Enej Potočnik: Boju za tretje mesto se še nismo odrekli

Minuli torek se je s tekmo med Gorico in Triglavom po več kot mesecu dni premora spet nadaljevalo slovensko državno prvenstvo v vaterpolu. V soboto so na sporedu tekme osmega kroga, derbi bo v Kranju, med Calcit Waterpolom in Ljubljano Slovanom, ki se, kot pravi Enej Potočnik, sicer kapetan mladinske reprezentance do 19 let, še ni predala v boju za najmanj tretje mesto po rednem delu prvenstva.

Že tako Košice slovenskim mladincem ne bodo ostale v lepem spominu, še toliko manj pa Eneju Potočniku, ki je bil pred prvo tekmo kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, pozitiven na testu za covid-19. Na srečo je bilo nato z njim vse v redu, žal pa je moral izpustiti uvodno tekmo s Francijo, na kateri so izbranci Jureta Škofa prikazali svojo najboljšo igro na turnirju.

»Po koncu kvalifikacij sem bil zelo razočaran, ker se nismo uvrstili na evropsko prvenstvo. Sploh za to prvo tekmo mi je bilo zelo žal, da nisem mogel pomagati ekipi. Nikoli ne bomo vedeli, če bi se tekma drugače razpletla, ampak očitno nam ni bilo usojeno,« je svoj izostanek z uvodne tekme turnirja obžaloval Potočnik, še bolj mu je žal poraza proti Češki na zadnji tekmi. »Ne vem več, koliko strelov smo imeli proti češkim vratom, zadeli so tudi nekaj stativ, vendar žoga ni hotela v mrežo.«

Zanj in še nekatere soigralce je bila to zadnja priložnost, da bi se v mladinski kategoriji uvrstili na evropsko prvenstvo. Svojo pozornost bodo morali preusmeriti v člansko konkurenco. Že v soboto se bo nadaljevalo državno prvenstvo, kjer njegovi ekipi ne gre vse po načrtih. Trenutno je na četrtem mestu, pred slabimi tremi meseci je v svojem bazenu na Kodeljevem izgubila tudi proti kamniškem Calcit Waterpolu z 10:15. Trenutno so zelo oddaljeni od želenega najmanj tretjega mesta po rednem delu prvenstva, s katerim bi se v polfinalu končnice izognili Triglavu. Toda rednega dela prvenstva še ni konec.

»Res je, prvenstva še ni konec in borili se bomo do zadnjega sodnikovega žvižga. V soboto bomo naredili vse, da bi prišli do zmage. Razveseljivo je, da smo v zadnjem obdobju končno spet v bolj ali manj polni zasedbi, saj so se nam pridružili igralci, ki so manjkali zaradi poškodb ali bolezni. Mislim, da smo bolj pripravljeni, kot smo bili na prejšnjih tekmah in verjamem, da se bo to poznalo tudi v vodi,« je prepričan Potočnik, ki navkljub temu, da so Kamničani slabši, kot so bili v lanski sezoni, nadvse ceni aktualne državne prvake.

»Kamničani so ne glede na vse še vedno zelo močna in kakovostna zasedba, tako da tekma zagotovo ne bo lahka. Zato bomo morali že od prve minute naprej igrati na vso moč in držati tempo skozi vse štiri četrtine. Če nam bo to uspelo, lahko računamo na dober rezultat. Vsekakor se boju za tretje mesto še ne bomo odrekli, je pa res, da nam bo moral iti na roke še kakšen drug rezultat. Mislim, da nam z vrnitvijo manjkajočih igralcev, lahko uspe. Je pa res, da tudi četrtega mesta še nimamo zagotovljeno, kajti premagati moramo tudi banjaluški Borac,« je previden osemnajstletni Ljubljančan, ki je že bil tudi na širšem seznamu selektorja članske reprezentance Krištofa Štromajerja.

»Upam, da mi bo nekoč uspelo priti tudi na ožji seznam članske reprezentance, zato se še toliko bolj trudim na treningih. Vsekakor ne bom obupal in bom skušal še naprej trdo delati na treningih, je pa to zame dodatna motivacija. Dobro bi bilo, če bi imeli še kakšen trening več na teden tudi v dopoldanskem času, kar v tem trenutku ni najbolj realno, saj so tu še šolske obveznosti. Če pa bi bili treningi tudi dopoldne, bi se jih z veseljem udeleževal,« zatrjuje Potočnik, ki ima zanimivo zgodbo, zakaj je sploh začel igrati vaterpolo.

»Ko sem bil mlajši, nisem bil ravno dober plavalec, in ker sem se želel napredovati, mi je nekdo predlagal vaterpolo. Pri desetih letih sem ga začel tudi igrati in od takrat mi je ta šport zelo všeč. Vsakemu, ki ga srečam, priporočam vaterpolo, ki je res lep, dinamičen šport,« je ob koncu pogovora dejal dijak četrtega letnika Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu, ki je pred nekaj dnevi že pisal esej iz slovenščine na maturi. Vendar ga to ne ovira pri treningih.

»Če si pravilno organiziraš čas, se da uskladiti tako šport kot šolo.«

naslovnica – Enej Potočnik na prijateljski tekmi proti Švici / foto Žiga Kalan

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.