V Splitu proti olimpijskim in evropskim prvakom

Vse oči vaterpolske Evrope so bile v soboto zvečer uprte v Split, kjer je v tamkajšnjem Peristilu potekal žreb že za 35. evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu. Med udeleženci bo po letu 2006 spet tudi Slovenija, ki bo igrala v skupini D, v kateri so še aktualni evropska prvakinja, Madžarska, Srbija in Izrael.

LEN je na začetku marca s svojih tekmovanj izključila Rusijo in Belorusijo, v skladu s pravilnikom pa je prosto mesto na evropskem prvenstvu v vaterpolu, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu, pripadlo slovenskim vaterpolistom. V kvalifikacijah, ki so bile v Kranju, so bili izbranci Krištofa Štromajerja v svoji skupini tretji, vendar so imeli najboljše povprečje osvojenih točk, saj so v štirih tekmah osvojila šest točk (povprečje 1,5), Litva je v treh tekmah osvojila tri točke (1), Turčija pa v treh tekmah le točko (0,33). Za Slovenijo bo to četrto evropsko prvenstvo po Firencah (1999), Kranju (2003) in Beogradu (2006).

V neposrednem prenosu na HTV 2, je žrebal Deni Lušić, nekdanji odlični vaterpolist, ki je z jugoslovansko reprezentanco osvojil zlato olimpijsko kolajno v Los Angelesu (1984) in Seulu (1988), ki mu je pomagala Blanka Vlašić, nekoč ena najboljših atletinj na svetu v skoku v višino. Šestnajst udeleženk moškega evropskega prvenstva je bilo pred žrebom razvrščenih v štiri kakovostne bobne, Slovenija je bila v zadnjem, zadnja pa je bila tudi izžrebana, in to v skupino z dvema svetovnima vaterpolskima velesilama, Madžarsko, ki brani naslov iz Budimpešte in Srbijo, ki je aktualni olimpijski prvak. Četrta ekipa v skupini D je Izrael.

»Igrati proti Madžarski in Srbiji bo nekaj posebnega. Lahko bi rekli, da bomo igrali proti dvema reprezentancama, ki sta v zadnjih desetih, petnajstih letih najboljši na svetu. Z vaterpolskega stališča je to nekaj takšnega kot če v nogometu igrali v skupini z Brazilijo in Nemčijo. Občutki so mešani, ampak kakorkoli bi se žreb obrnil, bi bili v skupini dve izredno močni reprezentanci, ki bi jih težko premagali. Toliko že moramo biti realni. Vendar je tisto, kar daje posebno draž v naši skupini, Izrael, ker to pa je ekipa, ki smo si jo vsi želeli imeti v skupini. Ne bom rekel, da Izrael lahko premagamo, lahko pa z njim realno enakovredno igramo,« je žreb v Splitu komentiral Krištof Štromajer, ki je bil leta 2003 na EP v Kranju kapetan slovenske reprezentance, ogledal pa si ga je v družbi igralcev in trenerjev Triglava.

Kot se za selektorja reprezentance spodobi, je Štromajer tudi že naredil načrt priprav, ki ga mora potrditi še vodstvo Zveze Vaterpolskih društev Slovenije.

»Na zvezi je, da ta okvirni načrt potrdi ali ovrže, prav tako sem tudi že naredil širši seznam, vendar kaj več uradnega še ne morem več povedati. Ker pred sezono nismo vedeli, da bomo igrali na evropskem prvenstvu, bomo morali maja in junija končati državno prvenstvo, vmes pa bomo skušali zapeljati vsaj tri zbore, na katerem bodo igralci s širšega seznama. Vedeti moramo tudi, da bo mladinska reprezentanca konec junija in v začetku julija igrala na sredozemskih igrah, tako da bi priprave okvirno začeli okoli 15. julija, kje, bomo pa morali še doreči. V vsakem primeru je pred nami veliko dela,« je še dejal Štromajer.

V skupini A bosta igrali reprezentanci Italije, ki je aktualni svetovni prvak in Črna gora, zmagovalka svetovne lige, ki je bila predlani v Budimpešti tretja, v skupini pa bosta še Gruzija in Slovaška, ki se bosta borili za tretje mesto in uvrstitev v končnico. Domačinka prvenstva, Hrvaška in Grčija, dobitnica srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Tokiu, sta favoritinji v skupini B, v njej pa je še Francija, ki smo jo spoznali v Kranju, in Malta.

»Zmagovalka žreba« od najvišje rangiranih reprezentanc, je zagotovo Španija, ki bo v skupini C igrala z Nizozemsko, Nemčijo in Romunijo. Prvouvrščena reprezentanca se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščena bosta igrali v razigravanju, za četrtouvrščeno pa se bo evropsko prvenstvo končalo. V Splitu je bil tudi žreb ženskega evropskega prvenstva, na katerem bo igralo dvanajst reprezentanc. Naslov bo branila Španija.

Žreb vaterpolskega EP 2022 v Splitu

Moški

Skupina A: Črna gora, Italija, Gruzija, Slovaška.
Skupina B: Hrvaška, Grčija, Francija, Malta.
Skupina C: Španija, Romunija, Nizozemska, Nemčija.
Skupina D: Madžarska, Srbija, Izrael, Slovenija.

Ženske

Skupina A: Nemčija, Hrvaška, Madžarska, Grčija, Nizozemska, Romunija.
Skupina B: Srbija, Francija, Slovaška, Italija, Izrael, Španija.

naslovnica Krištof Štromajer  in Matej Nastran / foto Tit Košir

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.