Španci po petmetrovkah do naslova svetovnih prvakov

Vaterpolisti Španije so v finalu svetovnega prvenstva v Budimpešti po boljšem izvajanju petmetrovk s 15:14 (3:3, 3:0, 2:3, 1:3) premagal branilce naslova, Italijane in se še tretjič v svoji zgodovini veselili naslova svetovnih prvakov. Prvič po letu 2001, ko je bilo SP v Fukooki na Japonskem. Finalni obračun je vodil najboljši slovenski sodnik, Boris Margeta. Po zmagi nad Hrvaško z 9:7 (1:0, 4:3, 3:2, 1:2) je tretje mesto osvojila Grčija.

Italijani so imeli lepo priložnost, da bi kot druga ekipa ubranila naslov svetovnih prvakov. Zanimivo je, da je to do zdaj edini uspelo Španiji, ki je bila najboljša v letih 1998 in 2001, kar je bil tudi njen zadnji naslov. Pred tremi leti v Gwanjuju v Južni Koreji so v finalu Italijan z 10:5 ugnali Špance, ki so se jim za poraz oddolžili že v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Budimpešti, ko so zmagali s 14:12. 

V nadaljevanju svetovnega prvenstva so Italijani v osmini finala prepričljivo premagali Avstralcem, medtem ko so se Španci, kot prvouvrščena ekipa skupine C neposredno uvrstili v četrtfinale. Obe reprezentanci sta imeli v četrtfinalu težko delo, saj sta le z golom razlike premagali Črno goro (Španija) oziroma Madžarsko (Italija). V polfinalu so Španci še enkrat več bili boljši od Hrvatov, Italijani pa so v še eni napeti tekmi z minimalnim izidom bili boljši od Grkov.

Prednost španske reprezentance v primerjavi s svojimi nasprotniki so bile morda izkušnje, kajti od olimpijskih iger v Tokiu, so v ekipi imeli enajst igralcev, ki so osvojili četrto mesto. Njihovi največji tekmeci, Italijani, Srbi, Hrvati, Madžari in še nekateri, so jih zamenjali veliko več. V italijanski reprezentanci je od trinajstih igralcev v ekipi bilo kar pet novincev. Italija je tako ostala pri štirih naslovih svetovnih prvakov, Španija, ki je v zadnjih štirih letih na velikih tekmovanjih vedno igrala v finalu in vedno izgubila, je zdaj pri treh.

Večji del tekme so bili v prednosti španski vaterpolisti, ki so povedli s 3:1, vendar so jih Italijani že ob koncu uvodne četrtine ulovili. V drugi četrtini italijanski vaterpolisti niso niti  enkrat premagali španskega vratarja Unaia Aguierrea, ki je v rednem delu tekme zbral 13 obramb, zato pa so Španci zadeli trikrat. Že po dvajsetih sekunda tretje četrtine je bilo 7:3 za špansko izbrano vrsto, strelec je bil Felippe Perrone, s štirimi goli prednosti pa so vodili tudi po golu Alvara Granadosa. Z golom Andrea Fondelija se je Italija še pred koncem tretje četrtine Špancem približala na dva gola zaostanka (8:6). V začetku zadnje četrtine je ob prednosti igralca več Martin Famera zadel za 9:6, toda po napaki španske klopi je Francesco Di Fulvio s petih metrov izid znižal na 7:9, kar je bila prelomnica. Do konca tekme so Italijani zadeli še dvakrat, za drugo izenačenje na tekmi Nicholas Presciutti.

Veliki poraženec izvajanja petmetrovk, ki so odločale o naslovu svetovnih prvakov, je bil Giacomo Cannella, ki mu je Aguirre ubranil strel v drugi seriji, na drugi strani bazena je bil nenatančen tudi Alberto Munarrizz, v sedmi seriji pa je Cannelli strel ubranil še drugi španski vratar Eduardo Lorrio, pred tem pa je bil za Španijo uspešen Granados.

V tekmi za tretje mesto je Grčija premagala Hrvaško, v skupni sta se ekipi razšli z neodločenim izidom, ki je po letu 2005, ko je bilo SP v Montrealu, prvič ostala brez kolajne. Tudi takrat je bila bolšja od nje Grčija. Peta je bila Srbija po zmagi nad ZDA s 13:10, sedma pa Madžarska, ki je z 8:6 premagala Črno goro.

Za najboljšega igralca prvenstva je bil izbran Španec Felipe Perrone, najboljši vratar je bil njegov soigralec Unai Aguirre, z 21 goli pa je bil najboljši strelec Američan Alex Bowen.

Finale

Italija – Španija 14:15 (3:3, 0:3, 3:2, 3:1, PSO 5:6)

Sodnika: Margeta (Slo), Stavridis (Grčija).

Italija: Del Lungo, Di Fulvio 1, Damonte, Iocchi Gratta, Fondelli 1, Cannella 2, Marziali 1, Echenique, N.Presciutti 1, Bruni 1, Di Somma 1, Dolce, Nicosia. Selektor: Alessandro Campagna.
Španija: Aguirre, Munarriz 2, Granados 4, Sanahuja, De Toro, Larumbe, Famera 1, Cabanas, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach, Bustos, Lorrio. Selektor: David Martin Lozano.

Izvajanje petmetrovk (vratarja Nicosia and Aguirre): Perrone 0:1, Damonte 1:1; Granados 1:2, Cannella Aguirre ubranil; Munarriz – zadel vratnico; Echenique 2:2; Larumbe 2:3, Di Fulvio 3:3; Cabanas 3:4; Presciutti 4:4; (De Lungo zamenjal Nicosia, Lorrio zamenjal Aguirre) Perrone 4:5, Damonte 5:5; Granados 5:6; Cannella – Lorrio ubranil.

Za tretje mesto

Grčija – Hrvaška 9:7 (1:0, 4:3, 3:2, 1:2)

Sodnika: Ohme (Nemčija), Zwart (Nizozemska).

Grčija: Zerdevas, Tzortzatos; Genidounias 1, Skoumpakis 1, Karogeropoulos, Fountoulis 1, Dervisis, Argyropoulos 2, Gouvis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlachopoulos 1. Selektor: Theodoros Vlachos.
Hrvaška: Bijač, Popadić; Burić, Fatović 1, Krapić, Lazić, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić, Harkov 1. Selektor: Ivica Tucak.

Fotografija: Orange Pictures -total-waterpolo.com

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.