Zanimivosti na olimpijskih igrah pri ženskah

Najuspešnejši trenerji ženskih ekip

Guy Baker je edini trener v zgodovini ženskega vaterpola, ki je osvojil tri olimpijske medalje z ZDA in to zapored. Leta 2000 in 2008 so vaterpolistke osvojile srebro, leta 2004 pa bron.

Adam Krikorian je prav tako z ZDA osvojil dve zlati olimpijski medalji (2012 in 2016).

Najuspešnejša vratarka

Yang Jun ima rekord z največ ubranjenih streli. Na treh olimpijskih igrah (2008, 2012 in 2016), kjer je zastopala Kitajsko, je zbrala neverjetnih 138 obramb.

Najuspešnejša sprinterka

Kate Gynther ima rekord v največ sprintih. V letih 2004, 2008 in 2012 jih je skupno osvojila 39.

Največje in najmanjše število ekip na olimpijskih igrah

Na letošnjih igrah v Tokiju jih bo prvič 10, do zdaj jih je bilo največ osem med letoma 2004 in 2016. Prvič so se ženske v vaterpolu na olimpijskih igrah pojavile leta 2000, ko je sodelovalo le 6 ekip.

Najmlajša in najstarejša olimpijka v ženskem vaterpolu

Paula Leiton, ki se je rodila leta 2000, je Španijo zastopala le pri 16 letih. Brazilka Camila Pedrosa je najstarejša olimpijka. Na olimpijskih igrah leta 2016 je bila stara 41 let.

Najmlajša in najstarejša vaterpolistka z zlato medaljo

Aria Fischer je na olimpijskih igrah leta 2016 zmagala z ZDA. Takrat je bila stara le 17 let. Gillian van den Berg je medaljo osvojila leta 2008 stara 36 let.

Najmlajša ekipa z zlatom

Vaterpolistke ZDA so bile leta 2016 povprečno stare le 23 let.

Najstarejša, najnižja in najlažja ekipa z zlatom

Italjanke so leta 2004 osvojile zlato s povprečno starostjo 28 let,  s povprečno višino 1,73 m in povprečno težo 67 kg.

Najvišja in najtežja zmagovalna ekipa

ZDA so imele v letih 2012 in 2016 povprečno višino 1,80 m in težo 77 kg.

Sestre z olimpijskim naslovom

Bridgette Gusterson in Danielle Woodhouse sta prvi sestri, ki sta osvojile zlato in sicer leta 2008 na olimpijskih igrah v Avstraliji.

Jessica Steffens in Maggie Steffens sta skupaj osvojile zlato olimpijsko medaljo leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu.

Nazadnje sta sestri zlato osvojili leta 2016 v Braziliji. Aria Fischer in Makenzie Fischer sta takrat igrali za ZDA.

Besedilo: total-waterpolo
Foto: vaterpolo.info

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.