Še druga zmaga slovenskih vaterpolistov v Kranju

Slovenska vaterpolska reprezentanca je tudi v svoji drugi tekmi kvalifikacijske skupine A za
uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. do 10. septembra v Splitu, prišla do zanesljive
zmage. Z 11:5 (2:0, 3:1, 5:1, 1:3) so v kranjskem Pokritem bazenu premagali Švico. Izbrance
Krištofa Štromajerja veliko težje delo čaka v soboto, ko se bodo ob 20. uri pomerili z
Nemčijo, v nedeljo pa jih ob 11.30 čaka še obračun s Francijo.

Slovenija – Švica 11:5 (2:0, 3:1, 5:1, 1:3)

Kranj – Pokrito olimpijski bazen Kranj, gledalcev 100, sodnika: Bjeljevcov (Ukrajina), Toygarli (Turčija).

Strelci: Benjamin Popović 3, Jaša Kadivec 2, Martin Puš 2, Matej Nastran 1, Andraž Pušavec
1, Jaša Lah 1, Aleksander Paunović 1; Giljan Alfano 2, Joel Herzog 1.

Slovenija: Beton, Popović, Kadivec, Paunović, Fičur, Štirn, Nastran, Rahne, Pevec, Gostić, Pušavec, Rajšp,
Puš, Lah, Koso. Selektor: Krištof Štromajer.
Švica: Schmuki, Carballo, Lucato, Melet, Alfano, Malaspinas, J. Herzog, Szer, P. Herzog,
Bjelajac, Damjanov, Pleyer, Gazzini.

Drugi dan kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo so bile v skupini A na sporedu štiri tekme, eno od njih je odigrala tudi Slovenija, ki je v tretjem krogu premagala Švico in ostala v igri za eno od prvih dveh mest, ki bosta vodili v Split. Toda v soboto in nedeljo jih čakata veliko težji tekmi, kajti Nemčija in Francija sta po do zdaj prikazanem v kranjskem bazenu najmočnejši reprezentanci. V današnjem dopoldanskem programu so Francozi v drugem krogu prišli še do ene visoke zmage, saj so z premagali Belgijo, medtem ko je bila Nemčija v svoji prvi tekmi na turnirju z 19:1 boljša od Švice. Izredno napeta in izenačena je bila tekma med Francijo in Nemčijo, ki se je končala z neodločenim izidom, 9:9.

Čeprav so slovenski vaterpolisti v začetku novembra v svoji prvi tekmi po osmih letih premagali Švico s 15:10, je bilo v začetku tekme čutiti malce nervoze v domači ekipi, toda ob izključitvi švicarskega vratarja Yannicka Schmukija, je gostujočo mrežo v četrti minuti le zatresel Benjamin Popović. Isti igralec je minuto pred koncem prve četrtine dosegel še en zadetek, v slovenski reprezentanci pa se je v vratih nekajkrat izkazal vratar Jure Beton. Prvi vratar slovenske reprezentance je imel največ zaslug, da je tudi v začetku druge četrtine slovenska mreža dolgo ostala nedotaknjena, nemočen pa je bil ob strelu Philippa Herzoga, ko je imela Slovenija prvič na tekmi igralca manj v vodi. Toda Švicarji, ki so v svoji zgodovini tudi petkrat igrali na olimpijskih igrah, vendar štirikrat od tega pred drugo svetovno vojno, zadnjič pa leta 1948 v Londonu, so morali do konca druge četrtine še trikrat po žogo v mrežo. Prvič po zadetku Jaše Kadivca, nato pa sta v polno zadela še razpoloženi Popović in kapetan ekipe Martin Puš.

Dokončno so slovenski vaterpolisti odpor Švicarjev zlomili v tretji četrtini, ko je gostujočo mrežo prvi načel Matej Nastran. Že v naslednjem napadu je bil uspešen še Andraž Pušavec, do konca četrtine pa so se med strelce vpisali še Martin Puš, Jaša Kadivec in Jaša Lah. Visoko vodstvo je nekoliko uspavalo domačo reprezentanco, ki je tudi nekoliko hranila moči za sobotno tekmo z Nemčijo, kar so Švicarji izkoristili in ublažili poraz. Dosegli so tri zadetke, edini zadetek za slovensko reprezentanco v zadnji četrtini pa je dosegel mladi Aleksander Paunović, ki je bil uspešen s petih metrov. Z dvema zaporednima obrambama je ob koncu tekme še enkrat več navdušil Jure Beton.

Izjava po tekmi

Jure Beton, vratar slovenske reprezentance: »Eden od Švicarjem mi je po tekmi dejal, da mi
ne pravijo zastonj beton, ampak zasluge za moje dobre obrambe so imeli tudi moji soigralci.
Ko so v obrambi pokrivali svoj del, je bilo meni v golu veliko lažje. V ekipi vlada zelo dobra
kemija, drug drugemu si pomagamo v vodi, kar je bil ključ do naše druge zmage na turnirju.«

foto Tit Košir in Aleksander Sokler
naslovnica Jaša Kadivec/foto Tit Košir

 

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.