V Kranju še zadnje priprave pred kvalifikacijami za EP

Slovenska vaterpolska reprezentanca, ki se je lani v začetku novembra po osmih letih v Kranju spet predstavila na uradni tekmi, ko je s 15:10 premagala Švico, se bo spet zbrala od 4. do 6. februarja. Na priprave v Kranj je selektor Krištof Štromajer povabil 18 igralcev, to pa bodo za slovensko izbrano vrsto tudi edine priprave pred drugim krogom kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Splitu. Kvalifikacije v skupini A, v kateri bodo ob Sloveniji še Nemčija, Francija, Švica in Belgija bodo v Kranju, od 17. do 20. februarja.

Po nepopolnem prvem krogu državnega prvenstva Slovenije je strokovni svet Zveze vaterpolskih društev Slovenije v januarja zaradi prevelike okuženosti in karanten igralcev s covidom-19 odpovedal vse napovedane tekme in reprezentančne zbore v januarju. Tako se bo ligaško tekmovanje nadaljevalo s tekmami v sredo, 2. februarja, s tekmama v Kranju in Mariboru. V Kranju bo aktualni državni prvak, Calcit Waterpolo, gostil kranjski Triglav, v Mariboru pa bo Branik Maribor igral z Ljubljano Slovanom. Tri dni pozneje se bo na tridnevnih pripravah na kranjskem bazenu zbrala tudi članska reprezentanca Slovenije.

»Zagotovo ni najboljše, da z izjemo prvega kroga državnega prvenstva nismo imeli nobenih tekem. Na srečo je Triglav imel tekme v A1 v Zrenjaninu, težava pa je bila, da smo imeli ob vrnitvi domov nekaj pozitivnih igralcev. Konec prejšnjega tedna smo prišli v normalno stanje in upam, da smo iz najhujšega ven. Kako je bilo v drugih klubih, ki tudi dajejo kandidate za reprezentanco, ne vem, ampak mimo tega bomo morali iti in vzeti, kar se nam ponudi. Verjetno nismo edini, ki gremo skozi te težave, absolutno pa to kroji boljše priprave, večjo energijo in ne nazadnje tudi boljšo pripravljenost igralcev. Vedeti je treba, da se v Sloveniji z vaterpolom ukvarjamo na amaterski ravni in je to še toliko težje,« je pred začetkom petkovih priprav povedal Krištof Štromajer, selektor slovenske vaterpolske reprezentance. 

Na priprave je vabljenih 18 igralcev, ti igralci pa so tudi kandidati za kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo v Splitu. V načrtu je, da bi v soboto zvečer igrali še eno pripravljalno tekmo, najverjetneje z mladinsko reprezentanco Slovenije, saj je v tem času težko dobiti nasprotnike.

»Ker je večina kandidatov za reprezentanco iz Triglava, bo določena uigranost prisotna, v reprezentanci je tudi nekaj bolj izkušenih igralcev, vsekakor pa bodo ti treningi, ki so pred nami, zelo dobrodošli. Vemo, kaj si želimo, moramo pa se prilagoditi na situacijo, kakršna je. To bodo tudi edine priprave pred začetkom kvalifikacij, okvirno ekipo petnajstih pa je bolj ali manj že v glavi,« Štromajer približno še ve, kdo bodo nosilci igre slovenske izbrane vrste v kvalifikacijah. Napredovali bosta le dve ekipi.

»V športu določene zakonitosti veljajo in tega se zavedamo. Težko je skočiti iz prvega v tretje nadstropje. Ne smemo pozabiti, da nas osem let na reprezentančni ravni ni bilo nikjer. Od teh 18 igralcev imajo le Matej Nastran, Martin Puš in delno Jaša Kadivec, Matej Rajšp in  Aljaž Pevec izkušnje, kaj pomeni igrati za člansko reprezentanco. Vsi drugi so novinci. Lahko bi rekli, da gremo iz tega šolskega vaterpola na evropsko raven vaterpola. Od igralcev pričakujem, da bodo v kvalifikacijah lahko premagali Švico, ki so jo v prijateljski tekmi že premagali, tu je še Belgija, ki je sicer ne poznamo, potem pa sta dve reprezentanci, ki sta redni udeleženki evropskih in svetovnih prvenstev, tudi olimpijskih iger, njihovi klubi pa leta in leta igrajo v ligi prvakov. Če k temu dodamo še, da imajo Francozi leta 2024 še olimpijske igre v Parizu, bo naša naloga še toliko težja. Toda šport prinese tudi kakšne drugačne rezultate, kot jih realno lahko pričakujemo,« je o pričakovanjih v kvalifikacijah na EP spregovoril Štomajer.

Na priprave v Kranj so vabljeni:

Vratarji: Jure Beton (Triglav), Gašper Žurbi (Calcit Kamnik), Alen Koso (VK Ljubljana Slovan)

Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne (oba Triglav), Gašper Fičur (VD Koper 1958)

Branilci: Andraž Pušavec (Triglav), Aleksander Cerar (Calcit Kamnik), Martin Puš, Enej Potočnik (oba Ljubljana Slovan)

Krila in zunanji: Benjamin Popović, Jaša Lah, Aleksander Paunović, Marko Gostić (vsi Triglav), Matej Rajšp, Aljaž Pevec (oba Graz), Matej Nastran (Koper 1958), Martin Stele (Calcit Kamnik)

Selektor: Krištof Štromajer, pomočnik selektorja: Jaka Mikoletič.

Na širšem seznamu reprezentance za kvalifikacije so še: Dejan Gostić, Jaka Štirn, Rok Bečić, Juš Vončina, Gregor Kos (Triglav), Blaž Briški (Calcit Kamnik), Alishan Salihi (Ljubljana Slovan).

foto Žiga Kalan

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.