V Kamniku se pridno pripravljajo za Podgorico

Slovenska vaterpolska reprezentanca do 15 let se pridno pripravlja na svoj najpomembnejši nastop do zdaj, saj bodo od 8. do 16. julija v Podgorici igrala na svojem prvem evropskem prvenstvu. Izbranci selektorja Tomislava Gradskega trenirajo v Kamniku, konec prejšnjega tedna pa so z velikim uspehom igrali na turnirju v Dečinu na Češkem, kjer so osvojili drugo mesto. Pred bližnjim odhodom v Podgorico, kjer bodo v skupini F igrali s Poljsko, Češko in Romunijo, je o svojih pričakovanjih spregovorilo nekaj mladih slovenskih vaterpolistov.

Prvi med njimi je bil še nekoliko sramežljiv, vendar je želel ostati anonimen, zato povejmo le, da vaterpolo trenira že sedem let. »Priprave so naporne, vendar se vidi, da smo vedno bolje pripravljeni, še zlasti, če to primerjam z začetkom priprav. Mislim, da smo dobro uigrani in se že zelo veselim evropskega prvenstva,« nam je zaupal eden od upov slovenskega vaterpola.

Bolj zgovoren je bil vratar Luka Špernjak, sicer član Ljubljane Slovana, ki vaterpolo trenira tri leta. Nekaj časa z dvema prijateljema, ki ga ne igrata več.

»Priprave v Kamniku so kar naporne, saj zelo veliko plavamo, delamo pa tudi suhe treninge. Seveda je prav, da nam trener želi dvigniti kondicijo, da bomo dosegli čim boljše rezultate na evropskem prvenstvu, vendar se mi zdi, da je kakšen jutranji trening brutalen. Mogoče bi edino spremenil, da bi po jutranjih treningih imeli le raztezne vaje in ne še zraven vaj za moč. Mislim, da imamo dobro ekipo, edina težava, ki jo vidim, čeprav sem vratar, je ta, da se igralci še ne poznajo dovolj, da bi vedeli, kdo kaj igra, kar je tudi normalno, saj smo skupaj šele tri mesece, v tem času pa je težko priti do uigranosti, kot recimo v klubu. Ampak prepričan sem, da bomo do odhoda v Podgorico to nadgradili. Pred EP sem nekoliko nervozen, ker ne vem, kaj lahko pričakujemo. Nekatere ekipe, s katerimi bomo igrali, smo že premagali, z drugimi pa smo izgubili. V vsakem primeru bomo dali vse od sebe,« je povedal Luka.

V domačem bazenu se na EP pripravlja Vane Brišnik, član Calcit Water Pola, ki se je za vaterpolo navdušil po zaslugi starejšega brata. »Priprave so mi zelo všeč, še posebej so mi bile všeč priprave na Češkem, kjer smo se še bolj uigrali. Mislim, da je naša najbolj šibka točka telesna pripravljenost, najboljša pa uigranost. V Podgorici pričakujem, da bo naporno in stresno, vendar upam in verjamem, da bomo igrali dobro in da ne bomo razočarali,« je prepričan Vane.

Že sedem let se z vaterpolom ukvarja Marcel Lipnik, ki tudi igra za Ljubljano Slovan. Zanj se je navdušil na Korčuli, kamor je s starši hodil na morje, kjer so vsako leto imeli vaterpolski turnir. »Najprej ga je začel trenirati moj starejši brat Maj, nato pa me je njegov trener Aco povabil, da se mu pridružim še sam. Ker sem raje v vodi, kot na suhem, sem se mu pridružil. Bilo mi je všeč in sem ostal. Tudi jaz sem zadovoljen s pripravami. Mislim, da smo z vsakim treningom in turnirjem boljši. Priprave v Kamniku pa so resnično naporne, kajti do zdaj smo v klubih trenirali največ dve uri na dan, pa še to ne čisto vsak dan, tu pa treniramo dvakrat dnevno. Vse to je pripeljalo do tega, da smo vedno bolj uigrani. Če se samo spomnim naše prve trening tekme v Zagrebu in nedavnega turnirja na Češkem, je velika razlika. Seveda je pred nami še veliko dela, zato so tudi občutki pred EP mešani. Včasih si mislim, da bi bilo bolje, če bi ostali kar doma, potem pa se spomnim, koliko smo v tem času napredovali. Drugo mesto na Češkem to samo potrjuje. Vsako tekmo bomo morali začeti zbrano, in če bomo v tem uspešni, verjamem, da si nas bodo druge ekipe zapomnile kot dobro ekipo in da je tudi Slovenija napredovala v vaterpolu,« je bil zgovoren Marcel.

Dobrih predstav in vsaj ene zmage si v Podgorici želi Rok Kirasič, mlajši brat Petra in Branka, ki že igrata za člansko ekipo Ljubljane Slovana. »Priprave so odlične, vendar tudi naporne, toda ker se v ekipi dobro razumemo, je vse skupaj veliko lažje. Zadovoljen sem, da sem lahko v gosteh pri reprezentančnem soigralcu Maksimu Gligorovskemu, pa tudi njegov starejši brat Lukas, ki je tudi vaterpolist, je zelo prijazen, tako da zelo uživam. Najbolj mi je všeč mokro-suhi del treninga, kjer preplavamo po širini ‘metulja’, gremo iz vode, naredimo sklece, plavamo nazaj ‘mornarja’, gremo iz vode na trebušnjake, preplavamo nazaj, kjer nas na suhem že čakajo počepi…,« je najmlajši od Kirasičev opisal enega od treningov.

 

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.