Vičević: Uvrstitev na EP do 19 let je velika stvar za slovenski vaterpolo

Na tribunah bazena Pristan je bil ob današnji tekmi, s katero se je slovenska mladinska reprezentanca do 19 let navkljub porazu proti Gruziji zagotovila uvrstitev na evropsko prvenstvo, tudi Mirko Vičević, selektor slovenske članske reprezentance, ki je že ves teden v Sloveniji. Prejšnjo soboto si je v Kranju ogledal polfinalno tekmo v pokalu Challenger med Triglavom in Kreuzlingenom, dan pozneje in v ponedeljek je imel krajše priprave s člansko reprezentanco, v soboto pa je z dr. Igorjem Štirnom vodil trenerski licenčni seminar za sezono 2023/24.   

Tekma proti Gruziji je bila stresna, toda na koncu smo doživeli še en velik dan za slovenski vaterpolo. Kako bi ocenili igro slovenske mladinske reprezentance v preteklih štirih dneh?

»V vseh štirih tekmah so se fantje borili in mislim, da so se na koncu zasluženo uvrstili na evropsko prvenstvo, videlo pa se je, da jim manjka takšnih tekem in tudi nekaj izkušenj. Z izjemo tekme proti Turčiji so na drugih tekmah igrali dobro. Danes jim zagotovo ni bilo lahko, vendar so z veliko mero borbenosti prišli do svojega cilja, večino tekem pa so odigrali zrelo in odgovorno. Pred njimi je še veliko dela, vendar čestitam tako fantom kot selektorju Gradskemu. Biti na evropskem prvenstvu do 19 let je velika stvar.«

Kako zdaj naprej? Do začetka EP do 19 let je še nekaj manj kot šest mesecev časa. Verjetno bodo ti igralci potrebovali čim več skupnih priprav?

»Kar nekaj igralcev iz te reprezentance bo že konec tega tedna na krajših pripravah v Kranju, potem nas 27. marca čaka še tekma s Tašem v Mariboru, v maju in juniju bomo imeli še dva zbora, tako da bodo imeli, preden bodo začeli priprave na EP, že kaj nekaj akcij v nogah in rokah. Ob tem ne smemo pozabiti na državno prvenstvo, saj vsi igrajo za članske ekipe, tako da jim do Bolgarije ne bo manjkalo težkih preizkušenj. Tako ali tako pa bomo v prihodnjih dneh pripravili natančen načrt priprav. Zagotovo bodo igrali še na nekaj turnirjih, tako da pričakujem še boljšo telesno pripravljenost.«

Kaj pozitivnega bi še lahko povedali o mariborskem turnirju?

»Predvsem to, da jim je ta turnir pokazal, da se z delom in več treninga lahko napreduje. Prepričan sem, da bo ta generacija samo še napredovala, bo pa treba povečati število treningov in tudi tekem, da se na ta način pride do potrebnih izkušenj.«

Kakšni so še načrti s člansko reprezentanco?

»25. marca se spet dobimo v Kranju, kamor bodo prišli vsi kandidati za reprezentanco, se pravi tudi igralci iz mladinske reprezentance, ki jih prejšnji teden ni bilo. Na ta način bomo še povečali število kandidatov za člansko reprezentanco, povedal pa sem že, da bomo reprezentančne akcije imeli tudi v maju in juniju.«

V soboto ste imeli tudi trenerski seminar. Kako ste zadovoljni z njim?

»Veseli me, da se ga je udeležilo veliko število trenerjev, še bolj pa, da je bilo veliko vprašanj. Po programu bi moral seminar trajati tri ure, trajal pa je štiri ure in pol. Mislim, da je bilo zanimivo in da so udeleženci prišli do koristnih informacij. Vse pohvale si zasluži tudi vodstvo vaterpolske zveze, ki je v teh štirih mesecih, kolikor vodim slovensko reprezentanco, naredilo veliko stvari in prepričan sem, da smo na pravi poti. Prav tako smo vzpostavili stike s klubskimi trenerji, čaka me še sestanek s trenerji iz Kopra in Nove Gorice, tako da bodo vsi vključeni v razvoj slovenskega vaterpola. Določene stvari smo že spremenili, nekaj jih še bomo, vse pa s ciljem, da bo reprezentančni program na prvem mestu.« 

foto Aleksander Sokler

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.