Josip Pavić: Do naslova nas je pripeljalo prijateljstvo, zaupanje in odlično vzdušje

Josip Pavić je hrvaški vratar, ki je leta 2012 v Londonu s hrvaško reprezentanco osvojil zlato olimpijsko medaljo. Po mnenju mnogih velja za najboljšega vratarja 21. stoletja.

Debitiral je leta 2008 v Pekingu,  z reprezentanco je zaključil leta 2016 v Riu. Pavić je s Hrvaško na velikih tekmovanjih osvojil 15 medalj. Poleg dveh olimpijskih medalj so njegovi najpomembnejši dosežki z reprezentanco še naslov svetovnega prvaka (2007), evropsko zlato leta 2010 …

Na hrvaški poti do zlata v Londonu 2012 ste imeli odličen odstotek (več kot 70%) ubranjenih strelov. Očitno je bilo med vami in soigralci velika sinergija. Kako ste “vodili” obrambo?

“Resnično ni bilo potrebno nekega dirigiranja, ker smo igrali ekipno obrambo, ki je bila izjemna. Spomnim se tekem proti ZDA in Črni gori. Na teh tekmah smo praktično igrali obrambo brez napake. Vedno smo igrali tako, kot smo se dogovorili. Nekaterim igralcem nismo dovolili streljanja, puščali pa smo strele z določenih položajev, odvisno od nasprotnika. Vsi soigralci so igrali fantastično obrambo, sam nisem imel težkega dela. Pomagali so mi bolj kot jaz njim,” je z nasmeškom dodal Josip.

Se spomnite trenutka v finalu proti Italiji, v katerem ste ugotovili, da ste postali olimpijski zmagovalci?

“Prva in osnovna zahteva za uspeh je, da so vsi zdravi. Lahko se zgodi, da imate najboljše vzdušje in sinergijo, vendar se lahko kdorkoli poškoduje. Druga ključna stvar je, da ima ekipa odličen timski duh. Bili smo dobro usklajena skupina. Vedno poudarjam, da sem vesel, da tega zlata nisem osvojil s soigralci, ampak s prijatelji. Vsi smo bili maksimalno podrejeni ekipi. Odlično smo komunicirali tudi z glavnim trenerjem Ratkom Rudičem in zaupali njemu in njegovim pomočnikom. Vsak je lahko rekel, kaj je mislil. Imeli smo veliko samozavest. Vsi smo bili eno in popolnoma osredotočeni na končni cilj.”

Na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger 2016 ste imeli čast biti hrvaški zastavonoša. Kakšen je občutek, ko vodite najboljše športnike svoje države na največjem športnem dogodku na svetu?

“Nositi zastavo na otvoritveni slovesnosti je veliko osebno zadovoljstvo. Čeprav sta mi Lostert in Balić (rokometaša, ki sta zastavo nosila že na otvoritvi) povedala o svojih izkušnjah, je bil ob vstopu na stadion adrenalin tako visok, da se na slovesnosti nisem marsičesa zavedal. Ne spomnim se jih. Na srečo je nekaj slik, kjer vidim, kako je bilo videti . Kakor koli že, bilo mi je v veliko čast in zadovoljstvo, toda brez mojih soigralcev in trenerjev tega trenutka zagotovo ne bi nikoli izkusil.”

Vaše napovedi glede vaterpolskega turnirja v Tokiu. Katere ekipe so favoriti, kdo bi lahko presenetil?

“Iz leta v leto kakovost raste, konkurenca je čedalje močnejša. Zagotovo je 7-8 ekip, ki lahko gredo vse do naslova, in še dve, ki lahko premagata vsakega tekmeca. Hrvaška je v močni skupini, kar je po mojem mnenju pozitivno. Ne samo zaradi križanja v fazi izločilnih bojev, ampak tudi zaradi vzdrževanja napetosti skozi cel turnir. Dva tedna ni kratko obdobje, zlasti v tej pandemični situaciji. In zato je pomembno, da napetost obdržite z močnimi tekmami. Mislim, da bo to fenomenalen turnir”, je še za Total Waterpolo dodal Pavić.

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.