Državni prvaki evropsko pot začenjajo v Portu

Vaterpolisti AVK Triglava bodo od četrtka do sobote igrali na kvalifikacijskem turnirju pokala Challenger. Slovenski državni prvaki bodo turnir začeli v četrtek, ob 18.45 proti ekipi Apoel Nikozija, v petek bodo že ob deseti uri dopoldne igrali proti Kreuzlingenu iz Švice, ob 17. uri pa z Vitorio iz Guimaraesa Portugalske ter v soboto ob 17.45 še proti domačemu Fluvialu Portuenseju.

V lanski sezoni so Kranjčani evropska tekmovanja začeli v pokalu LEN, ko so bili gostitelji enega od kvalifikacijskih turnirjev, nato pa še v novoustanovljenem pokalu Challenger. Tokrat so se v vodstvu kluba odločili, da se bodo prijavili le za pokal Challenger, kjer jim je žreb namenil skupino A, domačin turnirja pa je Fluvial Portuense. Na prvi pogled so varovanci Krištofa Štromajerja dobili ugodno skupino, v kateri je eno od prvih dveh mest, ki vodita v nadaljnje tekmovanje, dosegljivo. Zdi se, da so vse ekipe, s katerimi bo najboljša slovenska vaterpolska ekipa igrala na Portugalskem, premagljive.

»To je že res, vendar se moramo zavedati, da tudi slovenski vaterpolo ni na veliko višji ravni, če tudi je. Ne smemo pozabiti, da je bila Portugalska v evropskih kvalifikacijah tista nesrečna sedemnajsta ekipa, ki se ji ni uspelo prebiti na evropsko prvenstvo. S Švico smo igrali v Kranju in videli, kako blizu so nam bili, tako da to še zdaleč niso nekakšne eksotične vaterpolske države, ker tudi mi še nismo na veliko višji ravni. Bomo pa seveda videli, kaj lahko naredimo,« je previden v svojih napovedih Štromajer, trener kranjskih vaterpolistov.

Dobro je, da je večina kranjskih vaterpolistov v letošnji sezoni že igrala na dveh turnirjih druge regionalne lige, sicer v kapicah slovenske reprezentance in enem v Alpe Waterpolo ligi, tako da je za njimi že nekaj težkih tekem. Predvsem to seveda velja za regionalno ligo. Na drugem turnirju v Budvi je slovenska izbrana vrsta resda ostala brez zmage, vendar je bila na dveh tekmah blizu nje, ob tem pa velja omeniti, da je nastopila praktično brez svoje prve postave z izjemo vratarja Jureta Betona.

»Rezultatsko je bil turnir v Budvi absolutno neuspešen, toda glede same igre, odnosa in truda, ki so ga igralci vložili v tekme, pa sem zadovoljen. Ob tem se moram zahvaliti vodstvu zveze, ki nam je omogočila te tekme, kajti za naše mlade igralce to pomeni nabiranje dragocenih izkušenj. Vedeti moramo, da smo na obeh turnirjih, tako prvem v Kotorju kot zdaj v Budvi, igrali brez šestih igralcev, tako da je bil od igralcev v polju Dejan Gostić z 22 leti najstarejši. Na drugi strani so vse ekipe tudi podobno mlade, vendar vse z nekaj izkušenejšimi igralci, ki imajo za sabo veliko tekem v hrvaški ali črnogorski ligi, nekateri od njih so igrali tudi v tujini in tu je nastajala ta razlika. V sami pripravljenosti niti ne toliko. Dejansko se je pokazalo, kako potrebujemo takšne tekme. Dejal bi, da smo za leto ali dve v zaostanku za drugimi ekipami, ker je to res velika razlika med slovensko ligo in temu, kar se igra v tej ligi,« se je Štromajer dotaknil nastopov slovenske reprezentance, ki jo januarja čaka nastop na evropskem prvenstvu. V tem trenutku je težko reči, ali bo to v Izraelu, že v prihodnjih dneh pa naj bi vodstvo LEN dokončno odločilo, kje, morda pa tudi, kdaj bo EP. Ampak to je že druga zgodba.

Kakorkoli že, kranjski vaterpolisti bodo v Portu, kot smo že omenili, napadali najmanj drugo mesto, ki prinaša nadaljevanje evropske poti. Ekip, s katerimi bodo igrali, ne poznajo, še najbolj poznajo Kreuzlingen, ki ima v svojih vrstah šest švicarskih reprezentantov ter dva izkušena Srba, Darka Aleksića in Nemanjo Šilja ter Madžara Gaborja Turzaija. Prav tako ne gre podcenjevati obeh portugalskih ekip, pa tudi ne Ciprčanov, ki tudi imajo v svojih vrstah nekaj tujih vaterpolistov.

»Pred nami so tekme, na katerih se bo potrebno potruditi in dati vse od sebe. Seveda nismo v priložnosti, da bi podcenjevali katerokoli ekipo, vendar bomo morali od prve minute turnirja do zadnje verjeti vase, verjeti, da lahko igramo dobro, da lahko igramo še bolje, kot smo igrali do zdaj. Kot rečeno, nekaj izkušenj smo si pridobili, pa tudi trenerji na turnirjih v Kotorju in Budvi so dejali, da imamo določeno kakovost, naučiti pa se še moramo, kako se vrniti v tekmo, če zaostajamo. V vsakem primeru bomo potrebovali tudi nekaj sreče, morali bomo narediti manj lastnih napak v odločilnih trenutkih. Če bomo v tem uspešni, se lahko nadejamo napredovanja,« je pred današnjim odhodom v Porto, kamor so se Kranjčani odpravili z letališča v Milanu, še dejal Štromajer.

AVK Triglav bo v Portu igral v postavi: Jure Beton, Nejc Osel, Filip Cvijanović Tepina, Nikola Rajlić, Jaša Lah, Dejan Gostić, Andraž Pušavec, Aleksander Paunovič, Juš Vončina, Aleksander Cerar, Aljaž Troppan, Nace Štromajer, Jan Justin. Trener: Krištof Štromajer, pomočnik: Marko Gostić.

FOTO: AVK Triglav

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.