Kranjčani bodo zadovoljni že z minimalno zmago

Vaterpolisti kranjskega Triglava so pred zaključnim dejanjem letošnjega pokala Challenger. V povratni finalni tekmi bodo v soboto, ob 20. uri, v pokritem olimpijskem bazenu v Kranju, gostili turški Galatasaray. Tudi so prvo tekmo dobili s 14:6 (3:2, 5:2, 3:1, 3:1), cilj Kranjčanov pa je, da se od evropskega tekmovanja poslovijo vsaj z minimalno zmago.

Že z uvrstitvijo v finale pokala Challenger so kranjski vaterpolisti dosegli največji klubski uspeh slovenskega vaterpola. Proti Galatasarayu so bili v Carigradu pred slabimi tremi tedni v prvi četrtini še enakovredni, v nadaljevanju pa niso bili kos »fizičnemu« vaterpolu, ki ga igra najboljša turška ekipa, ki se lahko pohvali tudi z 28 naslovi državnega prvaka. 

»Prvi cilj bo, da z njimi odigramo enakovredno tekmo, da se ne bi videla tako velika razlika med njimi in nami. Želim si, da bi gledalci videli lep vaterpolo, da bi bila tekma rezultatsko bolj negotovo in da bi z igro dokazali, da smo se upravičeno uvrstili v finale. Pustimo ob strani pokal, ki bo namenjen zmagovalcu, ta je še najmanj pomemben, bolj pomembno bo, da bodo šli fantje v vodo uživati, in da še enkrat več dokažejo, kakšni prijatelji so in naj delujejo kot ekipa,« je popolnoma miren pred sobotno povratno tekmo Krištof Štromajer, trener Triglava, ki je po tekmi v Carigradu dejal, da so se njegovi varovanci spoznali s »fizičnim« vaterpolom. Podobno igro s turške strani lahko pričakujemo tudi v soboto.

»Tudi v Kranju pričakujem, da bo Galatasaray igral podoben vaterpolo, ker Turki nikoli, tudi v časih, ko sem še sam igral, nikoli niso igrali drugače. Proti njim je bilo vedno tako in na to sem pred prvo tekmo fante tudi opozarjal, toda dokler tega sam ne doživiš, je to težko verjeti. Zdaj so fantje to doživeli, videli pa bomo, ali je naša mlada ekipa že sposobna igrati na fizično tako zahtevni ravni. Tudi na takšnih tekmah se učiš pravega vaterpola, kajti na takšnih tekmah včasih bolj o tem, kako boš premagal nasprotnika, razmišljaš o tem, da boš ‘preživel’, ali pa o tem, da boš nasprotniku vrnil udarec, ne pa toliko o sami igri, tako da ni tako preprosto. Ker v svoji ekipi nimamo ‘pretepačev’, bomo morali biti predvsem pametni. Seveda pa igramo doma, to je naš dom, naša trdnjava in upam, da bomo bolj pripravljeni na to njihovo igro, kot na prvi tekmi.«

Matematično gledano je zaostanek dosegljiv, gre »le« za dva gola več v vsaki četrtini, toda …

»Realno bo to težko nadoknaditi in si tudi ne delamo utvar. Če bomo zmagali že za en gol, bom osebno zadovoljen. Še vedno smo brez Benjamina Popovića, Jaše Laha, Andraža Pušavca, prav tako je po poškodbi kolena le delno pripravljen Juš Vončina, to pa so štirje reprezentanti in z njimi bi bila naša igra drugačna. Toda tudi v tem stanju lahko dokažemo, da Galatasaray ni boljši za osem golov,« je še dejal Štromajer. 

Turki bodo v Kranj prišli iz Budimpešte, kamor vsak mesec odhajajo za tri, štiri dni. Že to dovolj zgovorno govori o tem, koliko vlagajo v vaterpolo.

Galatasaray je bil v predtekmovalni skupini boljši od slovaške ekipe Nowaky, Polytechnic WP Cluba iz Londona in Sportinga iz Lizbone, v četrtfinalu so obakrat premagali La Valletto z Malte in v polfinalu litovski Žaibas. Težje delo na poti do finala so imeli Kranjčani, ki so bili v skupini v Portu drugi, v četrtfinalu so doma visoko premagali (17:7) Carouge Nation, povratno tekmo pa so izgubili z 12:14. V polfinalu so po minimalni zmagi doma (11:10) nad še eno švicarsko ekipo, Kreuzlingenom, na povratni tekmi izvlekli neodločen izid (10:10). 

Sobotno povratno finalno tekmo si bodo v Kranju ogledali tudi visoko predstavniki Evropske plavalne zveze. Tako bo med gosti prvi podpredsednik Evropske plavalne zveze (LEN) Josip Varvodić, Miloš Mračević, član predsedstva LEN ter Renato Živković, Lenov direktor za vaterpolo.

foto Tit Košir

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.