Vičević: Vemo, po kateri poti moramo iti

Minuli petek je bilo dokončno potrjeno, da bo slovensko vaterpolsko reprezentanco vse do leta 2028 vodil Mirko Vičević. Pred leti eden najboljših vaterpolistov sveta, ki je bil sprejet tudi v Hram slavnih, je v pogovoru razkril, zakaj se je odločil, da sprejme ponudbo predsednika Zveze vaterpolskih društev Slovenije, Matjaža Štandekerja in kako dvigniti raven slovenskega vaterpola. 

Že po koncu evropskega prvenstva ste dejali, da ima slovenska ekipa veliko prostora za napredovanje. Njena povprečna starost je bila nekaj čez 20 let, za vas pa je znano, da zelo radi delate z mlajšimi vaterpolisti. Ali je bil tudi to eden od razlogov, da ste sprejeli ponudbo vodstva Zveze vaterpolskih društev Slovenije?

»Res je, delo z mlajšimi igralci mi prestavlja največje zadovoljstvo. Dobro, užitek je delati tudi s starejšimi igralci, vseeno pa postavljam v ospredju delo z mlajšimi igralci, ki vpijajo znanje, ki jim ga prenašam. Veseli me, ko potem pri igralcih nekaj let pozneje opazim določene zadeve, ki smo jih skupaj delali. Slovenska reprezentanca ima veliko prostora za napredovanje in to je tisto, kar mi predstavlja izziv. Druga stvar pa je, da zelo dobro sodelujem s predsednikom zveze Matjažem Štandekerjem in drugimi ljudmi, ki so v slovenskem vaterpolu.«

Dogovorili ste se za štiriletno sodelovanje, kar je po eni strani dolgo obdobje, po drugi strani pa za neko vidnejše napredovanje neke reprezentance niti ne?

»Ali veste, kakšna je trenutno realna situacija? Zdaj praktično dve leti ne bo nobenega večjega tekmovanja, zato bomo morali v tem obdobju dvigniti raven svoje igre. Recept za to je preprost, morali bomo zelo veliko delati.«

Večjih uradnih tekmovanj, vsaj na članski ravni torej več kot dve leti ne bo, zato se pojavlja vprašanja, kako zapolniti ta vakuum?

»Vsekakor bomo skušali odigrati čim več tekem. Že v tem letu bomo imeli tekme, imeli bomo tudi priprave, ob tem pa ne smemo pozabiti, da je v podobnem položaju veliko drugih reprezentanc, kajti samo sedem evropskih držav in Francija bodo igrale na olimpijskih igrah, druge ne bodo imele nobenega tekmovanja. Zato moramo najti način, kako dvigniti formo, kako biti v trenažnem procesu, ker igralcem ni lahko trenirati, če ni tekem. Toda po drugi strani me veseli, da se slovenski igralci zavedajo, da lahko naredijo ta preskok, do česar bo možno priti prav v obdobju, ko ne bo tekmovanj. Tako se bomo lahko bolj posvetili individualnemu delu, vendar tudi kolektivnemu.«

Za Slovensko tiskovno agencijo ste dejali, da bo naslednji reprezentančni zbor že v začetku marca, ko si boste v Kranju ogledali tudi polfinale evropskega pokala Challenger med Triglavom in švicarskim Kreuzlingenom?

»Veseli me, da so klubski trenerji sami izrazili željo, da bi med letom tudi oni delali s potencialnimi reprezentanci in ob tej priložnosti bi se jim rad zahvalil. Imamo dogovor, da naredimo vse, da bi igralci, ki so na širšem seznamu reprezentance, dodatno delali še v klubih, reprezentančne zbore pa bomo imeli v času, ko bodo to dovoljevale klubske obveznosti. Vsekakor bomo imeli določene teste, skupna testiranja, snemanja, da bi popravili naše pomanjkljivosti. Seveda bom spremljal slovensko ligo, prav tako si bom v živo ogledal zelo pomembno tekmo Triglava v pokalu Challenger, prav tako bom na voljo vsem trenerjem v slovenskih klubih, pa tudi selektorju reprezentance do 19 let, Tomislavu Gradskemu, ki jo marca čakajo kvalifikacije za EP. Že zdaj je iz te reprezentance sedem zelo zanimivih igralcev za člansko reprezentanco in prepričan sem, da sem jim bodo hitro pridružili še trije, štirje igralci. Tako da bo obveznosti zelo veliko, upam le, da bomo vsi zdržal na tej poti, ki ne bo lahka, toda druge poti ni.«

Skratka, samo več dela je edini način, da bi slovenska reprezentanca lahko ulovila tistih trinajst reprezentanc, ki so bile na EP pred njo?

»Tako je! Moramo pa izkoristiti te igre na EP zato, da bi pridobili dodatne pokrovitelje, ki bi pomagali tako klubskemu vaterpolu kot reprezentančnemu, da se dvigne na višjo ravne. Osebno sem na voljo vsem klubom, da bi vsi skupaj skušali dvigniti raven slovenskega vaterpola, kajti tudi močni klubi lahko naredijo močno reprezentanco.«

Ena od poti je tudi, da bi čim več slovenskih vaterpolistov odšlo v tujino, tako kot recimo Jaša Kadivec?

»Vsekakor je za vsak klub velika čast, če kdo izmed njihovih igralcev odide v močne tuje klube. Toda po drugi strani Slovenija nima prav velikega števila igralcev, zato si ne more privoščiti, če bi šlo zelo veliko igralcev v tujino, saj bi potem padla kakovost domačega prvenstva, to pa za napredek ni dobro. Zato je potrebno biti pri tem zelo previden, je pa tako, da vsakdo, ki lahko dobi dobro pogodbo in izboljša svoj trenažni proces, je to dobro za reprezentanco.«

Ves čas poudarjate delo v klubih, kar je ena od osnov za napredek igralcev in s tem tudi reprezentance?

»To je zelo pomembno. Jaz sem klubom na voljo, pomagal jim bom, kolikor jim bo lahko. Veliko svojega časa lahko namenim tudi klubom, da jim pomagam pri uresničevanju teh programov, vendar nisem klubski trener, oni morajo delati po svojem programu in jih čim bolje telesno pripraviti, da bi lahko čim bolj sledili reprezentančnim obveznostim. Na koncu bomo imeli vsi koristi od tega.« 

Če bi rekli, da je v prihodnjem štiriletnem obdobju cilj slovenske vaterpolske reprezentance uvrstitev na olimpijske igre, bi bilo to zelo nerealno. Verjetno pa lahko rečemo, da se, vsaj za zdaj, redno uvršča na evropska prvenstva in skuša na vsakem od njih narediti korak naprej?

»Prvi cilj bo, da se kakovostno približamo ekipam, ki so pred nami. Ko se jim bomo enkrat približali, obstajajo tudi drugi mehanizmi, s katerimi je potem vsak korak hitrejši. Toda najprej moramo priti na tisto raven reprezentanc, ki se ne bodo uvrstile na olimpijske igre. V tem trenutku smo še vedno daleč od njih, da o tistih, ki bodo v Parizu, niti ne govorimo. Najprej moramo priti do njihove ravni, šele nato bomo lahko razmišljali, kako jih premagati. Pomembno pa je, da smo po koncu EP postali sprejemljiv partner za številne reprezentance, tako za turnirje kot za sparinge, ki vidijo in cenijo naš napor, da bi napredovali. Še enkrat, pred nami je težka pot, ampak pomembno je, da vemo, po kateri poti moramo iti. Lahko na tej poti naredimo tudi kakšno napako, ne smemo pa z nje zaviti. Prepričan sem, da bomo s tem vodstvom ZVDS, klubi in njihovimi trenerji, prišli do napredka. Ne bo šlo čez noč, je pa to edina pot.«

V Dohi se je že začelo svetovno prvenstvo, ki se ga boste od četrtfinala naprej tudi sami udeležili. Do končnih odločitev je še daleč, pa vseeno, komu dajete največ možnosti za naslov svetovnih prvakov?

»Lahko rečem, da sem si bolj ali manj vse tekme, ki so bile do zdaj v Dohi odigrane, tudi ogledal, tako da sem na tekočem z dogajanjem. Sicer pa, v Dubrovniku sem dejal, da bo finale Španija – Italija, da pa bo tekma za tretje mesto med Madžarsko in Hrvaško. Se pravi, da vrstnega reda niti nisem veliko zgrešil. Zdaj pa isto pravim, da bi Italija ali Španija lahko prišli do konca. Preprosto se mi zdi, da imata ti dve reprezentanci hitrost več, sta bolj eksplozivni in sta, kar je najbolj pomembno, željni rezultata.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.