Mariborčani v derbiju boljši od Ljubljane Slovana

Na reškem bazenu Kantrida v organizaciji VK Opatija poteka peti, zadnji turnir rednega dela Alpe Waterpolo lige. Videli smo nekaj zanimivih obračunov, tudi tri slovenske, le med Triglavom in kamniškim Calcit Water Polom pa ni bilo zanimive končnice, saj so Kranjčani visoko zmagali. Zato pa so do pomembne zmage prišli vaterpolisti Branik Maribora, ki so premagali Ljubljano Slovan, s porazom pa so Ljubljančani v nevarnosti, da se ne bodo uvrstili na zaključni turnir AWL, ki bo od 29. februarja do 2. marca v Banja Luki. Do prve zmage v letošnji sezoni so prišli vaterpolisti Grafist Kopra, ki so bili za gol boljši od druge ekipe Ljubljane Slovana. 

Pallanuoto Trieste – Branik Maribor  15:14 (4:1, 6:4, 3:5, 2:4)

Palanuotto Trieste: Cattarini, Ostojić; F. Fumo 2, Treu 1, Pavić 1, Kavalic,  Liprandi 2, Casavola 3, Medici, Ranu’, A. Fumo 5, Micillo 1.

Branik Maribor: Jukić; Brčić 1, Šantak 2, Seljak 2, Globovnik, Kačič 3, Vargas Marques, Hadžić 4, Herzog 1, Popović 1, Pajnik, Miletić.

V prvi tekmi turnirja so tržaški vaterpolisti prišli do pomembne zmage, s katero so ostali v igri za uvrstitev na zaključni turnir v Banja Luki. Mariborčani so to tekmo odigrali v oslabljeni zasedbi, med drugim ni bilo Aljaža Pevca in Mateja Rajšpa, zanje pa je bilo usodnih prvih deset minut tekme, ko so za tržaško ekipo zaostajali za šest golov (1:7). Do prvega gola na tekmi so še prišli mariborski vaterpolisti, uspešen je bil Miha Šantak, toda sledile so črne minute, ki so trajale vse do, kot smo že omenili, tretje minute druge četrtine. Na menjavo strani so ob drugem golu Šantaka Mariborčani odšli z zaostankom petih golov. Sredi tretje četrtine je Jurij Seljak svojo ekipo približal na dva gola zaostanka (9:11), vseeno pa so Tržačani na zadnji odmor odšli z lepo prednostjo treh golov. Tri minute pred koncem tekme je Tim Kačič zadel za 13:14, minuto pozneje pa je Riccardo Liprandi premagal Marina Jukića. Končni izid je 58 sekund pred koncem tekme postavil Jan Herzog. S petimi goli je bil najboljši strelec tekme Alessandro Fumo, v mariborski ekipi pa je gol manj dosegel Anes Hadžić. 

Mladost Zagreb – Borac  19:4 (7:0, 5:1, 5:2, 2:1)

Mladost Zagreb: Ćosić; Palavra 1, Jakuš 3, Erenda 2, Šorić 2, Rogić 1, Kovač, Barišić 2, Dobrić, Huljev 3, M. Barišić 2, Šošić 3.

Borac: Mahovkić, Ćutković; Malešević, Lakić 1, Tešić, Stevanović, Kajtez 3, Kopanja, Šipka, Lagundžić, Tadić, Đukić.

Zagrebčani so s pričakovano zmago proti Borcu samo potrdili nastop na zaključnem turnirju. Pravzaprav je bila tekma odločena že po prvi četrtini, v kateri so dosegli sedem golov, njihova mreža pa je ostala nedotaknjena. Tudi v drugi in tretji četrtini so bili premočni za Banjalučane, ki imajo kot domačini nastop na zaključnem turnirju že zagotovljen. V zadnji četrtini so Zagrebčani nekoliko popustili, a to na končni izid ni prav nič vplivalo.

Calcit Water Polo – Triglav Kranj  8:19 (1:7, 2:4, 5:4, 0:4)

Calcit Water Polo: Dragaš, Jeretina; Gligorovski Zdravković 4, Erce, Gledec 2, D. Lukič, Kordež, Blažević 1, Osolnik, Laketić 1, Šenica, Bergant. 

AVK Triglav: Osel; Udovč, Rahne 2, Lah 4, Pušavec, Paunovič 3, Štromajer 4, Justin 4, Cerar 2.

Obe ekipi sta na Reko prišli v oslabljeni zasedbi, podobno kot tekma med Mladostjo in Borcem pa je bila odločena že po prvi četrtini. Tekma je bila zanimiva tudi zato, ker sta proti svojemu matičnemu klubu igrala dva kranjska vaterpolista, na drugi strani je prvič proti Calcit Water Polo igral Aleksander Cerar. Svojo najboljšo igro na tekmi so Kamničani prikazali v tretji četrtini, ki so jo tudi dobili, vendar to na končni izid ni vplivalo. V zadnji četrtini so Kranjčani spet zaigrali bolje v obrambi, v napadu pa so dosegli še štiri gole. S štirimi doseženimi goli so bili najbolj učinkoviti igralci tekme Jaša Lah, Jan Justin in Nace Štromajer v ekipi Triglava, ter Lukas Gligorovski Zdravković pri Kamničanih.

Ljubljana Slovan II – Grafist Koper  9:10 (0:5, 2:1, 4:2, 3:2)

Ljubljana Slovan II: Karničar, Florjančič; Milosavljević Saunig, Poličnik 1, Povhe 3, Zidar, Lipnik 4, Osmić, Zohil 1, Koder, R. Kirasič, Petković.

Grafist Koper: Prcač, Janošević, Giorgi 3, Esposito 1, Nastran 2, Anzeljc 2, Bašić, Fičur 1, Prete, Dimitrijević 1, Cosoli.

Dvoboj dveh ekip, ki v letošnji sezoni v Alpe Waterpolo ligi še nista zmagali, za drugo ljubljansko ekipo je to sploh prva sezona v tem tekmovanju, so bolje začeli Koprčani, ki so na prvi odmor po treh zaporednih golih Stefana Giorgija odšli s prednostjo petih golov. V začetku druge četrtine je Borut Anzeljc zadel že za 6:0 in vse je kazalo na gladko zmago izkušenejših Koprčanov. Vendar se mladi Ljubljančani niso kar tako sprijaznili s porazom. Do konca četrtine sta se med strelce vpisala Anže Povhe in Marcel Lipnik, ki je slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine zadel tudi za 6:7. Šest sekund pred zadnjim odmorom se je za Koprčane še drugič med strelce vpisal Anzeljc. Sredi zadnje četrtine je Povhe izenačil na 8:8, toda Matej Nastran, ena od legend slovenskega vaterpola, je z dvema goloma svoji ekipi priskrbel nekoliko mirnejšo končnico tekme. 29 sekund pred njenim koncem je Liam Zohil postavil končni izid, do prvih dveh točk v AWL in v državnem prvenstvu pa so vseeno prišli Koprčani.

Branik Maribor – Ljubljana Slovan  13:10 (6:4, 2:1, 2:3, 3:2)

Branik Maribor: Jukić, Gregl; Brčić, Šantak 2, Seljak 1, Globovnik, Kačič 3, Pajnik, Hadžić 3, Herzog, Popović 2, Rajšp 1, Miletić 1.

Ljubljana Slovan: P. Kirasič; Stefanović 1, Čanč, Potočnik 2, Žiberna, Leskovec 2, Anzulović 2, B. Kirasič 1, Čarni, Cuomo 2, Lipnik.

Mariborčani so bili v slovenskem derbiju v primerjavi s prvo tekmo proti Tržačanom močnejši za Mateja Rajšpa, na drugi strani so Ljubljančani na Reki igrali brez svojega prvega vratarja Gašperja Žurbija, prav tako so manjkali še nekateri igralci, tudi njihov glavni trener Jure Škof. Z 1:0 so z golom Jerka Anzulovića sicer povedli Ljubljančani, ki so po golu Igorja Cuoma vodili tudi z 2:1, v nadaljevanju tekme pa je bila prednost ves čas na strani Mariborčanov, ki so z golom Tima Kačiča prvič na tekmi povedli z dvema goloma prednosti (4:2). Ob koncu druge četrtine so z golom Anesa Hadžića odšli na odmor s prednostjo treh golov (8:5), dobri dve minuti pred zadnjim odmorom pa so vodili že z 10:6. Toda Ljubljančani se niso predali, najprej je sicer odličnega Jukića premagal Enej Potočnik, nato Anzulović in po slabih treh minutah igre v zadnji četrtini še Branko Kirasič. Obetala se je napeta končnica tekme, toda po golu Vukašina Stefanovića za 10:11, je Kačič že v naslednjem napadu dosegel svoj tretji gol na tekmi, vse upe na preobrat pa je Ljubljančanom z golom 50 sekund pred koncem tekme pokvaril Nikola Miletić. 

Opatija – Ströck Wien  9:8 (3:4, 2:3, 4:1, 0:0)

Opatija: Kolanović, Duvnjak Starčević; B. Smokvina, Turk, Kolak, Peroš 1, Blažić 1, Kaluđerović, Lu. Dujmić 1, Le. Dujmić 2, Petrić 3, Sklepić, T. Smokvina 1.

Ströck Wien: Krupar; Procacci, Martanović 2, Sarandi, Mitruk 3, Savić 2, Milošević, Bors, Szavai, Dukić, Cech 1, Budija.

Domačini petega turnirja AWL so morali vložiti veliko naporov, da so tudi proti Dunajčanom, ki so navkljub porazu na dobri poti, da se uvrstijo na zaključni turnir, ostali neporaženi. Z zmago so sedaj zelo blizu prvemu mestu po rednem delu tekmovanja, do nje pa so prišli v tretji četrtini. Na polovici tekme so za Dunajčani zaostajali za dva gola, toda po dveh zaporednih golih Lena Dujmića so v začetku tretje četrtine povedli z 8:7. V naslednjem napadu je Robert Martanović izid izenačil, dve minuti pred koncem tretje četrtine pa je domačine še enkrat do vodstva popeljal Duje Peroš. Izkazalo se je, da je bil to tudi zadnji gol na tekmi, saj v zadnji četrtini ekipi niti enkrat nista zatresli nasprotnikove mreže.

Borac – Pallanuoto Trieste  4:17 (1:6, 2:4, 1:4, 0:3)

Borac: Ćutković; Malešević, Lakić, Tešić 1, Stevanović, Kajtez 1, Kopanja 1, Šipka, Lagundžić 1, Tadić, Đukić.

Palanuotto Trieste: Cattarini, Ostojić; F. Fumo 3, Treu 3, Pavić 2, Kavalic, Liprandi 1, Nider 1, Casavola, Medici, Ranu’ 1, A. Fumo 5, Micillo 1.

Za Borac in Pallanuoto Trieste je bila to že druga tekma na turnirju, za obe ekipi pa se je končala podobno kot prva, Banjalučani so še enkrat visoko izgubili, Tržačani pa zmagali. Tudi za to tekmo bi lahko rekli, da je bila odločena že ob menjavi strani, na katero so tržaški vaterpolisti odšli s prednostjo sedmih golov. Do konca tekme so prejeli le še gol, dosegli pa so jih sedem. S petimi goli je bil spet najboljši strelec Alessandro Fumi. Z zmago so tudi Tržačani zelo blizu zaključnemu turnirju.

Spored tekem v nedeljo

Borac – Ljubljana Slovan II (10.00), Grafist Koper – Calcit Water Polo (11.30), Ljubljana Slovan – Mladost Zagreb (13.00), Triglav Kranj – Opatija (14.30), Ströck Wien – Pallanuoto Trieste (16.00).

Vrstni red v AWL: 1. Opatija 27, 2. Mladost Zagreb 21, 3. Palanuotto Trieste 18 (tekma manj), 3. 4. Triglav Kranj 18 (dve tekmi manj), 5. Ströck Wien 18, 6. Ljubljana Slovan 18, 7. Branik Maribor 15 (tekma manj), 8. Borac 6 (dve tekmi manj), 9. Calcit Water Polo 3, Grafist Koper 3, Ljubljana Slovan II 0.

Vrstni red v DP: 1 Triglav Kranj 12,. 2 Branik Maribor 12, 3. Ljubljana Slovan 9 (tekma več), 4. Calcit Water Polo 3, 5. Grafist Koper 3, 6. Ljubljana Slovan II 0 (tekma več).

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.