Ponovitev finala iz Južne Koreje

V prvi polfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Budimpešti so vaterpolisti Italije, ki tudi branijo naslov iz Gwangjuja, z 11:10 (4:2, 2:3, 1:1, 4:4) premagali Grčijo. Njihov nasprotnik v finalu bo, tako kot pred tremi leti, Španija, ki je bila z 10:5 (3:3, 2:0, 2:2, 3:0) boljša od Hrvaške. Finali obračun bo na sporedu v nedeljo, ob 20. uri, ob 14.30 bo na sporedu tekma za tretje mesto.

Italijani so si v prvi polfinalni tekmi v sedmi minuti priigrali dva gola prednosti, takšna pa je bila razlika tudi do prvega odmora. V začetku druge četrtine so Grki prepolovili zaostanek, tri minute pred njenim koncem pa sta bila na obeh straneh izključena po dva igralca, vendar se mreži nista zatresli, zato pa je v 14. minuti Ioanis Foutoulis izid izenačil. Čeprav so Italijani spet pobegnili na dva gola prednosti, je 19 sekund pred zvokom sirene Dimirios Nikolaidis zadel za 5:6, v začetku tretje četrtine pa je Konstantinos Gendiounias izid izenačil.

Do konca četrtine sta se na obeh straneh izkazala za vratarja, predvsem to velja za Marca Del Lunga, ki je bil tudi izbran za najboljšega igralca tekme. Njegove dobre obrambe je za novo italijansko vodstvo unovčil Francesco Di Fulvio. Aktualni svetovni prvaki so na najboljši možni način začeli zadnjo četrtino, v kateri so z golom Vincenza Dolcea povedli z 9:6, kar jim je na koncu v napeti končnici zadoščalo za končno zmago.

Za ponovitev finala iz Južne Koreje so nato v drugi polfinalni tekmi poskrbeli španski vaterpolisti, ki so bili še enkrat več neugodni za Hrvate. Do zdaj so se Španci in Hrvati na velikih tekmovanjih (OI, SP, EP) pomerili trinajstkrat, vključno z včerajšnjo tekmo pa so Španci zmagali sedemkrat, trikrat so bili bolšji Hrvati, tri tekme pa so se končale brez zmagovalca. Do zadnje zmage proti Španiji je Hrvaška prišla pred točno desetimi leti v skupinskem delu olimpijskih iger, kjer so bili na koncu tudi olimpijski prvaki.

V prvi četrtini sta bili ekipi še izenačeni, v drugem pa hrvaški vaterpolisti nikakor niso našli poti do mreže razpoloženega Unaia Aguirrea, zato pa so Španci dosegli dva gola. V tretji četrtini so Hrvati po dveh zaporednih golih Bernata Sanahuja zaostajali že za tri gole (4:7), Andrija Bašić pa je svoji ekipi še vrnil vsaj nekaj upanja. Toda zadnja četrtina je bila popolnoma v znamenju španskih vaterpolistov, ki so tri minute in pol pred koncem tekme povedli z 9:5, do konca pa so dosegli še en gol.

Na sporedu so bile tudi tekme od 5. do 8. mesta. Za novo razočaranje domačih navijačev so poskrbeli Američani, ki so Madžare premagali po boljšem izvajanju petmetrovk s 16:15. V tekmi za peto mesto bodo v nedeljo igrali s Srbijo, ki je bila z 10:7 boljša od Črne gore. Zanimivo je, da bodo tekme za končno prvo, tretje, peto in sedmo mesto ponovitve iz skupinskega dela tekmovanja.

Polfinalni tekmi

Italija – Grčija 11:10 (4:2, 2:3, 1:1, 4:4)

Italija: Del Lungo, Di Fulvio 2, Damonte, Iocchi Gratta 1, Fondelli, Cannella 1, Marziiali, Echenique, N.Presciutti 2, Bruni 1, Di Somma 1, Dolce 3, Nicosia. Selektor: Campagna.
Grčija: Zerdevas, Genidounias 2, Skoumpakis, Kalogeropoulos 2, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos, Gouvis, Kakaris 1, Nikolaidis 1, Vlachopoulos 3, Tzortzatos. Selektor: Vlachos.

Španija – Hrvaška 10:5 (3:3, 2:0, 2:2, 3:0)

Španija: Aguirre, Munarriz 1, Granados 4, Sanahuja 2, De Toro 1, Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone, Mallarach 2, Bustos, Lorrio. Selektor: Martin.
Hrvaška: Bijač, Popadić; Fatović, Krapić, Lazić, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić, Bašić 1, Harkov 1. Selektor: Tucak.

Naslovnica – Unai Aguirre (ŠPA) je v polfinalu zbral 10 obramb / foto :Orange Pictures – total-waterpolo.com

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.