Premagati Belgijo in Švico, nato pa …

S tekmo proti Belgiji, ki se bo začela v četrtek, ob 20. uri, v kranjskem Pokritem bazenu, bo slovenska vaterpolska reprezentanca po devetih letih spet zaigrala v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo med 27. avgustom in 20. septembrom v Splitu. V petek bodo izbranci Krištofa Štromajerja igrali še s Švico (20.00), v soboto z Nemčijo (20.00) in nedeljo s Francijo (12.00). Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili prvouvrščeni ekipi.

V Kranju je novembra lani slovenska vaterpolska reprezentanca začela novo poglavje v svoji zgodovini, v kateri se lahko pohvali tudi s tremi nastopi na evropskih prvenstvih. Najvišje je bila na svojem prvem v Firencah leta 1999, ko je bila enajsta, mesto slabša pa štiri leta pozneje, ko je bilo evropsko prvenstvo v Kranju in leta 2006 v Beogradu. Tokrat začenja novo pot, v reprezentanci pa so le trije igralci, ki že imajo podobne izkušnje. V prvi vrsti izkušeni Matej Nastran, eden najboljših slovenskih vaterpolistov vseh časov, kapetan Martin Puš in Jaša Kadivec.

Na novo postavljena reprezentanca veliko priprav ni imela, le ob prijateljski tekmi s Švico, ki jo je dobila s 15:10 in prejšnji konec tedna, ko je v pripravljalni tekmi igrala s slovensko mladinsko izbrano vrsto.

»Od trenutka, ko smo izvedeli, kakšna je skupina, so pričakovanja ostala ista. Se pravi premagati Belgijo in Švico, s katerima igramo na začetku, medtem ko sta Nemčija in Francija v vlogi favoritinj. Vendar je bilo v športu že veliko takšnih in drugačnih zgodb in če se nam vse poklopi, zakaj ne bi mogli računati na dobro igro proti obema favoriziranima reprezentancama? Kakšen bo na koncu rezultat, bomo videli ob koncu kvalifikacij,« je realen v svojih pričakovanjih slovenski selektor, ki pluse te ekipe vidi v: »Na vseh treningih, ki smo jih imeli do zdaj, pa jih res ni bilo veliko, je bilo opaziti predvsem dobro energijo in medsebojni odnos. Naš plus bi lahko bil tudi v slovenski trmi in v tem, da bomo igrali doma, kjer bodo po daljšem času spet tudi gledalci. Upam, da so igralci lačni takšnih tekem in zagotovo bomo skušali uveljaviti tisto, v čemer smo morda v plusu pred drugimi ekipami. Vsekakor pa bom na vsaki tekmi od igralcev zahteval, da bodo dali vse od sebe.«

Manko slovenske izbrane vrste bo zagotovo dolga odsotnost z mednarodne scene in pomanjkanje skupnih priprav. »Tako je, kajti takšne tekme moraš znati igrati, to pa je možno le z igranjem močnih tekem. In ker naša reprezentanca več kot osem let na tej ravni ni igrala nobene tekme, sploh ne na članski, bo to absolutno velik velik minus za našo ekipo,« se strinja nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant, ki tudi ima izkušnje z igranjem na evropskih prvenstvih.

Po objavi seznama slovenske izbrane vrste je prišlo tudi do določenih polemik glede izbora igralcev. Predvsem iz vrst aktualnega državnega prvaka, Calcit Waterpola, saj med petnajsterico ni niti enega njihovega igralca.

»Vedno je tako, da nekdo ni zadovoljen. Ker Kamničani trenirajo v Kranju, imam dovolj vpogleda v to, koliko je kdo treniral. Če nekoga dva meseca ni bilo na niti en trening, ne vem, kako bi lahko imel prednost pred nekom, ki trenira šestkrat tedensko? Dejstvo je, da je Martin Stele odličen igralec, verjetno med top tri v Sloveniji, ampak ko je pripravljen, zdaj pa ni treniral dva meseca, v kvalifikacijah pa nas čakajo štiri tekme v štirih dneh. Res je, na seznamu je devet igralcev Triglava. Poznajo sem med sabo, šestkrat tedensko trenirajo, v domačih tekmovanjih še niso izgubili, igrali pa so tudi sedem tekem Jadranske lige, ki je na višji ravni, kot so tekme v slovenski ligi in približno vsaj na ravni kot sta reprezentanci Belgije in Švice. Ne bom rekel, da me te polemike ne ganejo, me bolijo, vendar absolutno stojim za svojo odločitvijo,« na polemike odgovarja Štromajer, ki je tudi trener kranjskega Triglava.

Seznam slovenske reprezentance

Vratarja: Jure Beton (Triglav) in Alen Koso (VK Ljubljana Slovan)
Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne (oba Triglav) in Gašper Fičur (VD Koper 1958)
Branilci: Andraž Pušavec, Benjamin Popović (oba Triglav) in Martin Puš (Ljubljana Slovan)
Krila in zunanji: Jaša Lah, Aleksander Paunović, Marko Gostić, Jaka Štirn (vsi Triglav), Matej Rajšp, Aljaž Pevec (oba Graz), Matej Nastran (Koper 1958).
Strokovno vodstvo: Krištof Štromajer (selektor), Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin (pomočnika).

Poleg tega so na spisku  tudi rezervni igralci, ki čakajo na morebiten dodaten vpoklic v reprezentanco.

Rezervni igralci

Juš Vončina, Rok Bečić, Dejan Gostić, Gregor Kos (vsi Triglav), Enej Potočnik, Alishan Salihi (oba Ljubljana Slovan) in Aleksander Cerar (Calcit Kamnik).

Spored tekem v Kranju

Četrtek, 17. februar: Švica – Francija (18.00), Slovenija – Nemčija (20.00).

Peter, 18. februar: Francija – Belgija (10.00), Švica – Nemčija (12.00), Francija – Nemčija (18.00), Slovenija – Švica (20.00).

Sobota, 19. februar: Belgija – Švica (18.00), Slovenija – Nemčija (20.00).

Nedelja, 20. februar: Belgija – Nemčija (18.00), Slovenija – Francija (12.00).

foto Žiga Kalan

 

 

 

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.