Justin: V Splitu bo ključna tekma z Izraelom

Po dnevu premora so slovenski vaterpolisti v torek v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu nadaljevali priprave na evropsko prvenstvo, ki se nezadržno približuje. Do tekme z Madžarsko 29. avgusta je vse manj časa, razveseljivo pa je, da je bila tudi igra, ki so jo izbranci Krištofa Štromajerja prikazali minulo soboto v Bratislavi, z izjemo zadnje četrtine, zelo spodbudna. Tudi po zaslugi štirih zadetkov Jana Justina, ki je konec februarja moral na operacijo kile in je zato moral izpustiti kvalifikacijski turnir v Kranju. Bo pa zato študent fizioterapije, ki je tik pred koncem pisanja diplome, igral na evropskem prvenstvu v Splitu.

Jan, videli ste, kako se je na evropsko prvenstvo v Kranju pripravljala hrvaška reprezentanca, ki je trenirala dvakrat dnevno, slovenska pa lahko, ker je večina igralcev tako ali drugače v službah – tudi vi ste v poletnem času reševalec iz vode na bazenu v Kropi – trenira le proti večeru. Ali ste kaj razmišljali o tej razliki med njihovo in vašo reprezentanco?

»Iskreno rečeno se s tem nima smisla obremenjevati. Seveda bi si želel, da bi imeli vsaj približno podobne pogoje, kot jih imajo oni, toda to so zadeve, na katere nimamo vpliva. Normalno pa je, da Hrvati lahko na vsakem velikem tekmovanju lahko računajo na visoke uvrstitve, mi bomo na to morali še nekaj časa počakati. Je že tako, da večja, kot je količina treninga, več je energije in večja so lahko pričakovanja.«

Toda ne glede na to, da imate v primerjavi z najboljšimi reprezentancami sveta manko treninga, ste na obeh dozdajšnjih pripravljalnih tekmah, tako proti Hrvaški kot Slovaški prikazali obetavno igro?

»Že proti Hrvaški smo igrali solidno, predvsem pa je bilo pomembno, da nismo prejemali ‘lahkih’ golov. Dejstvo je, da če bi na koncu za njimi zaostajali za 15, 20 golov, bi bilo to slabo za nas, tako pa nam je poraz z devetimi goli dal le še dodatno motivacijo. Mislim, da je bil ta poraz kar sprejemljiv. Tudi proti Slovaški smo prve tri četrtine igrali zelo solidno. Že na treningih smo videli, da smo jim enakovredni, žal pa smo v zadnji četrtini preveč popustili, padla nam je zbranost in od tu tudi naš poraz. Vendar pa ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi to tekmo dobili.«

Do prve tekme na evropskem prvenstvu, ko se boste pomerili z Madžarsko, je še natančno 18 dni časa, da slovenska reprezentanca izboljša tudi svojo telesno pripravljenost in da to takšnih padcev ne bo prišlo?

»Tako je in tudi naš načrt je, da do odhoda v Split dvignemo svojo telesno pripravljenost, večji poudarek bo tudi na taktiki. Verjamem, da bomo do Splita popravili svoje napake, predvsem pa, da ne bo prihajalo do takšnih padcev v igri. Čakata naš še tekmi v Trstu in Reki, dobro pa bi bilo, če bi igrali še proti kakšnemu močnejšemu nasprotniku.«

V vaši predtekmovalni skupini sta tudi dve reprezentanci, ki sta v samem svetovnem vrhu, aktualna evropska prvakinja Madžarska in aktualna olimpijska prvakinja, Srbija. Realno sta to reprezentanci, ki ju bo težko presenetiti, toda vaša najbolj pomembna tekma bo tako ali tako proti Izraelu?

»Čeprav se osebno že veselim tekem proti Madžarski in Srbiji, proti najboljšim igralcem na svetu, je dejstvo, da bo tekma z Izraelom tista, ki bo za nas ključna. Naredili bomo vse, da jo dobimo in se na ta način uvrstimo med 12 najboljših ekip v Evropi. To je naš osnovni cilj, pomembno pa bo tudi za vse prihodnje kvalifikacije. Seveda se zavedamo, da v Izraelu zelo veliko vlagajo v vaterpolo, ampak …«

Ko ste se začeli resneje ukvarjati z vaterpolom, Slovenija ni več imela članske reprezentance. Koliko je bilo to za vas moteče, kajti vsakdo, ki se resneje ukvarja s športom, ima zagotovo željo nekoč zaigrati tudi za člansko reprezentanco?

»Imel sem to srečo, da smo vsaj v mlajših kategorijah imeli reprezentančne akcije. Sicer jih ni bilo ravno veliko, ampak nekaj jih je le bilo in tudi na ta način smo ohranili stik z mednarodnim vaterpolom. Zdaj, ko se je članska reprezentanca spet postavila na noge, je motivacija toliko večja, še zlasti, ker smo dobili možnost igranja na evropskem prvenstvu.«

V kvalifikacijah niste igrali?

»Ne, žal ne, kajti ravno v tistem obdobju sem operiral kilo.  Bilo mi je zelo hudo, da sem moral ta turnir izpustiti, toda po drugi strani je zdaj pred mano evropsko prvenstvo, tako da sem na tisto že pozabil.«

Ali vam bo nastop na evropskem prvenstvu pomenil še dodatno motivacijo za nadaljnje treniranje? Pri 22 letih ste praktično šele na začetku članske kariere?

»Vaterpolo mi veliko pomeni. Uživam na treningih, težje, kot so tekme, večja motivacija je zame. Pa ne samo zame, tudi vsem drugim soigralcem v klubu in reprezentanci. Prepričan sem, da bomo vložili še več svojega časa v svoj razvoj. Videli smo, da ne zaostajamo veliko za najboljšimi, čeprav se to na prvi pogled zdi, toda z več treninga in več odrekanja, se jim lahko vsaj približamo.«

Seveda pa bo zelo pomembno za vaš razvoj, kako bo potekala klubska sezona. V prejšnjih sezonah ste z AVK Triglavom igrali v jadranski ligi, letos se obeta tudi liga Alpe Waterpolo?

»Če bo stekla še ta liga, bo za vse nas samo dobro. Dejstvo je, da bodo v jadranski ligi tekme močnejše, ampak tudi liga Alpe Waterpolo bo zelo dobrodošla. Upam, da bomo s klubom igrali tudi v pokalu LEN, da bomo videli, kako igrajo najboljše ekipe.« 

Naslovnica: Jan Justin na reprezentančnem treningu / Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.