Poraza Madžarske in Srbije na SP v Budimpešti

Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti so bile včeraj na sporedu četrtfinalne tekme moškega dela turnirja. Oba nasprotnika Slovenije na evropskem prvenstvu v Splitu sta izgubila. Aktualna evropska prvakinja Madžarska je v zadnji četrtfinalni tekmi izgubila proti Italiji z 10:11, aktualno olimpijsko prvakinjo Srbijo pa je s 14:12 izločila Hrvaška. V polfinalu bosta igrali še reprezentanci Španije, ki je s 7:6 premagala Črno goro in Grčije, ki je bila s 16:11 boljša od ZDA.

Še šestič zaporedoma v polfinalu svetovnega prvenstva ne bo neevropske ekipe. Reprezentanca ZDA, ki je v letih 1986,1991 in 2009 osvojila četrto mesto, po zaslugi Grčije ne bo izboljšala ali vsaj ponovila svojega največjega uspeha na svetovnih prvenstvih. Na polovici tekme je bil izid še izenačen, s petimi zaporednimi goli pa so Grki Američanom pobegnili na 12:7, kar je bilo dovolj za njihovo zanesljivo zmago. Grčija bo tako po sedmih letih spet igrala v polfinalu, v Kazanu je bila na koncu tretja, tretja pa je bila tudi deset let predtem v Montrealu.

Bolj napet in izenačen je bil obračun med Hrvaško in Srbijo, v katerem je bilo po dveh četrtinah 5:5, s tremi zaporednimi goli pa so Hrvati povedli z 8:5. Do konca tekme se jim Srbi na manj kot gol niso več približali, zanimivo pa je, da so za Hrvaško v polno vsaj po enkrat zadeli vsi njihovi igralci. Seveda z izjemo obeh vratarjev. Hrvati so na dobri poti, da še osmič zaporedoma na svetovnem prvenstvu osvojijo kolajno.

V tekmi, v kateri sta bila v ospredju oba vratarja, Aguirre v španskih vratih in Lazović v črnogorskih, so Španci, zadnji finalisti svetovnega prvenstva, ki je bilo v Južni Koreji, v 22. minuti tekme povedli s 6:3. Črnogorci so se jim do konca tretje četrtine še približali na gol zaostanka, toda sredi zadnje četrtine je Blai Mallarach zadel za 7:5, in čeprav je dobro minuto pred koncem tekme Konstantin Averka dosegel šesti gol za črnogorsko izbrano vrsto, to ni bilo dovolj, da bi Črna gora po letu 2013, ko je bilo SP v Barceloni, zaigrala v polfinalu. Pred sedmimi leti so bili Črnogorci na koncu po porazu s Hrvaško drugi.

V zadnji četrtfinalni tekmi moškega turnirja je Madžarska po prvi četrtini vodila s 3:2, vseh pet golov pa je padlo v prvih štirih minutah. Začetek druge četrtine je pripadel italijanski izbrani vrsti, ki brani naslov iz Južne Koreje, ki je s tremi zaporednimi goli povedla s 5:3. Čeprav domačini svetovnega prvenstva niso potrebovali veliko časa, da bi izid izenačili, so ob polovici tekme vseeno zaostajali za gol. V začetku zadnje četrtine je Gonzalo Echenique prednost italijanske reprezentance povečal na tri gole (9:6), dobri dve minuti pred koncem tekme pa že na štiri (11:7). Madžari se niso predali, vendar jim je za preobrat zmanjkalo časa.

Polfinalna para v petek bosta Italija – Grčija (16.00) in Španija – Hrvaška (19.30).

Na ženskem polfinalnem turnirju bosta danes ob 16. uri igrali reprezentanci Italije in ZDA, ki branijo naslov iz Gwangjuja, ob 21. uri pa še Madžarske in Nizozemske.

FOTO: Orange Pictures

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.