Jaša Lah: Deset golov prednosti nas ne sme uspavati

Vaterpolisti kranjskega Triglava bodo v soboto, ob 19.15, v Ženevi igrali povratno četrtfinalno tekmo pokala Challenger. V prvi, minulo soboto, so v Kranju premagali Švicarje s 17:7 (3:1, 6:4, 2:2, 6:0). S štirimi goli je bil najbolj učinkovit igralec aktualnih slovenskih državnih prvakov, ki bodo v Švici močnejši še za Aljaža Troppana in Andraža Pušavca, reprezentant Jaša Lah.

V soboto ste odigrali zelo dobro tekmo, v zadnji četrtini pa ste stopnjevali tempo in visoko premagali Carouge Natation, ki naj bi bil po kakovosti približno enak ekipi Kreuzlingen, ki vas je premagala na kvalifikacijskem turnirju v Portu?

»Pred tekmo nismo natančno vedeli, kaj lahko pričakujemo. Prav na osnovi našega poraza proti Kreuzlingnu sem pričakoval podobno močno ekipo. Izkazalo se je, da so bili že v prvi četrtini veliko manj telesno pripravljeni, čeprav se mi kot posamezniki niso zdeli slabši, je pa do izraza prišla prav ta naša boljša telesna pripravljenost in zato smo v zadnji četrtini prišli do tako visoke zmage. V tretji četrtini, ko bi načeloma morali priti do največje razlike, smo imeli še največ težav, smo pa zato do tega prišli v zadnji četrtini.«

Deset golov prednosti je veliko, kar pa še ne pomeni, da ste se že uvrstili v polfinale pokala Challenger?

»V prvi četrtini se je v Kranju čutila nervoza, na tribunah je bilo veliko gledalcev, veliko več kot običajno, kar je bilo za marsikoga nekaj novega, bilo je tudi veliko trenerjev, igralcev, ker je bil v soboto tudi turnir Alpe Waterpolo lige in tudi novi selektor Mirko Vičević. Vse to je vplivalo na to, da nismo bili tako sproščeni, ampak mislim, gremo lahko v Švico samozavestni, toda seveda, morali bomo dobro igrati tudi v gosteh, če se bomo želeli uvrstiti v polfinale. Zagotovo jih ne podcenjujemo, vemo, da so sposobni prikazati boljšo igro. V nekaterih trenutkih smo imeli morda mi nekaj več sreče, da se je kakšna žoga odbila nam, oni nekaj smole in za razliko od našega vratarja Jureta Betona njihov ni bil tako uspešen. Ampak vse to se lahko v soboto spremeni, igrali bomo v njihovem bazenu, pred njihovimi navijači, tudi sodniki včasih bolj sodijo za domačo ekipo, tako da bi bila tekma lahko čisto drugačna, kot je bila v Kranju. Vseeno mislim, da če bomo tekmo odigrali kolikor toliko korektno, bi se morala končati v našo korist.«

Ne smemo pozabiti, da boste v povratni tekmi močnejši za Troppana in Pušavca, ki v Kranju zaradi kazni iz Porta nista smela igrati?

»Po dolgem času bomo v Švici spet v polni zasedbi. Mislim, da je bilo to zadnjič v finalu končnice državnega prvenstva proti Ljubljani Slovanu. Dobro je, da bomo končno vsi in da bomo videli, kako delujemo v celotni zasedbi, ker bomo zagotovo potrebovali vse igralce, če bomo želeli napredovati in morda priti celo do finala.«

Za razliko od večine slovenskih vaterpolistov, z izjemo tistih, ki so bili v reprezentanci in so igrali tudi na turnirjih regionalne lige, vaš klub praktično ves čas igra tekme. Ali je tudi to pomagalo k temu, da je igra vaše ekipe v vzponu?

»Vsekakor večje število tekem pomaga k dvigu forme. Vsega se na treningih vendarle ne da narediti, sicer lahko igraš med sabo, ni pa to isto, kot je tekma, kjer je večji psihični pritisk, ko je tudi odvisno, kako se nanjo pripraviš, kako se obnašaš. Mislim, da je bilo to, da smo spet igrali regionalno ligo, dobro za nas, saj imamo zdaj v nogah in rokah veliko tekem, kar ohranja našo formo.«

Žal ste po turnirju v Portu ostali brez svojega trenerja Krištofa Štromajerja, kar je bil zagotovo velik šok za celotno ekipo. Ampak zdaj bo motivacija morda še večja, saj boste igrali tudi zanj?

»Vse to nas je zelo presenetilo, saj smo z njim vzpostavili zelo dobro povezavo, dobro smo se razumeli. Žal se je zgodilo, kar se je, vendar nas bo zagotovo spremljal, dokler se ne vrne ob rob bazena. Na vseh tekmah, ki so pred nami, bomo skušali pokazati, česa nas je naučil, si pridobiti nova znanja od novega selektorja, s katerim verjamem, da bo, tako kot je Štromajer, v reprezentanci dobro povezal ekipo in nas vsaj tako dobro vodil. Verjetno pa bomo tako v klubu kot v reprezentanci mislili tudi nanj.« 

Omenili ste tudi novega selektorja, Mirka Vičevića, s katerim ste se seznanili na turnirju AWL v Kranju in ob vaši tekmi s Švicarji. Kakšni so prvi vtisi?

»S takšno osebo, ki je igrala na vseh največjih tekmovanjih in osvajala vse možne kolajne, se v slovenskem vaterpolu res ne moremo velikokrat srečati. Tu je potem še njegov nekoliko drugačen način razmišljanja o vaterpolu, ki ga mi še nismo navajeni. Vesel sem, da bo Vičević pripeljal še bolj profesionalen način in nas naučil česa novega.«

Časa do EP na Hrvaškem ne bo prav veliko, ampak še vedno dovolj, da se dobro pripravite in v Dubrovniku proti Nizozemski, Romuniji in Slovaški skušate proti do kakšne zmage, ki vam je lani manjkala v Splitu?

»Naši nasprotniki na EP se nanj nekoliko drugače pripravljajo od nas, predvsem so veliko več skupaj. Vseeno bomo v tem obdobju skušali narediti vse, kar lahko, da bomo šli v Dubrovnik dobro pripravljeni. V pripravljalnem obdobju lahko veliko naredimo na svoji igri, kako hitro bo krožila žoga, kako bomo igrali v obrambi in s tem skušamo konkurirati preostalim trem ekipam. Dejstvo je, da je skupina težka, toda tako ali tako gre za EP, z željo, pravo voljo, in če bomo v vsaki tekmi z glavo, se da marsikaj narediti.«

Povratne četrtfinalne tekme pokala Challenger

Sobota: Zaibas (Litva) – Royal Daupins (Belgija) 11:7*, Galatasaray (Turčija) – Valletta (Malta) 10:6*, Kreuzlingen (Švica) – Novaky (Slovaška) 14:15*, Carouge Natation (Švica) – Triglav Kranj (Slovenija) 7:17*.

Opomba: * – izidi prvih tekem.

Miha Štamcar
foto Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.