Mednarodni sodnik Tomi Kavčič tokrat o sodniških pravilih!

Kljub obilici dela smo za pogovor ujeli priznanega mednarodnega vaterpolskega sodnika Tomija Kavčiča, ki nam je med drugim na kratko opisal tudi nekaj aktualnih vaterpolskih pravil.

Se lahko predstavite, koliko časa ste že v sodniških vodah?
Torej moje ime je Tomi Kavčič in sem vaterpolski sodnik že okoli 12 let, mednarodni sodnik pa od leta 2018.

Kateri turnir vam je ostal v najlepšem spominu?
Do sedaj mi je v spominu najbolj ostala univerzijada na Kitajskem lansko poletje v avgustu 2023. Organizacija je bila res izjemna, saj so v bistvu to kot nekakšne olimpijske igre za študente, pa tudi destinacija je bila posebna že zaradi oddaljenosti.

 

 

Pri kateri starosti se lahko vključiš v sistem izobraževanja in do katere starosti lahko sodiš uradne tekme?
Da postaneš sodnik pripravnik, moraš najprej skozi proces pomožnega ali kot tudi mi rečemo linijskega sodnika. Pomožni sodnik lahko postane vsak, ki ima slovensko državljanstvo in je starejši od 15 let ter mlajši od 50 let, ter da seveda uspešno opravi izpit za pomožnega sodnika.
Sodnik pripravnik lahko postane potem s 17 leti starosti, ne sme biti starejši od 50 let in imeti mora slovensko državljanstvo ter opravljen izpit za sodnika pripravnika. Uradne tekme trenutno lahko sodiš do 60 leta starosti, vendar se to z leti spreminja.

Če se osredotočiva na nekaj novih pravil, ki stopajo v veljavo v zadnjih letih. Se lahko tekma konča neodločeno ali je po novem potreben zmagovalec?
Po zadnjih, novih pravilih se tekma se sme končati neodločeno, torej sledijo streli iz 5-ih metrov do končnega zmagovalca, razen če se drugače dogovorijo pred začetkom turnirja, lige itd.

Kakšno je pravilo dveh metrov?
Pravilo dveh metrov se je pri zadnjih spremembah pravil še najbolj spremenilo. Če želimo razumeti pravilo, moramo najprej pogledati novo območje, ki ga strokovno imenujemo “goal area” – gol območje, ki se nahaja znotraj dveh metrov in po novem tudi iz strani, za lažjo predstavo si oglejte sliko. Torej, napadalni igralec se v nobenem primeru ne sme nahajati znotraj tega prostora. Tudi pri podaji v ta prostor moramo pogledati glavo in položaj napadalca, ki nikoli ne sme biti pred linijo žoge. Pri tem pravilu je še veliko dileme.

Kaj bi povedali o pravilu, ko igralec vrže žogo v zrak, jo ulovi in nadaljuje igranje?
Igralec mora po novem po vsakem prekršku ali si izvajati sam, tako da žoga zapusti dlan igralca, ali žogo poda naprej ali takoj strelja na gol, v nasprotnem primeru je to prekršek.

Nekaj sprememb je še pri leteči menjavi?
Leteče menjave se lahko opravijo ob robu bazena, na svoji polovici igrišča, če je seveda dovolj prostora za le te. Igralec, ki se želi zamenjati na tak način, mora v vodo vstopiti za igriščem in priplavati na mesto za letečo menjavo.
Leteča menjava je uspešno opravljena samo v primeru, ko sta oba igralca izven igrišča z vidnima glavama iz vode in si dasta petko z rokama. V nasprotnem primeru je to ponovno proti pravilom in je potrebno dosoditi prekršek, ki je pa odvisen od tega, kdo ima posest žoge, ko se je nepravilna leteča menjava opravila.

Velikokrat vidimo in predvsem slišimo “strokovnjake” ob bazenu, ki se spoznajo na vsa pravila. So v tujini tudi takšne prakse?
Pri vsakem športu je veliko tako imenovanih kavč trenerjev, igralcev, sodnikov …, skratka strokovnjakov. Nihče pa nikoli ne razmišlja, da se mora sodnik v delcu sekunde odločiti in tudi zapiskati, kar pa je lahko v določeni situaciji izjemo težko. Kot sodnik se skušaš takim komentarjem čim bolj izogniti, jih preslišati, če se le da, vendar je tudi to včasih nemogoče.

Bi na koncu še kaj dodali?
Sam menim, da vsak sodnik, na vsaki tekmi naredi kakšno napako, tudi tisti najboljši na svetu, čeprav eni tega ne bodo nikoli priznali. Seveda mora biti le teh čim manj in da napačne odločitve ne vplivajo na končni rezultat. Tukaj se potem ločijo tisti najboljši sodniki od manj kakovostnih. Veliko pomenijo tudi izkušnje in sojenje težkih mednarodnih zelo izenačenih tekem.

fotografije arhiv Tomi Kavčič

Spremembe na tehničnem kongresu leta 2022 na tej povezavi.

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.