Začetek tekme in izraelski vratar usodna za slovenske vaterpoliste

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v zgodnji dopoldanski uri, nenavadni za velika tekmovanja, v prvi tekmi drugega kroga skupine D evropskega prvenstva v Splitu izgubila z Izraelom s 5:9 (2:4, 0:0, 2:2, 1:3). Svojo zadnjo tekmo skupinskega dela tekmovanja bo imela v petek, ob 12. uri, njen nasprotnik bo Srbija. 

SLOVENIJA – IZRAEL  5:9 (2:4, 0:0, 2:2, 1:3)

Split – Sodnika: Gomez (Italija), Ohme (Nemčija).

Slovenija: Beton, Popović 1, Kadivec 1, Rahne 1, Nastran, Blažić, Stele 1, Troppan, Stefanović, Justin 1, Puš, Cerar, Žurbi. Selektor Krištof Štromajer, pomočnika selektorja Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin 

Izrael: Fire, Schlein 1, Gros 3, Klarfeld, Haimovich 1, Frid 2, Goldschmidt 2, Kotrr, Gross, Kolodny, Fotin, Smirnov. Selektor: Tal Grodman.

Izraelci so v svoji sploh prvi tekmi na evropskih prvenstvih v ponedeljek visoko izgubili z aktualnimi olimpijskimi prvaki, Srbi (3:18), slovenski vaterpolisti pa so ostali praznih rok proti aktualnim evropskim prvakom Madžarom (23:6). Že pred začetkom evropskega prvenstva jasno, da bo o tretjem mestu v skupini D odločal medsebojni obračun med Izraelom in Slovenijo. Na papirju je resda več izkušenj z igranjem na velikih tekmovanjih imela slovenska izbrana vrsta, saj je bila današnja z Izraelom njena dvajseta (do zdaj je zmagala dvakrat), toda njen zadnji nastop sega v leto 2006, šele novembra lani proti Švici pa je po osmih letih igrala sploh svojo prvo mednarodno tekmo. Tudi zato je bilo težko reči, da je v srečanje vstopila v vlogi favorita.   

Začetek tekme nikakor ni šel po željah slovenske reprezentance, ki je na polovici uvodne četrtine zaostajala že za štiri gole. Zadnjega je prejela ob dveh igralcih manj, izključena sta bila Matic Rahne in Martin Stele, kar je s svojim drugim golom izkoristil Ronen Gros. Selektor Štromajer se je odločil za minuto odmora, v šesti minuti pa je vratarja Yahava Fira le premagal Benjamin Popović. 24 sekund pred koncem prve četrtine je bil Jaša Kadivec zaslužen za dosojeno petmetrovko, ki jo je Jan Justin izkoristil in poskrbel za dobro voljo slovenskih navijačev 

V drugi četrtini so slovenski vaterpolisti odlično igrali v obrambi, svoje je dodal tudi vratar Jure Beton, toda v napadu so bili neučinkoviti, tako da se izid ni menjal. Zato pa je v drugi minuti tretje četrtine od daleč slovensko mrežo spet zatresel najboljši igralec Izraela, Ronen Gros. Že v naslednjem napadu je upanje slovenski vrsti po lepi podaji Popovića vrnil Matic Rahne, toda po golu Tamirja Frida je spet zaostajala za tri gole. Vendar se slovenski vaterpolisti niso predali. Po prekršku nad Kadivcem je bil z rdečim kartonom kaznovan Frid, ob še eni izključitvi, tokrat Tala Fotina, pa se je med strelce vpisal prav Kadivec. Do konca četrtine se izid ni več menjal, slovenski vaterpolisti pa so v njej kar trikrat zadeli okvir izraelskih vrat.

Tudi v zadnji četrtini so imeli prvi napad po zaslugi Martina Puša slovenski vaterpolisti, ki pa so bili še naprej premalo učinkoviti v napadu. Kar ni uspelo Štromajerjevi četi, je tri minute pred koncem tekme ob igralcu več Idu Goldschmidtu, ki je dosegel drugi gol na tekmi. Nekaj upanja je slovenski reprezentanci vrnil Martin Stele, tudi ob igri z igralcem več, vendar je bilo do konca premalo časa za morebitni preobrat. Še več, minuto pred koncem je po hitro izvedenem protinapadu tekmo dokončno odločil Or Schlein, zadnji gol na tekmi pa je dosegel Gal Haimovich. 

Čeprav so slovenski vaterpolisti sprožili več strelov proti izraelskim vratom, 32 (Izrael tri manj), to ni bilo dovolj za zmago. Ob tem so Izraelci blokirali kar devet slovenskih strelov, z 12 obrambami se je izkazal tudi vratar Fire, na drugi strani je Beton zbral devet obramb. Sloveniji tako v nadaljevanju EP preostaja boj za mesta od 13. do 16., kajti težko je verjeti, da bi v petek lahko presenetili Srbijo, medtem ko se je Izrael uvrstil med 12 najboljših reprezentanc. 

datumuraskupinabelirezultatmodri
29. avgust 202212. uriskupina D

 SRBIJA

18 : 3IZRAEL
29. avgust 202214. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 7SLOVENIJA
31. avgust 20229. uriskupina D

 SLOVENIJA

5 : 9IZRAEL
31. avgust 202219. uriskupina D

 SRBIJA

7 : 16MADŽARSKA
2. september 20229. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 4IZRAEL
2. september 202212. uriskupina D

 SRBIJA

17 : 6SLOVENIJA
4. september 202210. uriRazvrstitev 13-16

 SLOVAŠKA

7 : 18NEMČIJA
4. september 202211.30Razvrstitev 13-16

 MALTA

13 : 9SLOVENIJA
6. september 20229. uriZa 15. mesto

 SLOVAŠKA

11 : 5SLOVENIJA
POZEKIPAOTZNPDZPZRVZTOČKE
1

 MADŽARSKA

33006218+449
2

 SRBIJA

32014225+176
3

 IZRAEL

31021646−303
4

 SLOVENIJA

30031249−310

Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.