Andro Buslje Foto Laszlo Balogh/Total Waterpolo

Čas je, da se poslovimo: štirje hrvaški zvezdniki se bodo poslovili od reprezentance

Andro Bušlje Foto Laszlo Balogh/Total Waterpolo

Te dni so štirje hrvaški vaterpolski zvezdniki napovedali slovo od reprezentance. To so Maro Joković (34), kapetan Andro Bušlje, center Luka Lončar in Paulo Obradović.  Že pred Tokijem je svoje slovo napovedal Xavi Garcia.

Andro Bušlje (35)


Andro Bušlje Foto: lalex k./Total Waterpolo

Za reprezentanco Hrvaške je debitiral leta 2005 in z njo osvojil 22 medalj. Je najbolj odlikovan vaterpolist v zgodovini svetovnega prvenstva. Buslje je med letoma 2007 in 2019 na WCH osvojil dve zlati, eno srebrno in štiri bronaste medalje. Bil je član vseh hrvaških reprezentanc, ki so do danes osvojile pokale na svetovnem prvenstvu. Bušlje je štirikratni olimpijec, ki je leta 2012 osvojil olimpijski naslov, štiri leta kasneje pa srebro. Buslje se je na evropskem prvenstvu dvakrat povzpel na stopničke (zlato leta 2010 in bron leta 2018), ima sedem medalj v svetovni ligi, dve v svetovnem pokalu itd.

Na klubski ravni je Bušlje dvakrat dvignil pokal lige prvakov (2006 z Jugom in 2018 z Olympiacosom). Letos se je vrnil v Olympiacos.

Maro Joković (34)


Maro Joković (Croatia) Foto: wpwlsuperfinal.rs

Leto po tem, ko je v reprezentanco vstopil Bušlje je začel za njo igrati tudi Joković in z njo osvojil 19 medalj. Joković in Bušlje imata podobno kariero. Joković ima na na svetovnem prvenstvu eno medaljo  manj kot Bušlje – šest (2 zlati, 1 srebrno, 3 bronaste), ker je zaradi bolezni zamudil svetovno prvenstvo 2009. Joković je štirikrat igral na olimpijskih igrah in osvojil zlato 2012 in srebrno medaljo 2016. Na evropskem prvenstvu ima dve kolajni, šest v svetovni ligi in dve v svetovnem pokalu.

Ima eno trofejo lige prvakov več kot Bušlje. Oba sta skupaj z Jugom osvojila CHL 2006, vendar je bil Joković del zmagovalne ekipe Pro Recco leta 2015 in Jugove ekipe, ki je osvojila pokal leta 2016. Malo pred igrami v Tokiu se je vrnil v Jug.

Paulo Obradović (35)


Paulo Obradović

Za Hrvaško je debitiral leta 2009. Najdragocenejši pokal v njegovi zakladnici je zlato, osvojeno na olimpijskih igrah 2012 . Poleg olimpijskega naslova ima štiri medalje na svetovnem prvenstvu (srebro in tri bronaste), tri v svetovni ligi (srebro in dve bronasti), naslov evropskega prvaka leta 2010. Obradović ni bil vpoklican v državno moštvo po letu 2015, a se je letos vrnil v hrvaško ekipo in igral na olimpijskih igrah v Tokiu. Izkazalo se je, da so bile te igre njegovo zadnje pod državno zastavo.

Tako kot Bušlje je bil del ekip, ki so dvakrat osvojile ligo prvakov (Jug leta 2016 in Olympiacos leta 2018). Obradović od začetka trenutne sezone igra za Enko Istanbul.

Luka Lončar (34)


Luka Lončar Foto: Laszlo Balogh/Total Waterpolo

Luka je edini od teh štirih igralcev, ki ni “odraščal” v Jugovi vaterpolski šoli . Rojen je bil v Zagrebu, vaterpolo je začel igrati v Mladosti. Kljub temu je v igri za Jug dosegel veliko uspeha in z dubrovniškim klubom leta 2016 osvojil ligo prvakov. Lončar je postal redni član reprezentance leta 2013. Lončar je v tekmovanjih pod okriljem FINA in LEN, ki predstavlja Hrvaško, osvojil 10 medalj: olimpijsko srebro (2016), eno zlato, eno srebro in dve bronasti medalji na svetovnem prvenstvu, bron na Evropsko prvenstvo, tri medalje v svetovni ligi in eno v svetovnem pokalu.

Lončar je bil kot igralec Juga leta 2016 zmagovalec lige prvakov. Poleti je zapustil Jug in se preselil v Pro Recco.

Vir Total Waterpolo

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.