče izgovorov. »Ne glede na to, da nam nekaj izkušenejših igralcev manjka, to ne bi smela biti največja težava. V zadnjem obdobju smo trdo trenirali in se skušali prilagoditi na njihovo odsotnost, zato na našo igro to ne bi smelo vplivati. Osredotočiti se moramo na sobotno tekmo in pozabiti na vse, kar se je dogajalo pred tem. Spet bomo morali dobro igrati v obrambi, kar bo eden od ključev, kako priti do zmage.«

Branik Maribor – Calcit Water Polo (bazen Pristan, sobota, 19.00)

Medtem, ko so Kamničani minulo soboto že odigrali svojo prvo tekmo v državnem prvenstvu, bo to za Mariborčane prva v letu 2023, saj so bili v prvem krogu prosti. Ekipi sta se sucer srečali že na tretjem turnirju AWL pred mesecem dni na Reki. S 13:10 je zmagal Calcit Water Polo, vendar so Mariborčani igrali brez Jurija Seljaka, prav tako ni bilo vseh petih okrepitev, Aljaža Pevca in Mateja Rajšpa ter treh Hrvatov, vratarja Marina Jukića, Jerka Anzulovića in Nevena Popovića. 

»Z njihovim prihodom bomo še močnejši. Verjetno bomo imeli v začetku nekaj težav z uigranostjo, saj še nimamo prav veliko skupnih treningov, ampak v nadaljevanju sezone se bomo zagotovo spoznali in prikazali dobre igre,« je prepričan šele 17-letni Jurij Seljak, veliki up mariborskega vaterpola, ki je navdušen nad AWL. 

»Mladi igralci vsekakor potrebujemo čim več tekem in AWL nam to omogoča. Dobro je, da so tudi tuji klubi zraven, ne samo slovenski, da vidimo, da lahko igramo tudi z njimi,« je zadovoljen dijak tretjega letnika Druge gimnazije v Mariboru, ki ima zdaj še več motiva za treniranje in igranje. »Vsekakor, zdaj nas je na treningih več, dobili smo tudi novega trenerja, tako da je vse skupaj na višji ravni, dodatni motiv pa je seveda članska reprezentanca,« svojih ambicij v prihodnosti ne skriva Seljak, ki je prepričan, da bo Branik v letošnjem državnem prvenstvu veliko bolj konkurenčen, kot je bil v zadnjih sezonah. Prva ovira bo Calcit Water Polo.

»Kamničani so v prvem krogu samo potrdili, da imajo dobro ekipo z dobrimi igralci, ampak vseeno mislim, da jih lahko presenetimo. Morda je naša prednost lahko v tem, da dobro poznamo njihove igralce, nenazadnje smo se srečali na Reki, medtem ko oni naših novih igralcev, z izjemo Pevca in Rajpša ne poznajo,« je še dejal Seljak. 

Eden najbolj zaslužnih, da so decembra na Reki Kamničani premagali Mariborčane, je bil Aleksander Cerar, ki je dosegel tri gole, tri je dosegel tudi minulo soboto proti Ljubljani Slovanu.

»Tudi sam sem bil nekoliko presenečen, da smo z Ljubljančani igrali neodločeno, vendar smo jim vsilili svojo igro, da so oni igrali v našem tempu. Končni izid je tudi dokaz, da bo letos državno prvenstvo zelo izenačeno, kajti Branik in Koper sta se okrepila, že v tem krogu pa bomo videli, kako močni so Mariborčani. Res je, da smo jih v AWL premagali, vendar niso bili v polni zasedbi, v soboto bo to čisto druga tekma,« pred sobotno tekmo razmišlja Cerar, ki je tretji dan novega leta dopolnil 19 let. 

V Mariboru bodo v Kamničani skušali vknjižiti še prvo zmago v domačem prvenstvu. Vloga favorita bo na njihovi strani. »To bomo morali dokazati v vodi. Bomo pa morali tudi njim vsiliti svojo igro, predvsem pa narediti vse, da ne bomo prejeli nepotrebnih golov in da bomo že od začetka v prednosti,« pot do kamniške zmage vidi Cerar, ki si še naprej najbolj želi, da bi Calcit Water Polo končno prišel do pokritega bazena v Kamniku. Žal bo to letos spet le želja.

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.