Martin Puš: V Splitu želimo dokazati, da znamo igrati vaterpolo

Slovenska članska vaterpolska reprezentanca bo kmalu začela odštevati ure do odhoda v Split in prve tekme na evropskem prvenstvu, ko se bo v ponedeljek, 29. avgusta, ob 14. uri, v prvi tekmi skupine D, pomerila z Madžarsko. Za kapetana reprezentance, Martina Puša, bo to drugo evropsko prvenstvo, prvo je bilo pred šestnajstimi leti, ko je bil star le 18 let. 

Ali ste se, potem ko novembra 2013 takratna slovenska reprezentanca zaradi pomanjkanja sredstev ni odpotovala na kvalifikacijski turnir v Anglijo, še kdaj nadejali, da bi zaigrali na evropskem prvenstvu?

»Dejansko mi je zadnjih nekaj let vaterpolo pomenil bolj ali manj rekreacijo, vendar sem bil še vedno dovolj aktiven, da sem klubu pomagal v slovenski ligi, vendar je bilo to daleč od kakšne resne, profesionalne ravni. Da pa bi še kdaj dobili priložnost igrati na evropskem prvenstvu, pa iskreno povedano, nisem verjel več.«

Verjetno boste tudi zato s toliko večjim veseljem odšli na EP v Split?

»Zagotovo! Po eni strani se zavedam, da bo to zdaj resnično zame zadnje evropsko prvenstvo in verjetno tudi katerokoli izmed drugih večjih tekmovanj. Ko je prišla odločitev, da gremo v Split, sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da sem zraven, da po svojih najboljših močeh pomagam ekipi in da, veselim se tega evropskega prvenstva.« 

Večji del priprav je že za vami, v četrtek vas čaka še zadnja pripravljalna tekma na Reki proti Primorju. Kako bi jih ocenili? V Bratislavi ste proti Slovaški večji del tekme vodili, v zadnji četrtini, ko vam je zmanjkalo moči, je prišlo do preobrata. Toda od takrat je minilo že več kot 14 dni?  

»Mislim, da smo igralci in strokovno vodstvo maksimalno izkoristili pogoje, ki so nam bili na voljo. Na Slovaškem smo še bili v procesu pridobivanja kondicije, zato roke še niso bile sveže in smo bili, če se lahko izrazim po domače, še trdi. V zadnjih dobrih 14 dneh smo več delali na svežini, hitrosti in podobnih stvareh, zato verjamem, da bomo šli v Split dobro pripravljeni.«

Kot rečeno bo vaš zadnji test četrtkova tekma na Reki?

»Vedno je dobro nekaj dni pred evropskim prvenstvom odigrati še eno tekmo, da bi potem popravili še morebitne napake, ki se dogajajo. Nasprotnik bo primeren in dejansko bomo lahko videli, kje trenutno smo.«

Evropsko prvenstvo boste odprli s tekmo proti aktualnimi evropskimi prvaki Madžari, v skupini sta še Izrael, s katerim boste igrali v sredo, 31. avgusta in Srbija, aktualni olimpijski prvak, s katerim se boste pomerili dva dni pozneje?

»Seveda imamo svoj tekmovalni cilj na evropskem prvenstvu in tudi osredotočamo se nanj. To je tekma z Izraelom, ki ga realno lahko premagamo, kar pa ne pomeni, da bomo v preostali tekmi naše skupine vstopili rezervirano. Na obeh bomo skušali igrati svoj najboljši vaterpolu in dokazati, da znamo igrati tudi proti najboljšim ekipam na svetu, kar nam je delno uspelo že v pripravljalni tekmi s Hrvaško v Kranju. Normalno je, da smo trenutno še daleč za njimi, toda s pravilnim delom in programom, se lahko ta zaostanek v prihodnjih letih zmanjša. Cilj je, da po dolgih letih dokažemo, da nismo čisti amaterji, da znamo igrati vaterpolo, bosta pa to tudi tekmi, v katerih bomo lahko uživali, saj ne igraš vsak dan proti najboljšim igralcem na svetu, kar bo za nas dodatna motivacija.«

Morebitna zmaga proti Izraelu bi veliko pomenila tudi zato, ker bi bilo potem izhodišče za prihodnje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo ravno v Izraelu, veliko boljše?

»Tudi zato smo tako zelo osredotočeni na tekmo z Izraelom, saj bi na ta način v prihodnosti imeli več možnosti, da se uvrščamo na velika tekmovanja.«

Če vaša generacija pred sabo ni imela kakšne večje perspektive, saj kot rečeno osem let nismo imeli članske reprezentance, to za zdajšnjo generacijo ne velja več. Dobro, ko ste prvič zaigrali v reprezentanci, se je tudi vam obetala bolj svetla prihodnost?

»Eden od razlogov, zakaj smo se nekateri starejši igralci, recimo Matej Nastran in jaz, odločili, da skušamo pomagati tej mladi ekipi. Predvsem skušamo pripraviti teren za te mlajše igralce, ki so za nami, da bodo imeli boljše pogoje in da se bo to kolesje slovenskega vaterpola začelo razvijati v prvo smer in se ne bo še enkrat zgodilo, kar se je že, ko nas več kot osem let ni bilo na nobenih tekmovanjih. Ker imamo veliko nadarjenih igralcev, je naša naloga, da jim zagotovimo bolj normalno vaterpolsko prihodnost.«

 Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.