V Mariboru naredili največji korak naprej

Čeprav je do začetka kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na EP 2024, ki bo v Kranju, le še nekaj dni, saj se bo začel 23. junija, končal pa 25. junija, je prav, da se dotaknemo tudi uspešne sezone mariborskega Branika. Mariborčani so, v primerjavi z lansko sezono, naredili največji korak naprej, veliko zaslug ob vodstvu kluba z novim predsednikom Matjažem Štandekerjem pa zagotovo pripada njihovemu trenerju Tomislavu Gradskemu. 

Mariborski vaterpolisti, ki so lani slovensko državno prvenstvo končali na zadnjem mestu, so v letošnji sezoni redni del tekmovanja končali na drugem. Pred njimi je bil le kranjski Triglav, za njimi pa Ljubljana Slovan, Calcit Water Polo in Grafist Koper. V polfinalu končnice so v odločilni tretji tekmi doma izgubili z Ljubljančani, zato pa so v tekmi za tretje mesto obakrat premagali Kamničane. 

»Pred začetkom sezone je bil naš osnovni cilj uvrstitev med prve štiri ekipe po rednem delu državnega prvenstva. Na koncu smo bili tretji, toda do zadnjega smo bili v igri tudi za finale, vendar so nas Ljubljančani zasluženo premagali. Vprašanje je, kako bi se polfinale končnice končal, če ne bi bil pred njegovim začetkom odsoten 12 dni z reprezentanco U-15 na Poljskem in nato še z reprezentanco U-17 v Novem Sadu, kar pa ne zmanjšuje uspeha ljubljanske ekipe. Skratka, lahko smo zadovoljni s sezono, v kateri smo enkrat premagali tudi Triglav, ki je bil realno tudi letos najboljši. Morda še bolj zadovoljen sem z rezultati v mlajših kategorijah, kjer so bili mladinci drugi, do kolajn pa so prišle tudi druge selekcije. Seveda bi lahko bili tudi boljši, toda, kar nam ni uspelo v letošnji sezoni, upam, da nam bo v prihodnji,« je z nedavno končano sezono upravičeno lahko zadovoljen izkušeni zagrebški strokovnjak, ki se je po nekaj letih spet vrnil v slovenski vaterpolo. 

»Veseli me, da je v tem obdobju slovenski vaterpolo napredoval. Mislim, da je v letošnji sezoni k temu pripomogel tudi Branik, tako da je bilo državno prvenstvo eno najbolj zanimivih in izenačenih v zadnjih letih. Zelo dobro je, da je bila letos ustanovljena Alpe Waterpolo liga, ki je prinesla dodatne tekme slovenskim klubom. Mislim, da je že v prvi sezoni opravičila svoj obstoj, kar kaže tudi to, da je zanjo veliko zanimanja tudi med tujimi klubi, ki bi se ji radi pridružili. Za slovenski vaterpolo je to dobro, kajti na ta način bo zanj več zanimanja, močnejša kot AWL bo, pa bo koristilo tudi reprezentanci,« je prepričan Gradski.

V Mariboru so se v letošnji sezoni uveljavili nekateri mlajši vaterpolisti, v prvi vrsti Jurij Seljak in Tim Kačič, nase je opozoril tudi Jan Herzog, nosilci igre pa so bili vendarle starejši, izkušenejši igralci. Po nekaj letih sta se iz Avstrije vrnila reprezentanta Aljaž Pevec in Matej Rajšp, ki na prvih turnirjih AWL še nista igrala, tako kot tudi ne trije tujci, vratar Marin Jukić, Neven Popović in Jerko Anzulović. Žal vsi trije tujci, tako kot v drugih slovenskih klubih, zaradi službenih obveznosti niso bili redno prisotni na treningih. Prav to je bila v finalu končnice državnega prvenstva največja razlika med Triglavom in Ljubljano Slovanom.

»Mislim, da je bila to največja razlika med Kranjčani ter Ljubljano in nami, kajti ob vseh drugih pogojih je za dober rezultat zelo pomembno, da so igralci ves čas skupaj na treningih. Tujci zagotovo prinašajo določeno kakovost v slovenski vaterpolo, z njimi so klubi močnejši, žal pa nihče od njih ni profesionalec. Če bi bili, bi imeli klubi in s tem slovenski vaterpolo od njih še več koristi. Dobro bi bilo, če bi Slovenija recimo privabila mlajše tuje vaterpoliste, toda če klubi ne bodo igrali v še močnejših tekmovanjih, kot sta državno prvenstvo in AWL, se bodo zanjo težko odločali. Idealno bi bilo, če bi čim več slovenskih klubov igralo tudi v jadranski oziroma regionalni ligi,« meni Gradski, ki seveda že razmišlja o novi sezoni. 

»Najmlajši še vedno trenirajo, ker za njihov razvoj ne bi bilo dobro, če bi prezgodaj nehali s treningi. Še več pozornosti kot v letošnji sezoni bomo namenili prav svojim najmlajšim vaterpolistom. Naša želja in načrt je, da bi septembra v vaterpolsko šolo vpisali čim več otrok, kajti le tako bo naša baza dovolj velika, da bi imeli zagotovljeno prihodnost. Prva ekipa bo, kakršna pač bo. Ogrodje bo bolj ali manj isto, eden mojih največjih izzivov pa je, da bi še bolj uveljavili naši tri mlade igralce, Seljaka, Kačiča in Herzoga. Toda kot rečeno bo veliko pozornosti na mlajših kategorijah, zato smo se že dogovorili, da bodo naši otroci v novi sezoni vsako soboto igrali uradne tekme v Zagrebu v Limač pokalu,« je še dodal neutrudni Gradski, ki je tudi selektor slovenske reprezentance do 15 let, ki jo sredi julija v Podgorici čaka evropsko prvenstvo.

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.