Američankam še sedmi naslov svetovnih prvakinj

Vse od leta 2015 in naslova v Kazanu so Američanke na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah nepremagljive. V Budimpešti je bil to že njihov četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinj, skupaj sedmi, ob tem so bile najboljše na zadnjih treh olimpijskih igrah. Le Španke so jim leta 2013 v Barceloni že v četrtfinalu preprečile, da bi njihova nepremagljivost na največjih tekmovanjih trajala že desetletje. 

Toda za svoj sedmi naslov svetovnih prvakinj so morale Američanke garati predvsem v obrambi, v napadu pa je blestela Maddie Musselman, ki je verjetno odigrana eno najboljših tekem v finalih svetovnega prvenstva. Dosegla je kar pet golov, še tri je prispevala Ryann Neushul in to v najbolj pomembnih trenutkih, v vratih pa je blestela Ashleigh Johnsson. 

Navkljub porazu so s prikazano igro lahko zadovoljne, vendar so bile njihove nasprotnice preprosto boljše. Razočaranje v njihovi ekipi je bilo sicer veliko, a so bile za svojo predstavo nagrajene z bučnim aplavzom. Na koncu so odločale večje izkušnje ameriških vaterpolistk, v madžarski ekipi pa sta se najbolj izkazali Grega Gurisatti s tremi goli, enega manj pa je prispevala Rita Keszthelyi. 

Do odločilne prednosti so Američanke prišle v tretji četrtini, ko so domačinkam turnirja pobegnile za tri gole. Ob glasni podpori svoji navijačev se Madžarke niso predale. Po dolgotrajnem pregledu Vara je Margeta priznal gol Dorottyje Szilagyi za 6:8, minuto pred koncem tekme pa je Rita Keszthelyi zadela za 7:8. Toda najboljša igralka svetovnega prvenstva, Maddie Musselman, je rešila vse dvome o končnih zmagovalkah. 

Z dvema goloma prednosti je do bronaste kolajne prišla Nizozemska, ki je na polovici tekme zaostajala za dva gola, v tretji četrtini je izid izenačila, v zadnji pa se je veselila končnega uspeha.

Najboljši strelki svetovnega prvenstva sta bili Španki Judith Forca in Beatriz Ortiz z 21 goli, enega manj pa je dosegla Američanka Maddie Musselman, ki je bila izbrana na najboljšo igralko prvenstva. Najboljša vratarka je bila njena rojakinja Alhleigh Johnsson.

Finale

ZDA – Madžarska 9:7 (2:1, 2:2, 3:1, 2:3)

Sodnika: Margeta (Slovenija), Ohme (Nemčija)

ZDA: A. Johnson, M. Musselman 5, T. Prentice, R. Fattal, A. Johnson, M. Steffens 1, S. Haralabidis, R. Neushul 3, D. Mammolito, K. Gilchrist, B. Weber, J. Raney, A. Longan. Selektor: Adam Krikorian.

Madžarska: E. Gangl, D. Szilagyi 1, V. Valyi, G. Gurisatti 3, Z. Mate 1, R. Parkes, G. Mahieu, R. Keszthelyi 2, D. Leimeter, N. Rybanska, K. Farago, K. Garda, A. Magyari. Selektor: Atilla Biro.

Italija – Nizozemska  5:7 (2:1, 2:1, 0:2, 1:3)

Sodnika: Savinović (Hrvaška), Stavridis (Grčija).

Italija: L. Teani, C. Tabani, C. Marletta 2, S. Avegno 1, E. Queirolo, S. Giustini 2, D. Picozzi, R. Bianconi, G. Emmolo, V. Palmieri, G. Galardi, G. Viacava, C. Banchelli. Selektor: Carlo Silipo.

Nizozemska: L. Aarts, I. Wolves, B. Sleeking 1, S. Van der Sloot 1, L. Moolhuijzen, S. Van de Kraats 1, B. Rogge, V. Sevenich 1, K. Joustra 1, I. Koolhaas 1, M. Schaap, N. Ten Broek 1, S. Buis. Selektor: Evangelos Doudesis.

Končni vrstni red: 1. ZDA, 2. Madžarska, 3. Nizozemska, 4. Italija, 5. Španija, 6. Avstralija, 7. Grčija, 8. Francija, 9. Kanada, 10. Nova Zelandija,11. Kazahstan, 12. Argentina, 13. Južna Afrika, 14. Brazilija, 15. Tajska, 16. Kolumbija.

 Foto: total-waterpolo.com

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.