Nemška izkušenost premočna za slovensko mladost

V četrtem krogu kvalifikacijske skupine A za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 27. avgusta do 10. septembra v Splitu, je slovenska vaterpolska reprezentanca v Kranju prvič izgubila. Boljša od njih je bila Nemčija, ki je zmagala z 20:5 (4:1, 5:2, 5:0, 6:2). V nedeljo bodo izbranci Krištofa Štromajerja ob 11.30 igrali še s Francijo.

Slovenija – Nemčija 5:20 (1:4, 2:5, 0:5, 2:6)

Kranj – Pokriti olimpijski bazen Kranj, gledalcev 100, sodnika: Toygarli (Turčija), Schwartz
(Izrael).

Strelci: Jaša Lah 2, Matej Nastran 1, Jaša Kadivec 1, Benjamin Popović 1; Lukas Kueppers 6, Marin Restović 3, Timo van der Bosch 2, Fynn Schuetze 2, Marko Stamm 2, Zoran Božić 1, Maurice Juengling 1, Phillipp Kubisch 1, Mateo Ćuk 1, Mark Gansen 1.

Slovenija: Beton, Popović, Kadivec, Štirn, Nastran, Rahne, Pevec, Gostić, Pušavec, Rajšp,
Puš, Lah, Koso. Selektor: Krištof Štromajer.

Nemčija: Schenkel, Božić, Van der Bosch, Rotermund, Schuetze, Juengling, Kubisch,
Kueppers, Stamm, Ćuk, Restović, Gansen, Goetz. Petar Porobić.

Pred nekaj manj kot 19 leti so slovenski vaterpolisti na evropskem prvenstvu v Kranju premagali Nemčijo, ki pa je bila na koncu šesta, Slovenija pa dvanajsta, brez poraza pa so ostali tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ko je bilo prav tako v kranjskem bazenu neodločeno. Toda to je zgodovina, kajti Nemci so se redno uvrščali na največja tekmovanja, Slovenija kar osem let ni igrala niti ene mednarodne tekme, za nameček pa nemško reprezentanco od letošnje sezone vodi Črnogorec Petar Porobić.
Prva četrtina se je začela z izključitvijo Mateja Nastrana, nato pa še z obojestransko izključitvijo Jaše Kadivca in Matea Ćuka. Nemci prednosti igralca več niso izkoristili, zato pa je bil v prvem napadu uspešen izkušeni Matej Nastran, vendar pa veselje domače ekipe ni trajala dolgo, kajti do konca uvodne četrtine je moral slovenski vratar Jure Beton, ki je nekajkrat lepo posredoval, štirikrat po žogo v svojo mrežo. Dvakrat je v polno zadel Lukas Kueppers, po enkrat pa Mateo Ćuk, ki je tudi izenačil izid in tik pred odhodom na odmor še Maurice Juengling.

V drugi četrtini so Nemci hitro zatresli slovensko mrežo, uspešen je bil Zoran Božić, nato pa še Fynn Schuetze. Slovenski vaterpolisti nikakor niso mogli premagati nemškega vratarja Moritza Schenkla, čeprav so nekajkrat imeli igralca več. Zato pa so bili tudi v tem elementu igre bolj uspešni nemški vaterpolisti, ki so vztrajno večali svojo prednost. Do konca četrtine so zadetke dosegli še Timo van der Bosch, še enkrat Kueppers in Marko Stamm, po zaslugi Jaše Kadivca, ki je bil zaslužen za petmetrovko pa sta zadetka za slovensko reprezentanco dosegla Jaša Lah iz petih metrov in trinajst sekund pred koncem druge četrtine Kadivec. Nemška kakovost in slovenska neizkušenost je do konca prišla do izraza v tretji in četrti četrtini. Dodatna težava za slovensko izbrano vrsto je bila tretja izključitev Mateja Nastrana na polovici tretje četrtine, v kateri je Nemčija dosegla pet zadetkov. Dvakrat je slovensko mrežo dosegel Martin Restović, po enkrat pa Timo van der Bosch, Mark Gansen in Phillip Kubisch. V zadnji četrtini je do svojega prvega zadetka na tekmi prišel tudi Jaša Lah, vendar so nemški vaterpolisti do konca igrali resno. Nemško prednost so povečali Marko Stamm,

Marin Restović, Fyn Schuetze in dvakrat s petih metrov Lukas Kueppers. Dve minuti pred
koncem tekme je za slovensko reprezentanco zadel še Benjamin Popović, končni izid pa je s
svojim šestim zadetkom na tekmi postavil Lukas Kueppers.

V prvi tekmi četrtega kroga je Švica s 15:11 (2:1, 3:3, 5:2, 5:5) premagala Belgijo in bo turnir
končala na četrtem mestu, medtem ko je bila Francija prosta. Zadnji dan turnirja bo ob 9.30
Nemčija igrala z Belgijo, Slovenija pa dve uri pozneje s Francijo.

Izjava po tekmi

Jaša Lah, igralec slovenske reprezentance: »Čeprav smo visoko izgubili, sem užival v
tekmi. Nasprotniki so bili izredno močni, veliko so plavali, ampak se nismo predali. Dali smo
vse od sebe, toda to ni bilo dovolj, da bi prišli do bolj ugodnega izida. Vseeno sem
zadovoljen, pa tudi zelo utrujen. V nedeljo bomo proti Franciji skušali igrati podobno, čaka pa
nas še ena zelo težka tekma in nasprotnik, ki je približno tako močan, kot je bila nocoj
Nemčija.«

foto Aleksander Sokler in Tit Košir
naslovnica Jure Beton/foto Aleksander Sokler

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.