Kranjčani bodo v Banja Luki branili lansko zmago v AWL

S četrtfinalnima tekmama med Dunajčani in Tržačani ter Kranjčani in domačim Borcem se bo v četrtek v Banja Luki začel zaključni turnir letošnje Alpe Waterpolo lige. V polfinale sta neposredno uvrščeni ekipi Opatije in zagrebške Mladosti. Prvo mesto branijo vaterpolisti Triglava, ki jih 9. marca čaka tudi prva polfinalna tekma pokala Challenger. Pred zaključnim turnirjem AWL smo se pogovarjali z Nikolo Rajlićem, osemnajstletnim vaterpolistom Triglava, ki bo na bližnjih kvalifikacijah za uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo eden glavnih adutov slovenskega selektorja Tomislava Gradskega, januarja pa je igral za člansko reprezentanco tudi na članskem evropskem prvenstvu na Hrvaškem.

Nikola, pred tednom dni ste bili z mladinsko reprezentanco na pripravah na Slovaškem, kjer ste ob koncu tedna igrali tudi na turnirju ter premagali tako slovaške kot češke vrstnike, kar je dobra napoved za bližnje kvalifikacije, ki bodo od 15. do 18. marca v Mariboru, kjer vas čakajo tekme z Gruzijo, Turčijo, Švedsko in Švico?

»Mislim, da smo plavalno najbolj pripravljena ekipa od zadnjih nekaj naših mladinskih reprezentanc, kar smo tudi izkoriščali proti Slovakom in Čehom. Tu se je res videla naša pripravljenost in verjamem, da se bo to poznalo tudi na turnirju v Mariboru. Skupina ne bo niti malo lahka. Ogledali smo si že tekme švedske reprezentance, ko je igrala proti Čehom in je to tekmo dobila za deset golov, za kolikor smo jih premagali tudi mi, tako da bo že ta prva tekma težka. Proti koncu turnirja imamo še Turke in Gruzijce, ki bodo še večji zalogaj, prav tako nikakor ne smemo podcenjevati Švicarjev. V vsakem primeru bomo naredili vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo.«

Dobro je, da vas do turnirja v Zagrebu, resda v klubih, čaka še nekaj težkih tekem, kar predvsem velja za Triglav. Če se redni del AWL ni končal čisto po vaših pričakovanjih, bili ste tretji, ste osnovni cilj dosegli in se kot edina slovenska ekipa uvrstila na zaključni turnir?

»Da, res je. Na zadnjih dveh turnirjih v Mariboru in na Reki nismo igrali v polni zasedbi, imeli smo težave s poškodbami, boleznimi, nekateri so bili utrujeni še od evropskega prvenstva na Hrvaškem, tako da nismo prikazali najboljših iger. Toda že v zaostali tekmi proti Mariboru, ko smo bili že skoraj v celotni zasedbi, se je že pokazala drugačna zgodba in upam, da bomo to igro prenesli v Banja Luko. Če nam to uspe, ni razlogov, da bi nas karkoli skrbelo.«

V Banja Luki boste tudi branili lanskoletno prvo mesto, vendar ga bo letos težje ubraniti, kot lani osvojiti. Dejstvo je, da je letos AWL močnejša?

»To je samo dobro za slovenski vaterpolo. Lani se je vse vrtelo okoli nas in Ljubljane Slovana, zdaj je vse skupaj na višji ravni. Veliko večja je konkurenca, nekatere tuje ekipe so se okrepile, zelo močna je mladinska ekipa Mladosti, tako da so tekme zanimive in napete in to je tisto, kar prinaša napredek.«

Ampak za vas težkih preizkušenj pred mariborskimi kvalifikacijami še ne bo konec, saj boste v polfinalu pokala Challenger gostili še švicarsko ekipo Kreuzlingen, ki vas je na kvalifikacijskem turnirju v Portu premagala in je na določen način vaš dolžnik?

»V Portu smo izgubili za en gol, vendar to prav nič ne pomeni. Če bomo mi z glavami v igri, nas nič ne more skrbeti. Ob tem igramo doma, kar je samo še dodatni plus, verjamem, da bo veliko gledalcev in da si za povratno tekmo v Švici priigramo prednost. Naša velika prednost je tudi v tem, da je kemija med igralci odlična. V kakšnih tekmah nam manjka morda le bolj pripravljene glave, ampak ko je na pravem mestu, kot je bila recimo proti Braniku, pa je bila naša igra res povezana. Vsak igralec ve, kje mora biti, kaj mora delati in potem je užitek igrati.«

Letošnja sezona je za vas nekaj posebnega tudi zato, ker ste debitirali za člansko reprezentanco na januarskem članskem evropskem prvenstvu?

»Nisem pričakoval, da bom med izbranci, ampak sem si rekel, da bom dal na pripravah vse od sebe in bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Malo sem imel tudi sreče, saj je bilo nekaj igralcev poškodovanih ali bolnih, tako da smo do priložnosti prišli mlajši igralci. Zavedamo se, da bomo morali še več trenirati in da tu najbolj zaostajamo za boljšimi reprezentance. Tudi novi selektor Mirko Vičević nam je odprl drugačen pogled na vaterpolo. V tem kratkem času je veliko naredil za slovensko reprezentanco, kar se je potem pokazalo tudi na EP z zmago proti Malti. Verjamem, da bo zdaj ta projekt, v katerega je tudi on vključen, slovenskemu vaterpolu prinesel še veliko dobrega.«

Spored zaključnega turnirja AWL

Četrtek, četrtfinale: ASW Wien – Pallanuoto Trieste (18.30), Borac Banja Luka – Triglav (20.30):; petek, polfinale: Opatija – ASW Wien/Pallanuoto Trieste (17.30), Mladost – Borac Banja Luka/Triglav (19.30), sobota; tekma za tretje mesto (14.30), tekma za peto mesto (16.30), finale (18.30).

FOTO: Tit Košir

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.