Alan Lončarević: Naša želja je, da bi v skupini osvojili prvo mesto

Slovenska mladinska vaterpolska reprezentanca počasi že štetje ure do odhoda na kvalifikacijski turnir na mladinsko evropsko prvenstvo, ki bodo od 21. do 24. aprila v Košicah. Po uspešnih pripravah v Črni gori je njihov optimizem še večji, kar je razbrati tudi iz besed Alana Lončarevića, vratarja slovenske mladinske izbrane vrste.

Čeprav je zdajšnja generacija slovenske mladinske reprezentance že igrala tudi na kadetskem evropskem prvenstvu, bo kvalifikacijski turnir v Košicah vendarle do zdaj njihov najbolj pomemben. S tem se strinja tudi Alan Lončarević, ki bo skupaj s klubskim soigralcem, Borom Parovelom skrbel, da se bo slovenska mreža v Košicah čim manjkrat zatresla.

Alan, kako bi kot vratar, ko imate vendarle ves čas pred sabo soigralce, ocenjujete njihovo pripravljenost. Kakšna je vaša trenutna igra?

»Mislim, da smo za zdaj najboljši v obrambi, ki je trda, zato je tudi meni lažje v vratih, tu in tam nam uspe tudi kakšen protinapad in upam, da jih bo v Košicah čim več. Na splošno lahko rečem, da je pripravljenost dobra, imamo hitrost, tudi dovolj moči, tako da gremo lahko optimistično na pot. Naša želja je, da bi v skupini osvojili prvo mesto, seveda pa bomo zadovoljni tudi z drugim, ki še prinaša uvrstitev na evropsko prvenstvo.«

Žreb v Košicah vam ni najbolj naklonjen, saj boste z obema glavnima konkurentkama, vsaj na papirju, Francijo in Slovaško, igrali v petek, s Francozi dopoldne, popoldne pa še z domačini turnirja?

»To je sicer res, saj bomo obe tekmi z neposrednima konkurentoma igrali istega dne, toda po drugi strani bo naša prednost, da bomo v četrtek proučili obe reprezentanci, tako da bomo vedeli, kdo so njihovi najbolj nevarni igralci. Pripravljeni smo dobro, zato to ne bi smela biti težava.«

Svoj optimizem gradite tudi na osnovi uspešnih priprav v Črni gori. Vaš selektor, Jure Škof, je bil navdušen nad pogoji, ki ste jih imeli v Kotorju. Tudi vratarji ste imeli svojega trenerja?

»Da, res je, ves čas priprav smo delal pod vodstvom Voja Pekovića. Sicer nas je pošteno namučil, vendar so bili treningi na visoki ravni, tako da nam bo to prišlo zelo prav.«

Oba vratarja, ki bosta branila v Košicah, prihajata iz Kopra. V Kopru je tudi odlični Marko Prcać, tako da ste klub, ki se mu, vsaj kar se vratarjev tiče, ni treba ničesar bati?

»Pred časom smo imeli trenerja vratarjev, zdaj ga žal nimamo več, bi nam pa prišlo zelo prav. Osebno mi je zelo všeč, da je v klubu konkurenca tudi na vratarskem mestu, kajti to mi daje dodatno motivacijo, da se še bolj potrudim. Vedno je dobro imeti zdravo rivalstvo, saj to pomeni, da moraš na treningih še več delati.«

V članskem državnem prvenstvu, v katerem je tudi zaradi vaših kvalifikacij trenutno premor, vaši ekipi za zdaj dobro kaže?

»Naš prvi cilj je, da se v polfinalu končnice izognemo Triglavu in za zdaj smo v tem uspešni. Če se bomo uvrstili v finale, bomo vsekakor skušali presenetiti tudi Kranjčane, drugo vprašanje pa je, koliko je to realno, v vsakem primeru se bomo potrudili. Na srečo je zdaj zdravstveno stanje v ekipi veliko boljše, kot je že bilo med sezono, zato verjamem, da bomo v najboljši formi, ko bo to najbolj pomembno.«

Da ste zašli v vaterpolske vode, pri vas ni nobeno presenečenje?

»Tudi moj oče (Dušan Lončarević, op. M. Š.) je bil vratar in je devet let branil za zagrebško Mladost, tako da je logično, da sem tudi sam šel v vaterpolo in postal vratar.«

Ste že boljši, kot je bil on?

»Ah, to bo težko (smeh, op. M. Š.), ampak se trudim. Težko bo ponoviti njegovo kariero.«

Ampak če gresta v tem trenutku oba v gol, ste pa že boljši, kajne?

»Še pred dvema, trema letoma je bil verjetno on še vedno boljši od mene, zdaj pa mislim, da sem jaz že boljši od njega (smeh).«

Glede na to, da je bil vaš oče zelo uspešen vratar, saj je branil v prvi takratni jugoslovanski ligi in bil z Mladostjo nekajkrat drugi, imate verjetno tudi sami visoko postavljene osebne cilje?

»Vsekakor bi rad ostal v vaterpolu. Moja želja je, da bi, če bi bilo to možno, vaterpolo lahko igral vsaj v Trstu, ki je blizu nas, vemo pa, da italijanska liga sodi med najmočnejših lig na svetu. Do takrat pa bom seveda igral za Koper, upam pa, da bo tudi liga vse močnejša. Dobro je tudi, da mladinci igramo za Gorico v članski ligi, kajti na ta način imamo dovolj težkih tekem.«

fotografija Nikola Hajdin

Miha Štamcar
%d bloggers like this:

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.