V zadnji četrtini zmanjkalo moči za prvo zmago v Splitu

Slovenska vaterpolska reprezentanca je izgubila še svojo četrto tekmo na evropskem prvenstvu v Splitu. V prvi tekmi za mesta od 13. do 16. je bila s 13:9 (3:2, 2:3, 3:3, 5:1) boljša Malta, ki se bo v torek ob 10.30 pomerila z Nemčijo v tekmi za 13. mesto, že ob 9. uri pa bo Slovenija s Slovaško igrala za 15. mesto.

Malta – SLOVENIJA  13:9 (3:2, 2:3, 3:3, 5:1)

Split – Arena Spaladium, sodnika: Periš (Hrvaška), Turkkan (Turčija).

Malta: Tanti, Gialanze, A. Galea 1, Gambin 1, Da. Zammit, M. Zammit 2, Plumpton 2, Bugelli 2, Abela, N. Zammit, L. Galea 2, Di. Zammit 3, Grixti. Selektor: Karl Izzo.

Slovenija: Beton, Popović, Kadivec 2, Rahne 1, Nastran 1, Blažić, Stele 1, Troppan, Stefanović, Justin 2, Lah 1, Cerar 1, Žurbi. Selektor Krištof Štromajer, pomočnika selektorja Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin.

Slovenskim vaterpolistom je po treh porazih v skupinskem delu tekmovanja preostal boj za mesta od 13. do 16. Njen prvi nasprotnik je bila Malta, ki je prav tako v prvem delu evropskega prvenstva izgubila vse tri tekme, pa tudi sicer na evropskih prvenstvih ni imela prav veliko uspehov. Do zdaj je bila najboljša 15., na svojem prvem EP pred šestimi leti v Beogradu. Toda tudi v Beogradu ni prišla do zmage po rednem delu (tekmo s Turčijo je dobila po petmetrovkah), zato pa ji je to uspelo v dvoboju s slovensko reprezentanco, ki je popustila v zadnji četrtini.  

Tudi današnja tekma se ni začela po slovenskih željah, saj je Matthew Zammit že po dobri minuti tekme s petih metrov premagal Gašperja Žurbija. Za dodatne težave v slovenskem taboru je sredi uvodne četrtine ob igralcu več poskrbel Ben Plumpton, minuto pred odhodom na prvi odmor pa je še enkrat prednost igralca več izkoristil James Gambin, vendar spet le za prednost dveh golov, kajti pred tem je bil prvič na tekmi uspešen Jan Justin. Petindvajset sekund pred koncem je Justin še drugič premagal Jakea Tantija. 

Če se uvodna četrtina ni začela po slovenskih notah, se je zato druga, saj je v tretji minuti izenačil Jaša Lah. Po njegovem izenačujočem golu je prišlo do nekaj minutne prekinitve, ki je bolj koristila Maltežanom, saj so preko Liama Galee prišli do novega vodstva, a se niso prav dolgo veselili, kajti še en mladenič v slovenskih vrstah, Aleksander Cerar, je poskrbel za drugo izenačenje na tekmi. Neodločeno je bilo tudi ob polčasu, ko je enajst sekund pred koncem druge četrtine v polno zadel Jaša Kadivec.

Podobno kot uvodna četrtina se je za slovensko izbrano vrsto začelatretja, saj je Malta po dveh minutah in pol igre spet pobegnila na dva gola prednosti, vendar se ni prav dolgo veselila vodstva. Matej Nastran je z novim golom za slovensko reprezentanco, svojim 23. na evropskih prvenstvih, postal njen najboljši strelec na teh tekmovanjih in za gol prehitel Primoža Troppana. S svojim drugim golom je ob igri štirih proti trem na 7:7 izenačil Kadivec. Do konca četrtine so Maltežani še enkrat zadeli v polno, za novo, kot se je izkazalo pozneje, zadnje izenačenje na tekmi pa je poskrbel Matic Rahne.

V zadnji četrtini so imeli slovenski vaterpolisti lepo priložnost, da prvič na tekmi pridejo do vodstva, vendar je malteški vratar v enem napadu ubranil strel Nastranu in Kadivcu. Neučinkovitost slovenske reprezentance so Maltežani hitro kaznovali, dosegli so štiri zaporedne gole, edinega za Slovenijo v zadnji četrtini pa je za 9:12 prispeval Martin Stele. Do konca tekme je Malta slovensko mrežo zastrela še enkrat in bo v torek v tekmi za 13. mesto igrala z Nemčijo, ki je v prvi današnji tekmi z 18:7 premagala Slovaško. Sloveniji tako preostaja še ena priložnost, da na evropskih prvenstvih vknjiži svojo tretjo zmago in se izogne zadnjemu mestu. V pripravljalnem obdobju so v Bratislavi sicer izgubili s Slovaki, vendar šele potem, ko so, podobno kot danes, popustili v zadnji četrtini.

datumuraskupinabelirezultatmodri
29. avgust 202212. uriskupina D

 SRBIJA

18 : 3IZRAEL
29. avgust 202214. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 7SLOVENIJA
31. avgust 20229. uriskupina D

 SLOVENIJA

5 : 9IZRAEL
31. avgust 202219. uriskupina D

 SRBIJA

7 : 16MADŽARSKA
2. september 20229. uriskupina D

 MADŽARSKA

23 : 4IZRAEL
2. september 202212. uriskupina D

 SRBIJA

17 : 6SLOVENIJA
4. september 202210. uriRazvrstitev 13-16

 SLOVAŠKA

7 : 18NEMČIJA
4. september 202211.30Razvrstitev 13-16

 MALTA

13 : 9SLOVENIJA
6. september 20229. uriZa 15. mesto

 SLOVAŠKA

11 : 5SLOVENIJA

Naslovnica: vratar Gašper Žurbi je prispeval nekaj odličnih obramb Aleksander Sokler

Miha Štamcar
Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.