Elena Ruiz Barril: Najstniška olimpijska senzacija

Olimpijske igre so vedno velik športni spektakel, kjer se piše zgodovina in ustvarjajo legende. Vendar pa lahko olimpijske igre rodijo tudi športne superzvezde prihodnosti – in Elena Ruiz Barril zagotovo sodi v to kategorijo.

Mlada Španka je bila v svoji uvodni tekmi proti Južni Afriki z 29: 4 že povsem v ospredju. Na svojem olimpijskem prvencu je dosegla pet golov – največ v svoji ekipi, s čimer je skupaj z Maggie Steffens in Stephom Haralabidisom postala trenutno kar najboljša strelka turnirja.

Dosežek je še toliko bolj vreden, ker je stara šele šestnajst let. Njen nastop proti Južni Afriki je bil za njo prelomen na mednarodnih tekmah in  ga prav gotovo ne bo nikoli pozabila.

Rojena je v majhnem mestu Rubi, 20 km izven Barcelone imenovanem Rubi. Za svoj lokalni klub CN Rubi,  je postala prava lokalna junakinja in je bila v bazenu popolnoma enakovredna starejšim igralkam. Med pomembnejšimi nekdanjimi igralkami CN Rubi sta tudi Elenina starejša sestra Ariadna, ki zdaj igra za Sant Andreu in njena sedanja španska sotekmovalka Beatriz Ortiz.

V zadnji sezoni je bila najboljša strelka ekipe CN Rubi, s 54 goli na petnajstih tekmah pa celo druga najboljša v ligi.

Ruizova je kot mladinka igrala pomembno vlogo v španski dekliški ekipi U15, ki je zmagala na evropskem prvenstvu 2019 v Kirishiju. V polfinalu je proti Nizozemski dosegla ključne zadetke, v finalu pa še zmagovit kazenski strel.

Njen prvenec za reprezentanco so bile kvalifikacije za svetovno ligo v Budimpešti, kjer je dosegla devet golov na sedmih tekmah.

Številni strokovnjaki so tudi mnenja, da je tudi tehnično zelo zrela, z odličnim pregledom igre in pravimi podajami, ter hkrati z pravim navdihom in enostavnostjo igranja. V obrambi igra Ruizova brez potrebnih prekrškov in hitro ukrade  žogo.

Glede na to, kako mlada je Elena Ruiz, bi pomislili, da je najmlajša igralka vaterpola na olimpijskih igrah vseh časov, vendar ni. Pravzaprav niti ni najmlajša Španka, ki je igrala na olimpijskih igrah. Njena soigralka Paula Leiton je bila v Riu 2016 stara 16 let in 3 mesece, Ruizova je nastopila s 16 leti in 9 meseci.

Nobenega dvoma ni, da bo Španija, če želi ZDA odvzeti tretji zaporedni olimpijski naslov, potrebovala talent Elene Ruiz in kdo ve, morda bo prav ona postala še najmlajša igralka vaterpola z zlato medaljo.

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.