Črna gora v derbiju prvega kroga SP boljša od ZDA

S tekmami prvega kroga se je v Dohi začelo letošnje svetovno prvenstvo v vaterpolu. Lanskoletni naslov iz Fukooke brani Madžarska. SP v Dohi je zanimivo tudi zato, ker bodo po njem znani vsi udeleženci olimpijskega turnirja v Parizu. V prvem krogu je bila najbolj izenačena tekma med Črno goro in ZDA, s 16:15 pa so po boljšem izvajanju petmetrovk slavili Črnogorci.

V prvem krogu je bilo sedem od osmih tekem med evropskimi in neevropskimi državami. Vseh sedem je pripadlo evropskim reprezentancam, do najvišje zmage pa so v skupini D pa je prišla Italija, ki je s kar 33:3 premagala Kazahstan. V tej skupini je bil tudi edini evropski dvoboj, in sicer je bila aktualna svetovna prvakinja, Madžarska, s 15:8 boljša od Romunije. 

V skupini A je Španija, ki je nedavno tega v Zagrebu prišla do naslova evropskega prvaka, brez večjih težav premagala Južno Afriko (21:5), nekaj več dela pa so z Avstralci imeli Hrvati, ki pa so že na polovici tekme vodili z 9:3. Na koncu je bilo 13:8 za barakude. Do visoke zmage je v skupini B prišla Grčija, ki je Kitajsko premagala s 24:6, bolj zanimiv pa je bil obračun med Brazilijo in Francijo. Domačini letošnjih olimpijskih iger so zmagali s 16:11.

Prve tri točke je v skupini C vpisala reprezentanca Srbije, dve pa Črne gore. Srbija je šele v tretji četrtini zlomila odpor Japoncev in zmagala s 17:10, Črna gora pa je šele po boljšem izvajanju petmetrovk premagala Američane in se jim na ta način oddolžila za lanskoletni poraz v tekmi za sedmo mesto. 

V četrtfinale se bodo neposredno uvrstile zmagovalke skupin, drugo in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale v razigravanju. Kot smo omenili, se bodo v Dohi delile tudi zadnje vstopnice za Pariz. Za zdaj imajo nastop na OI ob Franciji že zagotovljen Madžarska in Grčija kot lanskoletna finalista, Španija, prvak Evrope 2024, ZDA, prvak panameriških iger, Japonska, prvak azijskih iger, Avstralija, predstavnik Oceanije in Južna Afrika, predstavnik Afrike. Proste so torej še štiri vstopnice, ki bodo pripadle najboljšim štirim ekipam v Dohi, ki še nimajo olimpijske vize.

Še to, največ naslovov svetovnih prvakov, štiri, imata reprezentanci Madžarske in Italije, trikrat je bila najboljša Španija, po dvakrat Hrvaška, Srbija ter nekdanji Sovjetska zveza in Jugoslavija (obakrat z Mirkom Vičevićem, selektorjem slovenske reprezentance) ter enkrat Srbija in Črna gora.

Izidi 1. kroga

Skupina A: Južna Afrika – Španija 5:21 (1:6, 0:7, 0:4, 4:4), Hrvaška – Avstralija 13:8 (5:1, 4:2, 2:2, 2:3).

Skupina B: Kitajska – Grčija 6:24 (1:4, 0:6, 3:7, 2:7), Brazilija – Francija 11:16 (1:3, 4:5, 3:4, 3:4).

Skupina C: Japonska – Srbija 10:17 (3:4, 4:4, 1:5, 2:4), Črna gora – ZDA 6:15 (3:1, 2:3, 4:3, 2:4, PSO 5:4).

Skupina D: Italija – Kazahstan 33:3 (6:1, 10:1, 8:1, 9:0), Romunija – Madžarska 8:15 (2:5, 2:5, 3:2, 1:3).

FOTO: Total Waterpolo

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.