Ženske medalje na OI

Ženski vaterpolo se je pojavil 100 let po po moškem, leta 2000 na igrah v Sydneyju. Štiri različne države so se v zgodovino zapisale z osvojeno zlato olimpijsko medalj,  štiri so osvojile srebrno, medtem ko so bronasto olimpijsko medaljo osvojile tri države. ZDA na olimpijskih igrah prevladujejo v ženskem vaterpolu z največ osvojenimi olimpijskimi zlatimi in srebrnimi medaljami. Rusija ima največ bronastih olimpijskih medalj.

Največ zlatih medalj zapored

ZDA so na olimpijskih igrah v vaterpolu pri ženskah osvojile največ zaporednih medalj. Zmagale so na olimpijskih igrah leta 2012 in leta 2016 in imajo priložnost nadaljevati to zaporedje tudi v Tokiu. Če jim to uspe, bodo postale prva država, ki bo osvojila tri zaporedne zlate olimpijske medalje v ženskem vaterpolu.

Največ zaporednih medalj

ZDA so na vseh olimpijskih igrah osvojile medaljo. Imajo pet zaporednih medalj in zdaj imajo priložnost še za šesto. (srebro-2000, bron-2004, srebro-2008, zlato-2012 in 2016).

Najdaljši razkorak med zaporednimi medaljami

Rusija je leta 2000 osvojila bronasto medaljo na olimpijskih igrah, nato pa 16 let čakala, da jo je znova osvojila. Leta 2016 so na igrah v Braziliji končali post in z osvojenim bronom.

Najboljša uvrstitev debitantk

Avstralija je na prvem turnirju v vaterpolu na olimpijskih igrah leta 2000 osvojila zlato medaljo. Če pa ne upoštevamo prvega turnirja, je bila najboljša leta 2004 na prvenecu Italija.

Najslabši zaključek debitantske ekipe

Velika Britanija in Brazilija imata najslabši uvrstitvi kot prvi ekipi na olimpijskih igrah v ženskem vaterpolu. Velika Britanija je leta 2012 nastopila na olimpijskih igrah v Londonu in zasedla osmo mesto, tako kot Brazilija leta 2016 na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Največja in najmanjša država po številu prebivalcev

Najbolj poseljena država, ki je zmagala na olimpijskih igrah v ženskem vaterpolu, so ZDA z več kot 320 milijoni prebivalcev, najmanj pa Nizozemska (zlato leta 2008) s približno 16 milijoni prebivalcev.

Medalje – igralci

V tej kategoriji popolnoma prevladujejo ameriške vaterpolistke. Heather Petri in Brenda Villa imata največ olimpijskih medalj. Obe sta osvojili zlato v Londonu 2012, srebro v letih 2000 in 2008 ter bron v Atenah 2004. Kami Craig ima medaljo manj. Srebro ima iz leta 2008 in dve zlati medalji iz let 2012 in 2016.

Več dobitnikov zlatih medalj

Le štiri igralke so osvojile dve zlati olimpijski medalji in vse so iz ZDA. Že omenjena Kami Craig, ki ima tudi srebro iz leta 2008, Courtney Mathewson, Melissa Seidemann in Maggie Steffens.

Vir: Totalwaterpolo

Aleksander Sokler
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.