Legendarni črnogorski trener Petar Porobić bo prevzel vaterpolsko selekcijo Nemčije

Večletna epizoda Porobića na Kitajskem se je končala takoj po olimpijskih igrah v Tokiu. Nove izzive je našel v vodenju nemške reprezentance, na katero bo prenašal svoje bogate izkušnje. 64-letni Porobić bo začel z delom 1. oktobra. Pogodbo je podpisal do olimpijskih iger leta 2024.

Zamenjal bo Hagena Stamma

Porobić bo zamenjal Hagena Stamma, ki je Nemčijo vodil skoraj dve desetletji (2000 – 2012 in 2016 – 2021). Po olimpijskih kvalifikacijah v Rotterdamu je Stamm potrdil, da zapušča klop reprezentance. Ta odločitev ni bila posledica rezultatov v Rotterdamu. Pred kvalifikacijami je Stamm že napovedal, da bo po koncu olimpijskega cikla odšel iz ekipe.

Evropska in svetovna prvenstva

Črnogorec je moštvo Srbije in Črne gore kot glavni trener vodil do naslova svetovnega prvaka leta 2005, popeljal jih je še do dveh medalj na svetovnem prvenstvu (srebro leta 2001 in bron leta 2003) ter z njimi osvojil še dve zlati medalji na evropskem prvenstvu (2001 in 2003).

Po osamosvojitvi Črne gore je bil prvi njihov trener, s katero je ​​na evropskem prvenstvu leta 2008 osvojil zlato.

Petkratni udeleženec OI

Porobić ima bogate olimpijske izkušnje. V Sydneyju je osvojil bron (2000) kot član strokovnega štaba SR Jugoslavije, štiri leta kasneje v Atenah srebro (2004) kot del trenerskega štaba Srbije in Črne gore. V Pekingu leta 2008 je sedel na klop Črne gore, nato pa je leta 2016 pomagal Vladimirju Gojkoviću v Riu de Janeiru. Lani je prevzel Kitajke, ki so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojile 8. mesto.

Kariera

Porobić je kot klubski trener delal v Primorcu Kotorju, Bečeju, Jadranu Herceg Novem, Shturmu Ruži, Galatasarayu in Sintezu Kazan.

Od leta 2015 je predsednik Svetovnega združenja trenerjev vaterpola (WWPCA).

V zadnjih nekaj letih je delal na Kitajskem. Med letoma 2017 in 2020 je bil glavni trener kitajske moške vaterpolske reprezentance.

Novi izzivi

Zdaj sledijo novi izzivi, saj si Nemčija prizadeva biti stalni udeleženec velikih tekmovanj in v bližnji prihodnosti postati konkurenčna selekcija za visoka mesta. Zato bo Porobić dobil široka pooblastila in bo kot trener nasledil ikono nemškega vaterpola Hagena Stamma.

Foto: Reuters

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja