V boj za medalje Hrvaška, Španija, Madžarska in Italija!

Evropsko prvenstvo prehaja v sklepne boje. Posebej sta bili zanimivi tekmi za razvrstitve med 9. in 12. mestom, kjer so na koncu odločali kazenski streli. Olimpijsko prvakinjo Srbijo je namučila Nizozemska, romunski vaterpolisti so bili za zadetek boljši od Izraelcev, ki bodo tudi gostitelji naslednjega EP.

Za končno 15. mesto
SLOVAŠKA – Slovenija 11:5

Za končno 13. mesto
NEMČIJA – Malta 14:11

Za mesta od 9. do 12.
ROMUNIJA – Izrael 11:10
SRBIJA – Nizozemska 12:11

ČETRTFINALNI BOJI

MADŽARSKA – Črna gora 11:8 (3:1, 2:3, 2:1, 4:3)

Prva četrtfinalna tekma je bila med Madžarsko in Črna goro. Prva četrtina je pripadla Madžarom. Kljub temu so potrebovali veliko časa, da so zlomili odpor Črne gore. V 23. minuti so Črnogorci še zadnjič znižali zaostanek na 5:6. Potem ko je Đjurdjić zgrešil 21 sekund pred zadnjim odmorom, so Madžari v protinapadu, ki ga je zaključil kapetan Szilard Jansik, odšli na 7:5.

Madžari so zadnjo četrtino odprli še z dvema hitrima zadetkoma v razmaku 40 sekund in podvojili prednost na štiri (9:5). Tri minute in 38 sekund pred koncem so Črnogorci dosegli dva hitra zadetka in zaostanek znižali na dva (7:9). Toda že v naslednjem napadu je Szilard Jansik dodal svojega četrtega (od petih golov) na tekmi.

V zaključku protinapada je z lepim lobom zatresel mrežo in aktualni prvaki so šli na 10:7. Do konca tekme so Madžari nadzorovali potek in ohranili 3 zadetke prednosti.

ITALIJA – Francija 16:8 (2:3, 5:2, 4:1, 5:2)

Francija, ki si je prvič po letu 1958 zagotovila mesto med najboljšimi osmimi reprezentancami v Evropi, je želela narediti vsaj še korak dlje.

Prejšnje srečanje med tema dvema ekipama je bilo precej tesno. Italija je v superfinalu svetovne lige premagala Francijo z minimalno razliko (9:8).

Francija je začela odlično. Dvakrat je imela dva zadetka prednosti (3:1, 5:3). Od 11. minute je imela Italija na voljo le 11 igralcev. Pri rezultatu 3:3 je v 11. minuti rdeči karton prejel Lorenzo Bruni, že na tekmi proti Črni gori je bil izključen Vincenza Renzuta Iodice. Po izključitvi Brunija so Francozi s prednostjo “power playa” dosegli dva zaporedna zadetka in prišli na 5:3 (12. minuta).

Sledila je simultanka Italijanov. Na začetku tretje četrtine so zabili tri hitre zadetke in skočili na 10:5. Francozom se po šoku z 0:7 ni več uspelo pobrati.

ŠPANIJA – Grčija 9:5 (4:2, 1:1, 2:1, 2:1)

Svetovni prvaki so od prvega žvižga narekovali tempo. Španci so potrebovali manj kot dve minuti za vodstvo z 2:0. Grki so izenačili na 2:2. V finišu prve tretjine pa so Španci dosegli dva hitra zaporedna zadetka. Znova so si priigrali 2 zadetka prednosti (4:2).

Obe ekipi sta v drugi četrtini strnili obrambo. Famera je Španiji prinesel prednost 5:2. Po tem sta Španija in Grčija bolj skrbeli za obrambo kot za napad. Izjemna sta bila vratarja Aguirre (Španija) in Limarakis.

Španci so tretjo četrtino odprli z dvema zadetkoma (Perone in Munarriz). Sredi tretje tretjine so imeli svetovni prvaki štiri zadetke prednosti – 7:3. Grčija se ni vrnila. Španija je tekmo nadzirala in do konca ohranila štiri zadetke prednosti.

HRVAŠKA – Gruzija 15:5 (4:0, 2:2, 6:1, 3:2)

Hrvaška je bila veliki favorit. Zadnji četrtfinalni dvoboj je bil odigran v fantastičnem vzdušju, pred skoraj 9.000 gledalci. Hrvati so povedli s 4:0. Gruzijci so v drugi četrtini po vsega le treh minutah z dvema zadetkoma zaostanek prepolovili (2:4). Druga četrtina je bila izenačena, polčas se je končal s 6:2.

Na začetku tretje četrtine je Bašić povišal na 7:2, Shushiashvili je znižal na 3:7. Hrvati so v nadaljevanju s serijo 5:0 prišli do varne razlike in tekmo rutinirano pripeljali do konca.

Vse tekme si lahko ogledate na LEN TV

Polfinale: (8. september)
SF1: Madžarska – Španija (19.00)
SF2: Hrvaška – Italija (20.30)

Za tretje mesto
poraženec SF1 – poraženec SF2 (18.00)

Finale (10. september)
zmagovalec SF1 – zmagovalec SF2 (20.30)

*Na TV SLO 2/MMC-ju si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali še veliki finale evropskega prvenstva, ki bo v soboto od 20.20 ure naprej.

Naslovnica: Unai Aguirre (Španija) Foto: Total Waterpolo

Aleksander Sokler

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.