Matija Bernard Čanč: Zmaga proti Slovaški bi bila odlična popotnica za nadaljevanje EP

Slovenska vaterpolska reprezentanca je danes z zagrebškega letališča odletela proti Dubrovniku, kjer jo v petek, ob 17.45, čaka prva tekma na evropskem prvenstvu. Njena nasprotnica bo Slovaška, v skupini D pa sta še Romunija in Nizozemska. Med petnajsterico potnikov je tudi 19-letni Ljubljančan Matija Bernard Čanč, za katerega bo to prvo člansko evropsko prvenstvo. 

Do zdaj ste igrali le na evropskih prvenstvih v mlajših kategorij, zdaj je pred vami prvo člansko evropsko prvenstvo. Ali občutite kaj treme?

»Člansko evropsko prvenstvo je vendarle nekaj drugega kot prvenstva v mlajših kategorijah, zato seveda čutim nekaj nervoze, vendar s pozitivne strani. Mislim, da me bo to samo še bolj motiviralo, da dokažem, da sem zasluženo med izbranci.«

Priprave na EP niso bile dolge, so bile pa zato toliko bolj naporne, saj ste trenirali dvakrat dnevno, česar vas večina do zdaj ni bila navajena. Kako ste se soočali s temi napori?

»Na začetku je bil to za večino kar velik šok, pa tudi treningi so bili na začetku zelo naporni. Najbolj se je to videlo na prvi tekmi z Mladostjo v Zagrebu, ko niti nismo mogli pokazati vsega, kar znamo. Vendar smo iz dneva v dan pridobivali kondicijo, treningi so bili nekoliko manj intenzivni, tako da se, če govorim zase, počutim veliko bolje kot na začetku. Prav tako ni več tiste utrujenosti in mislim, da so bile priprave odlično izvedene in da smo jih izkoristili na najboljši možni način.«

Pred odhodom na EP je v taboru slovenske reprezentance čutiti veliko mero optimizma, ki je še toliko večji po zmagi nad Mladostjo v Mariboru. Tudi sami ste omenili visok poraz v začetku priprav, le 14 dni pozneje pa ste proti istemu nasprotniku prišli do zmage, kar očitno pomeni, da ste v tem času zelo napredovali v svoji igri?

»Zmaga proti Mladosti je zagotovo potrdilo, da smo napredovali v svoji igri. Sicer smo to vedeli tudi sami, tudi brez te tekme, ampak so to zdaj videli tudi drugi. V Dubrovnik zato resnično odhajamo optimistično razpoloženi, želimo pokazati, kar znamo. Kakšnih nerealnih ciljev si niti ne postavljamo, prvi cilj bo, da pokažemo tisto, česar smo sposobni, in da bomo po koncu prvenstva lahko dejali, da smo dali vse od sebe.«

O Romunih in Nizozemcih verjetno zdaj ne razmišljate prav veliko. Bolj pomembna bo uvodna tekma s Slovaško. Nekateri vaši soigralci so proti njej igrali na zadnjem EP v Splitu, ko so zmagali Slovaki?

»Starejši reprezentanti Slovake bolje poznajo od mene, saj so se z njimi že srečali. V vsakem primeru pa je to tekma, od katere veliko pričakujemo. Morebitna zmaga bi bila odlična popotnica za nadaljnji potek EP.«

Da ste sposobni igrati tudi proti na papirju močnejšim ekipam od sebe, ste dokazali na kvalifikacijah za EP v Kranju, ko ste z Romunijo igrali neodločeno?

»Ne bojimo se nikogar, tudi Romunov in Nizozemcev ne. Želja je, da bi slovenski vaterpolo pripeljali na višjo raven in da skušamo igrati proti vsaki ekipi. Trenutno običajno v tretji ali četrtini nekoliko pademo v igri, ker so druge reprezentance še vedno bolje pripravljene od nas, vendar bo zelo pomembno, da dobro začnemo in dokažemo, da se jih ne bojimo.«

Kaj bo tisto, kar bo vas najbolj zadovoljilo, kakšna so vaša osebna pričakovanja?

»Kot sem že dejal, najbolj pomembno bo, da na vsaki tekmi damo vse od sebe, kar pa se moje igre tiče, pa si želim, da bom igral po svojih sposobnostih. Zavedam se, da nisem eden od nosilcev igre, kot je recimo Jaša Kadivec ali kdo od starejših soigralcev, bom pa naredil vse, da pripomorem k čim boljšemu izkupičku ekipe, morda priborim kakšno izključitev, petmetrovko, kakšen gol ob igri z igralcem več, da dam svoj delež v obrambi, ki je temelj vsake igre.«

Kaj novega je prinesel selektor Mirko Vičević?

»V prvi vrsti gre za kakovostnega strokovnjaka, ki je bil tudi odličen igralec. Mislim, da se je zelo dobro povezal z ekipo, z nami je delal pravilno, na zelo visoki ravni. Prej ga vseeno nisem toliko poznal, je pa samo dokazal, da ima veliko znanja, ki ga rad prenaša na igralce. Opaziti je, da ni z nami samo zato, ker bi moral biti, pač pa zato, ker resnično želi na nas prenesti vse svoje znanje in nadejam se, da bi ostal tudi po EP, če bo to možno.«

V pripravljalnem obdobju ste trenirali dvakrat dnevno, verjetno pa si tega želite tudi v klubskem vaterpolu, kajti to je edini način, da še bolj napredujete?

»Zagotovo je ena od mojih želja, da bi v prihodnosti postal profesionalni igralec vaterpola, ali vsaj polprofesionalni in da bi tudi v klubu trenirali dvakrat dnevno. Kot ste dejali, to je edini način, edina pot, da dvignemo slovenski vaterpolo in da bi bili v prihodnosti še bolj konkurenčni vsem reprezentancam.«

FOTO: Sebastjan Marinič

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.