Sreda bo dan D za slovenske vaterpoliste

Po šestnajstih letih bodo slovenski vaterpolisti spet udeleženci evropskega prvenstva. Zanje bo to četrto evropsko prvenstvo, v Splitu pa jih v skupini D v ponedeljek čaka prva tekma proti aktualni evropski prvakinji, Madžarski (14.00), v sredo se bodo pomerili z Izraelom (9.00) in v petek še s Srbijo (12.00).

Čeprav so se slovenski vaterpolisti na evropsko prvenstvo uvrstili kot prva rezerva, potem ko je sredi aprila Evropska plavalna zveza (LEN) izključila Rusijo in Belorusijo, njihov uspeh zato ni nič manjši. Že zato, ker so svojo prvo tekmo po osmih letih igrali šele novembra lani, ko so v Kranju premagali Švico, v evropskih kvalifikacijah pa so bili najboljša tretjeuvrščena ekipa in to jim je potem prineslo pot v Split.

Izbranci Krištofa Štromajerja, ki je petnajsterico določil v sredo, so v četrtek igrali še zadnjo pripravljalno tekmo od treh. Na Reki so igrali s Primorjem, na koncu so izgubili, vendar pa izid tako ali tako ni bil pomemben. »Bilo je še precej utrujenosti, pa tudi sicer igra z naše strani ni bila najboljša, toda v top formi bomo morali biti prihodnji teden. Določene faze igre so bile v redu, v določenih bi morali biti boljši, je bilo pa vse v mejah sprejemljivega,« je tekmo na Reki na kratko komentiral Štromajer, za katerega bo to tretje evropsko prvenstvo, prvo v vlogi selektorja, pred tem je bil leta na domačem EP 2003 v Kranju in štiri leta prej v Firencah kapetan reprezentance.

Slovenski selektor je z opravljenim v pripravljalnem obdobju zadovoljen. »Če gledamo realno na priprave, je bilo narejeno tisto, kar smo načrtovali. Zavedati se moramo, da smo dokaj pozno izvedeli, da bomo igrali na evropskem prvenstvu, zato je bilo toliko težje organizirati priprave. Igralci si zaslužijo vse pohvale, tudi tisti, ki niso med potniki za Split. Dali so tisto, kar smo se na začetku dogovorili in s te strani ni bilo nobenih težav, vse je bilo na visoki ravni in vsakdo od njih je dal svoj maksimum. Želel bi si sicer kakšno pripravljalno tekmo več in da bi lahko imeli tudi kakšen skupni trening več, a kot rečeno, to je bil v tem trenutku naš maksimum.«

Kaj bo to pomenilo za tekme v Splitu, bomo videli v prihodnjih dneh. Že v ponedeljek se bodo v Spaladium areni, ki se je v začetku avgusta spremenila v največji zaprti bazen na Hrvaškem, pomerili z Madžarsko. Aktualni evropski prvaki sodijo v sam vrh evropskega in svetovnega vaterpola. Do zdaj so bili evropski prvaki trinajstkrat, devetkrat so bili olimpijski prvaki in trikrat svetovni. Toda na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki je bilo na sporedu konec junija in v začetku julija, so pred domačimi navijači v Budimpešti osvojili zanje samo sedmo mesto. V primerjavi s svetovnim prvenstvom bo v madžarski zasedbi pet novih igralcev.

»To, da so Madžari ostali brez kolajne, za nas ni dober podatek, saj bodo zdaj želeli v Splitu dokazati, da še vedno sodijo med najboljše evropske ekipe. Vemo, da ima Madžarska tako kakovosten bazen igralcev, da se jim niti kakšna poškodba ne pozna. Verjetno bodo ti, ki bodo igrali na EP, imeli še več motiva od tistih, ki so že dolgo v reprezentanci. V vsakem primeru pričakujem močno, hitro Madžarsko in da bodo igrali v stilu, ki ga gojijo že vsa leta. V vsako tekmo bomo morali iti na polno, z veliko želje in volje, predvsem pa uživati v igri. Večina naših igralcev še nikoli ni igrala proti tako kakovostnim igralcem, če izvzamemo prijateljsko tekmo s Hrvaško. Zadovoljen bom, če bodo dali vse od sebe, prišli iz vode ‘krvavih’ kolen in z jezikom do tal,« je o pričakovanjih na uvodni tekmi evropskega prvenstva dejal Štromajer.

Po dnevu počitka slovenske vaterpoliste nato v sredo, že ob deveti uri čaka najpomembnejša tekma prvenstva – Izrael. Za gostitelje prihodnjega evropskega prvenstva bo to sploh prvo evropsko prvenstvo, do zdaj so trikrat igrali na svetovnem, vendar zadnjič leta 1986, ko so bili 15. 

»Dejansko je tej tekmi bolj ali manj vse podrejeno. Izrael je za nas neznanka, njegove kakovosti ne poznamo. Ogledali smo si sicer nekaj njihovih tekem, jih pa po priimkih ne poznamo. Vemo, da so pred kratkim dobili enega ameriškega vaterpolista, na desni strani pa imajo dva neugodna levičarja. Ker bodo čez dve leti gostitelji EP, imajo verjetno boljše pogoje od nas, vendar stavim na našo slovensko trmo in prepričan sem, da bodo igralci želeli dokazati, da znajo igrati vaterpolo. Videli jih bomo na tekmi s Srbijo, kar pa zagotovo ne bo pravi pokazatelj njihove moči. Naj bo karkoli, če bomo igrali, kot znamo in zmoremo, če bo dnevna forma na višku, se lahko nadejamo zmage. Ura bo res zgodnja, nekoliko nenavadna za ta rang tekmovanja, toda to bo veljalo za obe ekipi. Vstali bomo že ob šestih, pojedli lahek zajtrk in potem šli na tekmo,« je o tekmi, ki slovenski reprezentanci lahko prinese uvrstitev med prvih dvanajst reprezentanc, dejal njen selektor.

Za slovo od rednega dela tekmovanja bodo slovenski vaterpolisti igrali še s Srbijo, ki bo prav tako v primerjavi s SP v Budimpešti prišla v spremenjeni zasedbi. Novih bo pet igralcev, od ekipe, ki je lani še drugič zaporedoma osvojila naslov olimpijskih prvakov, so samo še trije. Ob dveh olimpijskih naslovih se lahko pohvalijo še s tremi naslovi svetovnih prvakov in kar sedmimi evropskih. Tudi leta 2003 v Kranju in tri leta pozneje v Beogradu, kar je bil do zdaj zadnji nastop slovenskih vaterpolistov na EP.

»Podobno kot za Madžarsko tudi za Srbijo velja, da imajo toliko kakovostnih igralcev, da ima njihov selektor sladke skrbi. Gre za vrhunsko ekipo, ki bo med glavnimi kandidati za evropski naslov, tako kot tudi Madžari. Upam, da bodo fantje skočili v vodo neobremenjeni in uživali v igri.«

Prvouvrščene ekipe skupinskega dela tekmovanja se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščene ekipe čaka repasaž, medtem ko bodo četrtouvrščene ekipe nadaljevale tekmovanje z bojem od 13. do 16. mesta.

Seznam reprezentance za EP v Splitu:

Vratarja: Jure Beton (AVK Triglav Kranj), Gašper Žurbi (Calcit Waterpolo). 

Leva stran: Martin Puš (VK Ljubljana Slovan), Martin Stele (Calcit Waterpolo), Jan Justin, Jaša Lah (oba AVK Triglav Kranj).

Desna stran: Matej Nastran (VD Grafist Koper), Benjamin Popović, Aleksander Paunović (oba AVK Triglav Kranj), Vukašin Stefanović (VK Ljubljana Slovan).

Branilca: Aleksander Cerar (Calcit Waterpolo), Marko Blažić (VK Primorje EB, Hrvaška).

Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne, Aljaž Troppan (vsi AVK Triglav Kranj).

Selektor: Krištof Štromajer, pomočnika selektorja: Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin, vodja ekipe: Tadej Peranovič.

Skupine na EP

Skupina A: Gruzija, Italija, Črna gora, Slovaška.
Skupina B: Hrvaška, Francija, Grčija, Malta.
Skupina C: Španija, Nemčija, Nizozemska, Romunija.
Skupina D: Madžarska, Izrael, Slovenija, Srbija.

Naslovnica: Glavnina slovenske članske vaterpolo reprezentance pred odhodom na EP / foto Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Jaka Mikoletič
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.