Dobili drugo četrtino, na koncu poraz proti olimpijskim prvakom

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v svoji zadnji tekmi skupine D evropskega prvenstva v Splitu izgubila s Srbijo s 6:17 (2:5, 3:2, 1:6, 0:4). V nadaljevanju prvenstva jo čaka boj za mesta od 13. do 16., v prvi tekmi se bodo v nedeljo, ob 11.30, pomerila z Malto. 

SRBIJA – SLOVENIJA 17:6 (5:2, 2:3, 6:1, 4:0) 

Split – Sodnika: Ferrari (Italija), Ivanovski (Črna gora).

Srbija: Rističević, Branković, Drašović 2, Martinović 1, Vučinić 2, Vico 2, Rašović S. 4, Velkić, Pljevančić 1, Radulović 1, Stojanović 2, Rašović V. 2 in Dobožanov. Selektor Dejan Savić. 

Slovenija: Beton, Popović 2, Kadivec 1, Rahne, Nastran 1, Blažić 1, Stele, Paunović, Stefanović 1, Justin, Puš, Lah in Žurbi. Selektor Krištof Štromajer, pomočnika selektorja Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin.

Slovenski selektor Krištof Štromajer se je za tekmo proti Srbiji odločil, da bosta na tribuni ostala Aleksander Cerar in Aljaž Troppan. Pred tekmo si je želel samo, da njegovi varovanci igrajo sproščeno in uživajo v igri, kajti ni ravno pogosto priložnost, da igraš proti aktualnim olimpijskim prvakom. In to dvakratnim zaporednim. Je pa res, da so Srbi v Split prišli v zelo spremenjeni in pomlajeni zasedbi, podobno kot v slovenskem taboru pa so tudi v njihovem v sredo doživeli razočaranje. V odločilni tekmi za prvo mesto so jih visoko, s 16:7 premagali Madžari, tako da bodo za uvrstitev med osem najboljših ekip morali odigrati tekmo več.

Prav ta visok poraz je srbske vaterpoliste še dodatno motiviral, da so v tekmo vstopili z vso resnostjo in že po dveh minutah so vodili z 2:0. Z igralcem več je Marko Blažić izid znižal, toda že na polovici uvodne četrtine so Srbi vodili s 4:1. Zadnji gol so dosegli z igralcem več, prve tri pa s protinapadi. Najboljši strelec slovenske reprezentance na letošnjem EP, Benjamin Popović je opozoril nase z golom iz razdalje, končni izid prve četrtine, v kateri so Srbi slovenskim vaterpolistom »ukradli« pet žog, pa je postavil Vasilije Martinović.

Zelo dobro so Štromajerjevi izbranci začeli drugo četrtino. Vanjo so vstopili hrabro, v obrambi so preprečili srbske protinapade, v napadu pa sta v polno zadela Jaša Kadivec in še drugič na tekmi, Popović. Zanj je bil to že šesti gol na prvenstvu, po bloku ob igralcu manj pa so Slovenci imeli priložnost za izenačenje. Žal so v napadu naredili prekršek, že v naslednjem napadu pa so Srbi z igralcem več svojo prednost povečali na plus dve (6:4). Do svojega prvega gola za slovensko reprezentanco je dobro minuto pred koncem druge četrtine prišel Vukašin Stefanović, toda odlični Strahinja Rašović je iz neposredne bližine Srbiji ob polovici tekme zagotovili dva gola prednosti. Toda pozor, Slovenija je proti olimpijskim prvakom drugo četrtino dobila s 3:2.

V nadaljevanju tekme je vendarle prišla do izraza večja kakovost in boljša telesna pripravljenost srbskih vaterpolistov. Že po dveh minutah tretje četrtine je bilo 9:5 za Srbijo, zadnji gol je dosegla iz petih metrov, uspešen je bil Rašović. Izkušeni Matej Nastran je zaostanek znižal na tri gole, zanj je bil to 22. gol v kapici slovenske reprezentance, s čimer se je izenačil s Primožem Troppanom. A to je bil žal zadnji gol Slovencev na tekmi, na drugi strani pa so Srbi že ob koncu druge četrtine vodili s 13:6. V zadnji četrtini je priložnost v vratih dobil Gašper Žurbi. Izkazal s številnimi obrambami, skupaj jih je zbral kar sedem in preprečil še višji poraz slovenske ekipe, ki si navkljub visokemu porazu zasluži pohvale predvsem za igro, ki so jo prikazali proti eni najboljših reprezentanc na svetu. Predvsem to velja za prvo polovico tekme.

Prvo mesto v skupini D je osvojila Madžarska, ki je v prvi tekmi zadnjega kroga s 23:4 (4:0, 7:2, 6:1, 6:1) premagala Izrael in se neposredno uvrstila v četrtfinale. Srbijo in Izrael za uvrstitev med osem najboljših čakata tekmi osmine finala, Slovenijo pa, kot rečeno, tekme za mesta med 13. in 16.

Jaka Mikoletič

V izločilne boje se uvrstijo tri reprezentance.

datumuraskupinabelirezultatmodri
29. avgust 202212. uriskupina D

 SRBIJA

18 : 3IZRAEL
29. avgust 202214. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 7SLOVENIJA
31. avgust 20229. uriskupina D

 SLOVENIJA

5 : 9IZRAEL
31. avgust 202219. uriskupina D

 SRBIJA

7 : 16MADŽARSKA
2. september 20229. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 4IZRAEL
2. september 202212. uriskupina D

 SRBIJA

17 : 6SLOVENIJA
4. september 202210. uriRazvrstitev 13-16

 SLOVAŠKA

7 : 18NEMČIJA
4. september 202211.30Razvrstitev 13-16

 MALTA

13 : 9SLOVENIJA
6. september 20229. uriZa 15. mesto

 SLOVAŠKA

11 : 5SLOVENIJA

POZEKIPAOTZNPDZPZRVZTOČKE
1

 MADŽARSKA

33006218+449
2

 SRBIJA

32014225+176
3

 IZRAEL

31021646−303
4

 SLOVENIJA

30031249−310

Naslovnica: Oba vratarja sta odlično opravila svoje delo. Jure Beton v akciji.   Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Jaka Mikoletič
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.