Matija Bernard Čanč: Vaterpolo ni balet

Slovenski članski reprezentančni vaterpolo je bil vse do letošnje sezone dolgih devet let pod gladino, da pa ni bil popolnoma pozabljen v mednarodnih vodah pa so poskrbele slovenske mlajše selekcije. Njihov član je vse od U15 naprej do zdajšnje mladinske izbrane vrste tudi Ljubljančan Matija Bernard Čanč, ki je trenutno na pripravah v Banja Luki.

Čeprav je Matija Bernard Čanč šele konec lanskega leta dopolnil 17 let, je pomemben člen v članski ekipi Ljubljane Slovana, ki je v torek v Mariboru prišla do svoje druge letošnje zmage v državnem prvenstvu.

»Po slabšem začetku sezone, ko smo doma izgubili s Koprčani in Kamničani, še kako potrebujemo točke, da bi v rednem delu prvenstva osvojili najmanj tretje mesto in se na ta način v polfinalu končnice izognili kranjskemu Triglavu. Naša želja je, da bi vsaj ponovili uspeh iz pokala Slovenije, ko smo se uvrstili v finale,« je dijak računalniške srednje šole na Vegovi ulici v Ljubljani.

Že dan po tekmi je šel z mladinsko izbrano vrsto na krajše priprave v Banja Luko, kjer bo z
domačim Borcem igrali še dve tekmi za slovensko državno prvenstvo, kjer igrajo za Gorico.

»Zame je igranje za reprezentanco še pomembnejše, kot igrati za klub. Ne more vsakdo igrati v reprezentanci, saj je v njej vse na višji ravni, od obnašanja do same igre, zato so te tekme za nas zelo pomembne. Dobro je, da se je ob igranju za matične klube reprezentanci mlajših selekcij igramo še za Gorico. Vse to nam bo pomagalo v aprilskih kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo.«

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo bodo od 21. do 24. aprila na Slovaškem, ob domači reprezentanci pa bodo nasprotniki izbrancev Jureta Škofa še Francija, Švica in Češka.

»Nasprotnike v glavnem poznamo, najbolj Slovake, saj smo bili nekajkrat pri njih na pripravah. Prepričan sem, da imamo vse možnosti, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je prepričan Čanč, ki vaterpolo igra že peto leto.
»Od nekdaj sem bil rad v vodi, nisem pa nikoli treniral plavanja, čeprav sem bil kar soliden plavalec. Vendar me treniranje plavanja nikoli ni veselilo, zdelo se mi je preveč dolgočasno, in ker sem imel med vrstniki prijatelja, ki je že treniral vaterpolo, sem šel z njim na trening. Všeč mi je, da je v tem športu veliko kontakta, dobro, morda res ni za vsakogar, ampak saj ni balet.«

Še dodatna spodbuda za mlade vaterpoliste je vrnitev članske reprezentance na evropski
zemljevid.

»Zavedam se, da je na prvem mestu delo v klubu. Če se bo v klubih delalo dobro, bomo lahko napredovali. Seveda si v prihodnosti tudi sam želim igrati v članski reprezentanci in želim si, da bi bil z njo uspešen. Boljši kot bodo rezultati, bolj nas bodo ljudje poznali in večja bo popularnost vaterpola. Tudi odbojka recimo včasih ni bila tako prepoznavna, danes jo vsi poznajo,« je o boljših časih slovenskega vaterpola prepričan eden najbolj nadarjenih slovenskih vaterpolistov, ki je ves svoj prosti čas podredil vaterpolu.
»Z veseljem hodim petkrat tedensko na popoldanske treninge, potem je tu še fitnes, klub pa nam je tudi omogočil, da lahko dvakrat tedensko treniramo tudi dopoldne. Če želimo napredovati, je to edina pot. Osebno vidim možnost, da napredujem v vaterpolu, da ga igram na najvišji ravni, česar si močno želim,« je svoje načrte razkril Matija Bernard Čanč. In v tej mladinski reprezentanci ni edini, ki ima visoko postavljene cilje.

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.