Švedi bodo prva ovira na poti do Bolgarije

Slovenska mladinska reprezentanca do 19 let bo v četrtek, ob 20. uri, v bazenu Pristan v Mariboru igrala svojo prvo kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo od 1. do 7. septembra v Burgasu. V skupini B, v kateri igra Slovenija, so še Švica, Turčija in Gruzija, v Bolgarijo pa vodita prvi dve mesti.

Pred izbranci Tomislava Gradskega so štirje dnevi pomembni dnevi v boju za uvrstitev med najboljše evropske vaterpolske ekipe v mladinski konkurenci. Poleg gostitelja so na EP U19 že uvrščeni Srbija, Španija, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Črna gora, Italija in Nemčija, tako da je prostih le še osem mest. Za eno od njih se bo potegovala tudi slovenska reprezentanca, ki se je danes iz Zagreba, kjer je bila od ponedeljka na krajših pripravah, preselila v Maribor.

»Pred začetkom kvalifikacij bi izpostavil dve stvari, v ekipi vlada odlično vzdušje, po številnih težavah z boleznijo, s katerimi smo se soočali pred nekaj dnevi, so zdaj vsi zdravi. Čeprav smo bili v Zagrebu le dva dni, so nam te priprave z Mladostjo zelo koristile, je pa težko reči, v kakšni formi smo. Mislim, da smo v določenih zadevah napredovali, je pa res, da so tudi zadeve, v katerih bi lahko delovali bolje, vendar bomo skušali izkoristiti svoje prednosti, tiste slabše pa bomo skušali skriti,« je o trenutni pripravljenosti svojih izbrancev, med njimi ni več Gašperja Pajnika, dejal Tomislav Gradski, selektor slovenske mladinske reprezentance, ki je osredotočen le na prvega nasprotnika na kvalifikacijskem turnirju.

»Dejal bi, da smo vsi, ki bomo igrali na tem turnirju, drug drugemu neznanka, lahko pa predpostavimo določene stvari. Turki so verjetno dobri, vsaj tako so mi zatrdili trenerji s Hrvaške, medtem ko od Gruzijcev lahko pričakujemo rusko šolo vaterpola. Kar se tiče Švedske vemo, da imajo tri naturalizirane igralce s področja nekdanje Jugoslavije, kar je že samo po sebi pomemben dejavnik. Imajo zelo dobrega centra, ki je že igral za člansko reprezentanco Švedske. Določene informacije imamo o Švicarjih, za katere igrajo nekateri igralci, ki so igrali proti Triglavu v pokalu Challenger, toda trenutno največ pozornosti namenjamo Švedom. Za nas bo to prva od štirih najbolj pomembnih tekem,« napoveduje Gradski, ki bo imel v svoji zasedbi štiri igralce, ki so bili januarja na članskem evropskem prvenstvu, Jurija Seljaka, Tima Kačiča, Miho Šantaka in Nikolo Rajlića.

»Dejstvo je, da smo v letošnji sezoni že bili na nekaj akcijah, je pa res, da bi se vedno prilegel še kakšen dan priprav več. Vseeno mislim, da smo dobro pripravljeni, bo pa že prva tekma zahtevna. Švedom smo posvetili veliko pozornosti in zavedamo se, da bomo morali od prve minute naprej igrati zbrano, da bi se lahko potem naslednji dan v miru pripravili na Švicarje in zvečer na Turke. Vsaka tekma bo po svoje naporna, nobenega nasprotnika ne bomo smeli podcenjevati, čeprav bodo verjetno Turki in Gruzijci večji zalogaj od Švedov in Švicarjev, kar pa prav nič ne pomeni,« je v svoji napovedi previden tudi Rajlić, kapetan slovenske mladinske reprezentance, ki meni, da je ekipa, kolikor je to bilo sploh možno, dobro uigrana. 

»Prav tako smo plavalno dobro pripravljeni, za to so poskrbeli tudi klubi, tako da ne bi smeli imeti večjih težav v svoji igri. Obljubim lahko le, da bomo dali vse od sebe, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je še dodal eden od nosilcev igre slovenske izbrane vrste.

»Pričakovanja so velika, verjamem tudi, da s kakovostjo, ki smo jo prikazali na zadnjem turnirju na Slovaškem in treningu z Mladostjo, lahko osvojimo eno od prvih dveh mest, ki vodita v Bolgarijo. Poklopiti se bodo morale tudi določene stvari, upam le, da vsa ta pričakovanja ne bodo preveliko breme za igralce,« je še dodal Gradski. 

Miha Štamcar

Spletno mesto uporablja piškotke in s tem zbira podatke o vašem obisku strani, prikazuje vsebine družabnih omrežjih in oglasih. Podrobnejše informacije na strani Zasebnost.

Nastavitve piškotkov

Spodaj lahko izberete, katere vrste piškotkov dovoljujete na tej spletni strani. Kliknite gumb "Shrani nastavitve piškotkov", da uveljavite svojo izbiro.

FunkcionalniNaše spletno mesto uporablja funkcionalne piškotke. Ti piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta.

AnalitičniAnalitični piškotki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.).

Družabni medijiNa našem spletnem mestu piškotki družabnih omrežij prikazujejo vsebine tretjih oseb, kot sta YouTube in FaceBook. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OglaševalskiNaše spletno mesto postavlja oglaševalske piškotke, da vam prikaže oglase tretjih oseb glede na interese. Ti piškotki lahko sledijo vašim osebnim podatkom.

OstaliNa našem spletnem mestu so nameščeni piškotki tretjih oseb iz drugih storitev tretjih oseb, ki niso analitični, družabni mediji ali oglaševanje.