Miha Šantak: To, da je selektor Vičević, je samo še dodatna spodbuda

V zaostali tekmi Alpe Waterpolo lige bo kranjski Triglav v četrtek, ob 20.45, gostil mariborski Branik. Tekma bo veljala tudi za slovensko državno prvenstvo, zato bo imela še toliko večjo težo. Pred tekmo smo se pogovarjali z Miho Šantakom, vaterpolistom Branika, ki bo 7. aprila postal polnoleten, na januarskem evropskem prvenstvu na Hrvaškem pa je bil mlajši od njega le Maltežan Jayden Cutajar. 

Miha, na evropskem prvenstvu ste bili drugi najmlajši vaterpolist?

»Res je, mlajši od mene je bil le Cutajar, v vsakem primeru pa je bil to velik napredek v moji ne tako dolgi karieri, da sem tako mlad lahko igral na evropskem prvenstvu. Moram reči, da sem kar užival.«

To omenjam zato, ker je bil podobnih let, ko je, takrat še za reprezentanco Jugoslavije, na evropskem prvenstvu igral tudi vaš zdajšnji selektor Mirko Vičević?

»Na to me je opozoril prav naš selektor, ki je šel na EP na podoben način kot jaz, ko je bil prav tako šele štirinajsti, petnajsti igralec, nato pa je prišlo do poškodb in je prišel v reprezentanco. Druga zanimivost pa je, da sem na tekmi, ko sem dal svoj prvi gol za člansko reprezentanco na tekmi proti Malti, tako kot on, nosil na kapici številko 7.«

Ali je to za vas še dodatni motiv, čeprav mi je jasno, da bo njegovo raven igranja težko doseči? 

»Zagotovo. Že to, da je v reprezentanci selektor takšna legenda, kot je Mirko Vičević in da mi popravlja napake, me vodi, je zame samo še spodbuda za še več dela, še več truda in to je edina pot, ki vodi do napredka.«

Prav dejstvo, da se želite še bolj posvetiti vaterpolu, je bil verjetno tudi razlog, da ste se iz Nove Gorice preselili v Maribor?

»Branik je trenutno še v fazi razvoja, vendar iz leta v leto bolj napreduje. Ko je pred začetkom sezone prišla ponudba, da bi prestopil k njim, ker gradijo ekipo, ki bi bila še bolj konkurenčna. Končni cilj je čez čas osvojiti prvenstvo, pozneje morda še jadranska liga in podobno.«

Kakšni pa so vaši osebni načrti?

»Želim se maksimalno posvečati vaterpolu, zato sem se tudi odločil, da se preselim popolnoma na drugi konec Slovenije. Seveda je tu še šola, hodim v tretji letnik zdravstvene srednje šole v Mariboru, ki je še vedno prioriteta, v vaterpolu pa si želim napredovati na tisto raven, da bi se v prihodnosti lahko preizkusil tudi v tujini. Vemo, da za zdaj samo Jaša Kadivec igra na Reki. Vsekakor pa si tudi z reprezentanco želim, da bi prišli na višja mesta, kot je bilo štirinajsto v Dubrovniku.«

Prihajate iz Nove Gorice, ki nima prav velike vaterpolske tradicije. Kako to, da ste se odločili za vaterpolo?

»Tako kot veliko drugih sem tudi sam želel igrati nogomet, vendar so mi starši vedno prigovarjali, da v njem uspejo le redki. Potem sem obiskoval plavalno šolo pri Evi Potočnik, ki je bila v slovenski ženski reprezentanci, ko je bilo EP v Kranju, njena sestra pa je bila kapetanka te reprezentance. No, pri njej sem dal skozi tečaj plavanja. Plavanje mi je bilo všeč, nato pa sem videl, da je še vaterpolo in sem poskusil še to. Ko sem enkrat začel z njim, ga nisem več mogel nehati igrati in zdaj sem še vedno v njem.«

Če se še enkrat dotakneva januarskega EP, je bilo končno štirinajsto mesto realno. Dobro, lepo bi bilo, če bi v tekmi za 13. mesto premagali Slovake, ampak očitno je, da so v tem trenutku pač boljši od vas?

»Ni kaj, priznati moramo, da so bili boljši, saj so nas dvakrat premagali. Končno štirinajsto mesto je za slovenski vaterpolo realno, je pa to spodbuda glede na to, da smo bili predlani brez zmage na EP. Se pravi, da smo na pravi poti in mislim, da moramo samo tako nadaljevati.«

V četrtek vas z Branikom čaka zaostala tekma alpske lige s Triglavom. Ne vem natančno, ali ste še v igri za uvrstitev na zaključni turnir v Banja Luki, toda tekme s Kranjčani so vedno nekaj posebnega?

»Na žalost smo sezono nekoliko slabše začeli, vendar smo iz turnirja v turnir napredovali, kar se je videlo tudi na Reki, ko smo premagali Ljubljano Slovan, tako da se naš ritem samo stopnjuje. Veliko treniramo, samo zagnani in to se mora zdaj poznati tudi v vodi. V četrtek torej igramo s Triglavom, zmaga z dvema, tremi goli razlike nas vodi na zaključni turnir, morebitna zmaga pa bi nam prav prišla tudi za državno prvenstvo, v katerem smo za zdaj še brez poraza. To sta dva razloga, zakaj se bomo še toliko bolj potrudili, da bi premagali Triglav, ki je trenutno še vedno najboljši v Sloveniji. Sicer pa je državno prvenstvo še popolnoma odprto, odločalo pa se bo tako ali tako v končnici.«

FOTO: Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.