Nejc Farčnik: Za zmago že hladimo zorjeno slovensko penino

Če še niste spoznali zares dobrega sommelierja, spoznajte odličnega Nejca Farčnika. In kaj še imata skupnega Jorg Zupan, ki smo ga predstavili pred nekaj dnevi in Nejc Farčnik? Oba sta veterana pri Vaterpolo klubu Ljubljana Slovan in oba se že vneto pripravljata na drugi turnir v drugi vaterpolski ligi, ki se bo v celjskem bazenu predvidoma odvijal, 3. septembra. Vsekakor bosta skušala s soigralci izboljšati rezultat že odigranega turnirja v Novi Gorici.

Zakaj velja med kulinariki značilnost, da je treba po dobro znanje v tujino?

»V tujini se mora oseba popolnoma osamosvojiti. Nabereš si novih pogledov, znanj in izkušenj. Mislim, da bi moral vsakdo v tujino, da se izpili.«

Ste od nekdaj vedeli, da boste po poklicu sommelier, ali je to vaš hobi?

»Nikoli si nisem mislil, da bo to moj poklic. Vse se je zgodilo zelo organsko.«

Je pri nas ta poklic razpoznaven, spoštovan?

»Gre na bolje, vendar je še daleč od tega, da bi bil spoštovan.«

Lahko zase rečete, da po vseh izkušnjah veste vse o vinu, ali obstaja še kaj manevrskega prostora za nova znanja?

»Niti približno ne vem vsega! Toliko, kot je stvari o vinu, ne ve nihče. Če pa kdo to trdi, sodi v kakšno za to primerno institucijo.«

Kam po vrhunski krožnik in katero vrhunsko vino bi priporočili soigralcem?

»Vrhunske krožnike po naročilu izdeluje Bojana Juha. Zelo priporočam! Za zmago pa si bomo privoščili lepo zorjeno slovensko penino, je že na hladnem! Na hrano pa seveda na Grič!«

Se pri postrežbi odločate s srcem ali glavo?

»Vsekakor mora biti prisotno oboje. Začneš z glavo, oceniš. kakšno strukturo vina potrebuje, nato srce izbira.«

Lahko potrdite, da boste tako tudi igrali?

»Vedno!«

Najpomembnejša lekcija v vašem življenju?

»Situacijo je treba vedno pogledati iz različnih zornih kotov. Tako velikokrat najdeš rešitve in pomiriš živce!«

 

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.